,

10 najlepszych korzyści zdrowotnych płatków owsianych


Miseczka z płatkami owsianymi to doskonałe, pełnoziarniste śniadanie, które promuje lepsze zdrowie.

Płatki owsiane to ziarna zbóż wypełnione włóknem, białkiem i substancjami odżywczymi, takimi jak żelazo, magnez, potas, selen, kwas foliowy i kwasy tłuszczowe omega-3. Ponadto zawierają one składniki odżywcze i przeciwutleniacze odpowiednie dla twojego zdrowia.

Aby zwiększyć korzyści zdrowotne owsianki, po prostu dodaj orzechy, owoce lub przyprawy. Nie dodawaj jednak zbyt dużo cukru. Zamiast tego pozwól, aby naturalne smaki owoców i przypraw poprawiły jej smak.

Oto 10 najważniejszych korzyści zdrowotnych płynących z płatków owsianych.

1. Obniżają poziom cholesterolu

Błonnik obecny w płatkach owsianych ma zalety obniżające poziom lipidów. Błonnik rozpuszczalny w beta-glukanzie obniża poziom cholesterolu LDL („złego” cholesterolu) i zmniejsza wchłanianie cholesterolu przez jelita.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zaleca dzienne spożycie 3 gramów beta-glukanu w celu obniżenia poziomu cholesterolu LDL. Tylko połowa szklanki płatków zawiera około 2 gramów tego rozpuszczalnego błonnika.

Ponadto płatki owsiane zawierają przeciwutleniacz zwany avenanthramidem, który chroni przed utlenianiem LDL. Badanie opublikowane w The Journal of Nutrition w 2004 roku sugeruje, że te związki przeciwutleniające dają jeszcze lepsze wyniki w połączeniu z witaminą C.

2. Zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

Owsianka jest bogata w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i zmniejszają stres oksydacyjny i stany zapalne, które przyczyniają się do miażdżycy lub stwardnienia tętnic – głównej przyczyny ataków serca.

3. Pomagają w utracie wagi

Śniadanie zawierające płatki owsiane jest świetne dla tych, którzy starają się stracić te dodatkowe kilogramy i utrzymać zdrową masę ciała . Będąc bogate w białko i błonnik, sprawiają, że ​​czujesz się pełniejszy i bardziej nasycony.

4. Stabilizują poziom cukru we krwi

Owsianka zawiera wysokiej jakości węglowodany, które zapewniają stałe źródło energii w porównaniu do innych opcji śniadaniowych. Będąc bogatą w błonnik, ciało wolniej trawi i nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Ponadto badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie całych ziaren, takich jak owies, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.