10 najlepszych korzyści zdrowotnych płatków owsianych
Oceń ten post

Miseczka z płatkami owsianymi to doskonałe, pełnoziarniste śniadanie, które promuje lepsze zdrowie.

Płatki owsiane to ziarna zbóż wypełnione włóknem, białkiem i substancjami odżywczymi, takimi jak żelazo, magnez, potas, selen, kwas foliowy i kwasy tłuszczowe omega-3. Ponadto zawierają one składniki odżywcze i przeciwutleniacze odpowiednie dla twojego zdrowia.

Aby zwiększyć korzyści zdrowotne owsianki, po prostu dodaj orzechy, owoce lub przyprawy. Nie dodawaj jednak zbyt dużo cukru. Zamiast tego pozwól, aby naturalne smaki owoców i przypraw poprawiły jej smak.

Oto 10 najważniejszych korzyści zdrowotnych płynących z płatków owsianych.



1. Obniżają poziom cholesterolu

Błonnik obecny w płatkach owsianych ma zalety obniżające poziom lipidów. Błonnik rozpuszczalny w beta-glukanzie obniża poziom cholesterolu LDL („złego” cholesterolu) i zmniejsza wchłanianie cholesterolu przez jelita.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zaleca dzienne spożycie 3 gramów beta-glukanu w celu obniżenia poziomu cholesterolu LDL. Tylko połowa szklanki płatków zawiera około 2 gramów tego rozpuszczalnego błonnika.

Ponadto płatki owsiane zawierają przeciwutleniacz zwany avenanthramidem, który chroni przed utlenianiem LDL. Badanie opublikowane w The Journal of Nutrition w 2004 roku sugeruje, że te związki przeciwutleniające dają jeszcze lepsze wyniki w połączeniu z witaminą C.

2. Zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

Owsianka jest bogata w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i zmniejszają stres oksydacyjny i stany zapalne, które przyczyniają się do miażdżycy lub stwardnienia tętnic – głównej przyczyny ataków serca.

3. Pomagają w utracie wagi

Śniadanie zawierające płatki owsiane jest świetne dla tych, którzy starają się stracić te dodatkowe kilogramy i utrzymać zdrową masę ciała . Będąc bogate w białko i błonnik, sprawiają, że ​​czujesz się pełniejszy i bardziej nasycony.

4. Stabilizują poziom cukru we krwi

Owsianka zawiera wysokiej jakości węglowodany, które zapewniają stałe źródło energii w porównaniu do innych opcji śniadaniowych. Będąc bogatą w błonnik, ciało wolniej trawi i nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Ponadto badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie całych ziaren, takich jak owies, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.



5. Obniżają wysokie ciśnienie krwi

Badanie z 2002 roku opublikowane w Journal of Family Practice pokazało, że regularne spożywanie płatków owsianych pomaga zmniejszyć skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi u osób z łagodnym lub granicznym nadciśnieniem.

Otręby owsiane i owies są szczególnie przydatne do kontrolowania wysokiego ciśnienia krwi. Ponadto zawartość błonnika i magnezu w płatkach owsianych spowalnia tworzenie się płytki i pomaga zwiększyć przepływ krwi.

Dodanie do diety większej ilości produktów z pełnego ziarna pomoże kontrolować wysokie ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko zawału serca.

6. Chronią przed rakiem piersi

Owsianka jest bogata w fitochemikalia, takie jak lignany i enterolakton, które chronią przed rakiem. W szczególności stwierdzono, że enterolakton skutecznie zapobiega nowotworom piersi i innym nowotworom związanym z hormonami.

Ponadto rozpuszczalny błonnik w owsie i innych podobnych produktach ma bezpośredni wpływ na komórki raka sutka.

Badanie z 2007 r. Opublikowane w International Journal of Epidemiology pokazuje również, że kobiety przed menopauzą z dietą bogatą w pełnoziarniste produkty mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi o 41 procent.

7. Wspierają zdrowie jelit

Wysoka zawartość błonnika w płatkach owsianych ma znaczące korzyści dla zdrowia okrężnicy i jelit. Jest dobry dla osób cierpiących na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, a także może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka okrężnicy. Dodatkowo płatki owsiane przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania jelit i pomagają złagodzić zaparcia.

Ten pełnoziarnisty pokarm jest również dobrą alternatywą dla chorych na celiakię. Jednak powinno być spożywane z umiarem, ponieważ mają niewielkie ilości glutenu.

8. Zmniejszają stres, poprawiają sen

Prowokują mózg do zwiększenia produkcji serotoniny, neuroprzekaźnika, który reguluje nastrój, sen i apetyt. Ponadto zawierają magnez, który pomaga poprawić jakość snu, a tym samym sprzyja relaksacji.

Nawet mała porcja tego złożonego węglowodanu może pomóc złagodzić stres. Aby polepszyć zdrowie i dobre samopoczucie dodaj jagody do miseczki płatków owsianych.



9. Wzmacniają odporność

Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, co wiąże się ze zmianami w komórkach układu odpornościowego.

Ponadto beta-glukany w płatkach owsianych mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające. Badania sugerują, że beta-glukany pomagają wzmocnić układ immunologiczny na infekcje bakteryjne.

10. Sprzyjają zdrowiu skóry

Oprócz jedzenia płatków owsianych możesz ich również użyć do zmiękczenia i nawilżenia skóry. Również kąpiele owsiane są często stosowane w celu złagodzenia zaczerwienienia, swędzenia i podrażnienia skóry. Są odpowiednie dla wszystkich rodzajów skóry i mają działanie przeciwzapalne i złuszczające.