Kardamon jest znany jako przyprawa o bogatym aromacie i smaku. Wiele osób nie wie, że kardamon ma wiele zalet zdrowotnych.
Kardamon jest dobrym źródłem minerałów, takich jak potas, wapń, siarka i magnez, a także żelazo i mangan. Ponadto jest bogaty w wiele ważnych witamin, w tym ryboflawinę, niacynę i witaminę C.
Korzyści lecznicze kardamonu pochodzą z jego właściwości antyseptycznych, przeciwutleniających, przeciwskurczowych, wiatropędnych, trawiennych, moczopędnych, wykrztuśnych, stymulujących, żołądkowych i tonizujących .
1. Poprawia trawienie
Kardamon ma właściwości wiatropędne, które pomagają w procesie trawienia. Zmniejsza wzdęcia oraz pomaga w leczeniu kolki i skurczów żołądka. Dodatkowo zwiększa przepływ żółci, co z kolei poprawia trawienie tłuszczów, a także innych składników odżywczych.
Wszystko to sprawia, że kardamon jest idealnym rozwiązaniem dla wielu problemów trawiennych, takich jak zaparcie, kwasowość, niestrawność i różnego rodzaju infekcje żołądka.
Aby użyć kardamonu do problemów z trawieniem, możesz spożywać nasiona w zwykły sposób, posypać kardamonem lub wypić herbatę z kardamonu.
2. Nieświeży oddech
Dzięki temu, że ma właściwości antybakteryjne, kardamon może z łatwością zwalczać zarazki, które powodują nieświeży oddech. Dodatkowo ma silny aromat i przyjemny zapach, który może pokonać nieświeży oddech. Ponadto olej ekstrahowany z nasion kardamonu zawiera związki, które zabijają bakterie powodując nieświeży oddech i inne infekcje.
Po prostu żuć kapsułkę po każdym posiłku lub gdy trzeba odświeżyć oddech. Możesz także wypić herbatę z kardamonu lub wypłukać usta letnią herbatą z kardamonu dwa razy dziennie.
3. Poprawia apetyt
Kardamon działa jako tonik trawienny, który może poradzić sobie z niestrawnością, wzdęciami i kwasowością, które mogą zmniejszyć apetyt. Dodatkowo stymuluje wydzielanie soków trawiennych co z kolei poprawia apetyt.
Jeśli straciłeś apetyt, dodaj odrobinę sproszkowanego kardamonu do zupy lub żuj trochę nasion, aby ponownie uaktywnić apetyt .
4. Detoksykuje ciało
Będąc bogaty w przeciwutleniacze, kardamon pomaga również w detoksykacji poprzez usuwanie toksyn z organizmu. Jest doskonałym źródłem manganu, który pomaga wytwarzać enzymy, które oczyszczają i niszczą wolne rodniki. Detoksyfikowane ciało otwiera drogę do większej energii, lepszej odporności i przyśpieszenia metabolizmu.
Filiżanka herbaty z kardamonu dziennie pozwoli zachować zdrowe i czyste ciało.
5. Poprawia zdrowie nerek
Uważa się, że kardamon jest dobry dla nerek, ponieważ wspomaga oddawanie moczu i obniża ciśnienie krwi, a także usuwa wapń i mocznik nagromadzony w nerkach.
Regularne stosowanie kardamonu może pomóc w leczeniu różnych chorób nerek, pęcherza moczowego i układu moczowego, takich jak kamica nerkowa, zapalenie nerek, pieczenie lub bolesne oddawanie moczu oraz częste potrzeby oddawania moczu. Jest również często stosowany w leczeniu infekcji dróg moczowych.
6. Reguluje tętno
Naładowany minerałami takimi jak potas, wapń i magnez, kardamon jest dobry dla twojego serca. Potas jest jednym z głównych składników krwi, płynów ustrojowych i komórek.
Potas jest niezbędny do uregulowania tętna i utrzymania kontroli ciśnienia krwi . Ponadto, kardamon może zapobiegać agregacji płytek i stanom zapalnym, co z kolei zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów krwi i udarów.
Pij dwie filiżanki herbaty z kardamonu codziennie, aby cieszyć się zdrowymi dla serca korzyściami.
7. Obniża ciśnienie krwi
Uwzględnienie kardamonu w diecie może również pomóc w regulowaniu wysokiego ciśnienia krwi.
Kardamon zawiera potas i magnez, dwa ważne minerały przyjazne dla serca o właściwościach obniżających ciśnienie krwi.
Badanie z 2009 r. Opublikowane w Indian Journal of Biochemistry & Biophysics wykazało, że uczestnicy, którym codziennie podawano sproszkowany kardamon przez kilka miesięcy, zauważyli znaczne obniżenie ciśnienia krwi. Kardamon wzmacnia również fibrynolizę i poprawia stan antyoksydantów, nie zmieniając znacząco stężenia lipidów we krwi i poziomu fibrynogenu u osób z nadciśnieniem w 1 stopniu zaawansowania.
8. Walczy z anemią
Kardamon ma silne przeciwutleniacze, które pomagają uzupełnić utracone witaminy podczas anemii. Zawiera również miedź, żelazo, mangan i niezbędne witaminy, takie jak ryboflawina, witamina C i niacyna, które są dobre do zwalczania objawów niedokrwistości, takich jak zmęczenie i osłabienie. Wszystkie te składniki odżywcze pomagają w wytwarzaniu czerwonych krwinek i metabolizmu komórkowego.
Ci, którzy mają anemię mogą dodać szczyptę proszku kardamonu i jedną łyżeczkę proszku z kurkumy do szklanki ciepłego mleka i pić co wieczór, aby złagodzić osłabienie i inne objawy niedokrwistości.
9. Łagodzi astmę
Osoby chore na astmę mogą używać kardamonu, aby złagodzić objawy takie jak kaszel, świszczący oddech, duszność i ucisk w klatce piersiowej.
Kardamon ułatwia oddychanie , zwiększając krążenie krwi w płucach, zwalczając stany zapalne i łagodząc błonę śluzową. Ciepła natura kardamonu pomaga również w wydalaniu flegmy i łagodzi zastój w klatce piersiowej.
Regularne stosowanie kardamonu w małych ilościach jest bardzo korzystne dla osób cierpiących na astmę lub zapalenie oskrzeli. Po prostu dodaj kardamon w proszku do jedzenia lub pij herbatę z kardamonu.
10. Walczy z rakiem
Hamuje wzrost hormonów odpowiedzialnych m.in. za raka sutka, jajnika i prostaty. Regularne spożywanie kardamonu może pomóc w zapobieganiu tych nowotworów.
Ponadto badania wykazały, że silne przeciwutleniacze w kardamonie są bardzo korzystne dla osób cierpiących na raka okrężnicy.
Jedz pół łyżeczki kardamonu w proszku codziennie, aby zwalczać raka.