Strona głównaZdrowie10 najlepszych korzyści zdrowotnych z nasion Chia

10 najlepszych korzyści zdrowotnych z nasion Chia

Nasiona Chia, w białym, ciemnobrązowym lub czarnym kolorze były podstawowym składnikiem diety Majów i Azteków. Dzisiaj dzięki ich profilowi ​​odżywczemu i szeregowi korzyści zdrowotnych nasiona chia zyskały reputację super żywności.

Nasiona Chia są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy , nawet bardziej niż świeże jagody.

Zawierają również kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, białko, wapń, mangan, magnez, fosfor i żelazo.

Zawierają również dużą ilość cynku, witaminy B3 (niacyna), potasu, witaminy B1 (tiaminy) i witaminy B2.

Ponadto są one pełnoziarnistą żywnością i są naturalnie pozbawione glutenu.

Eksperci zalecają spożywanie 20 gramów lub około 1½ łyżek nasion chia, dwa razy dziennie.

Oto 10 najważniejszych korzyści zdrowotnych z nasion chia.

1. Poprawiają trawienie

Dobra ilość błonnika (zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego) w nasionach chia pomaga regulować funkcje jelit i poprawiać proces trawienia. Nierozpuszczalne włókna pomagają w płynnym przemieszczaniu się pokarmów przez układ trawienny. Rozpuszczalny błonnik utrzymuje uwodnioną okrężnicę i zapewnia łatwe trawienie.

Ponadto nasiona chia pomagają w detoksyfikacji i eliminacji szkodliwych toksyn z organizmu. Te nasiona pomagają również zapobiegać uchyłkowatości i zapaleniu uchyłków.

Dodaj 1 łyżkę stołową nasion chia do szklanki ciepłej wody i wypij ją 1-2 razy dziennie, aby utrzymać zdrowy układ trawienny.

2. Leczą niedokrwistość

Niedokrwistość jest stanem, w którym organizm nie ma wystarczającej ilości zdrowych krwinek czerwonych do przenoszenia odpowiedniej ilości tlenu do tkanek, powodując zmęczenie i wiele innych problemów zdrowotnych.

Może to być spowodowane z różnych powodów, z których najczęstszym jest niedobór żelaza. Możesz leczyć anemię za pomocą nasion chia, które są odżywczymi potęgami i pakowane w żelazo.

Oprócz dostarczania niezbędnych składników odżywczych, nasiona chia pomagają oczyścić organizm i zwiększyć liczbę czerwonych krwinek.

Jedzenie 2 łyżek nasion chia dostarcza organizmowi 2,2 miligrama żelaza lub 12 % zalecanego dziennego spożycia.

Inną opcją jest przygotowanie koktajlu do zwalczania anemii z 2 szklankami szpinaku, 1 łyżką proszku korzenia mniszka lekarskiego, 2 burakami, 1 bananem, 1 łyżką nasion chia i 1 awokado. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i pij 1 lub 2 razy dziennie.

3. Zapewniają Ci energię

Nasiona Chia są jednym z najlepszych roślinnych źródeł pełnego białka. Stront w tych nasionach pomaga przyswajać białko i wytwarzać wysoką energię. Co więcej różne witaminy i minerały współdziałają, aby zapewnić Ci energię przez cały dzień i zwiększyć tempo przemiany materii.

Zgodnie z badaniem z 2011 r. opublikowanym w Journal of Strength and Conditioning, spożycie nasion chia poprawiło wyniki ćwiczeń podczas treningów, które trwały 90 minut w podobny sposób jak napełniony cukrem napój sportowy. Najważniejsze jest to, że nasiona chia przyniosą korzyść sportowcowi bez skutków ubocznych cukru.

4. Stabilizują poziom cukru we krwi

Według badań opublikowanych w 2009 roku w British Journal of Nutrition nasiona chia mogą normalizować insulinooporność.

Unikalna mieszanka rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego włókna oraz dobrej jakości białko w nasionach chia spowalnia tempo trawienia złożonych węglowodanów. Jest to pomocne dla osób z cukrzycą typu 2, które utrzymują poziom glukozy we krwi na odpowiednim poziomie.

Ponadto nasiona chia mogą nawet pomóc w redukcji tłuszczu i cholesterolu we krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko problemów sercowo-naczyniowych.

Aby zmniejszyć oporność na insulinę i zmniejszyć nagły wzrost poziomu cukru we krwi, należy spożywać 1 do 2 łyżek stołowych nasion chia dziennie.

5. Tłumią apetyt

Jeśli chcesz stracić na wadze nasiona chia w diecie to dobry pomysł. Będąc bogate w błonnik, nasiona chia zamieniają się w żel po wystawieniu na działanie wody, zwiększając rozmiar i wagę. Pomaga to utrzymać pełny żołądek, a tym samym tłumić apetyt.

Co więcej białko w nasionach chia pomaga również zmniejszyć apetyt i przyjmowanie pokarmu. Tłumiony i kontrolowany apetyt może bardzo pomóc w wysiłkach na zmniejszenie masy ciała. Ponadto białko i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe w nasionach chia pomagają zwiększyć metabolizm i promować beztłuszczową masę mięśniową.

Posyp nasionami chia sałatki, dodaj je do zup, jogurtów, koktajli.

6. Powodują spowolnienie procesu starzenia

Nasiona Chia są również doskonałym pokarmem przeciwdziałającym starzeniu. Pomagają utrzymać piękną skórę, włosy i paznokcie. Posiadając silne właściwości przeciwutleniające, nasiona chia pomagają zwalczać wolne rodniki, co z kolei pomaga zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się.

Ponadto kwasy tłuszczowe omega-3 w nasionach chia pomagają w leczeniu wielu problemów skórnych, takich jak zmarszczki i plamy starcze, utrzymują skórę nawilżoną i wspomagają gojenie się ran.

Aby zachować młodzieńczy wygląd, a także poprawić swoje włosy, skórę i zdrowie paznokci, codziennie spożywaj nasiona chia.

7. Leczą zaburzenia nastroju

Według badań przeprowadzonych w 2010 roku na Uniwersytecie McGill w Montrealu, kwasy tłuszczowe omega-3 znacznie pomagają w leczeniu depresji, a także innych zaburzeń nastroju.

Ponieważ nasiona chia zawierają znaczną ilość kwasów tłuszczowych omega-3, muszą być zawarte w diecie osób cierpiących na depresję, chorobę afektywną dwubiegunową, ADHD, lęk, stres i inne rodzaje zaburzeń nastroju i zachowania.

Co więcej nasiona chia wspierają zdrowie psychiczne poprzez odżywianie mózgu i tworzenie poczucia spokoju i koncentracji. Ponadto witaminy z grupy B w nasionach chia pomagają w bardziej efektywnym funkcjonowaniu układu nerwowego.

8. Zapobiegają osteoporozie

Nasiona Chia są bogate w wapń i kilka innych składników odżywczych, takich jak magnez, białko i fosfor, które mogą zapobiegać kruchości kości, a nawet zmniejszać ryzyko osteoporozy. Ponadto niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 w tych nasionach pomagają zwiększyć gęstość mineralną kości.

Ponadto nasiona chia mogą pomóc leczyć bóle stawów, stany zapalne, zapalenie stawów i inne problemy zdrowotne związane z kośćmi. Mogą również zachować zęby mocne i zdrowe.

Jedz 1 łyżkę stołową nasion chia dziennie, aby utrzymać zdrowie kości i zapobiegać osteoporozie.

9. Poprawiają zdrowie serca

Nasiona Chia są również dobre dla twojego serca. Będąc skoncentrowanym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6, nasiona chia mogą obniżyć szkodliwy cholesterol lipoproteinowy o małej gęstości (LDL) i trójglicerydy, jednocześnie zwiększając „dobry” cholesterol o dużej gęstości (HDL).

Ponadto nasiona chia nie zawierają cholesterolu. Te nasiona pomagają również zmniejszyć gromadzenie się płytki i obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Ponadto nasiona chia zawierają dużo magnezu i potasu, które pomagają utrzymać zdrowe serce i zmniejszają ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Jedz co najmniej 1 łyżkę stołową nasion chia codziennie, aby poprawić swoje zdrowie serca.

10. Poprawiają funkcjonowanie mózgu

Aby pomóc mózgowi prawidłowo funkcjonować i poprawić pamięć i koncentrację, nasiona chia są bardzo korzystne. Będąc bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, nasiona chia pomagają utrzymać tętnice w mózgu z dala od problemów zdrowotnych, to z kolei poprawia komunikację między komórkami mózgowymi.

Ponadto niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają w zwiększeniu elastyczności błon komórkowych w mózgu, a transmisja nerwów jest bardziej wydajna, przyczyniając się do lepszego funkcjonowania mózgu.

Wystarczy dodać nasionami chia do jogurtu, płatków śniadaniowych i sałatki, aby mózg działał prawidłowo.

Ostrzeżenie: Pomimo potencjalnych korzyści zdrowotnych nasiona chia mogą powodować pewne skutki uboczne, jeśli nie są spożywane prawidłowo. Eksperci od zdrowia zalecają, aby nie spożywać tych nasion w suchej, surowej postaci. Przed zjedzeniem nasion, wymieszaj je w wystarczającej ilości płynu, aby mogły nasiąknąć.

Ponadto nasiona chia mogą nie być odpowiednie dla osób, które mają problemy z połykaniem, astmą, alergiami pokarmowymi (szczególnie na nasiona sezamu lub nasiona gorczycy), alergiami sezonowymi lub zwężonym przełykiem. Nie należy spożywać nasion chia w nadmiarze, ponieważ może to zwiększać ryzyko raka prostaty.

Zobacz Też: