Zdrowie10 najlepszych korzyści zdrowotnych z winogron

10 najlepszych korzyści zdrowotnych z winogron

Soczyste i pyszne winogrona rosną w gronach i występują w różnych kolorach, takich jak purpura, szkarłat, czarny, granatowy, żółty, zielony, pomarańczowy i różowy.

Mogą być spożywane na surowo lub wykorzystywane do produkcji wina, octu, dżemu, soku, galaretki, ekstraktu z pestek winogron, rodzynek i oleju z pestek winogron.

Oprócz tego, że są smaczne, winogrona są źródłem wielu korzyści zdrowotnych od zapobiegania rakowi do leczenia zaparć i słabego wzroku.

Winogrona zawierają błonnik, białko, miedź, potas, żelazo, kwas foliowy i witaminy C, A, K, B2. Posiadają też właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, i są bogate w składniki odżywcze, zwłaszcza fenole i polifenole.

Średnia porcja winogron wynosi około 1 szklanki lub 32 winogrona.

Oto 10 najważniejszych zalet zdrowotnych winogron.

1. Chronią przed rakiem

Właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne winogron pomagają chronić przed rakiem. Zapobiegają przewlekłemu stresowi oksydacyjnemu i przewlekłemu zapaleniu, dwóm ważnym czynnikom powodującym raka. Oprócz zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka, winogrona również hamują wzrost i rozmnażanie się komórek nowotworowych.

Według badań z 2005 r. opublikowanych w Journal of Agricultural and Food Chemistry, winogrona zawierają naturalne związki fenolowe, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe.

Winogrona są szczególnie skuteczne w zmniejszaniu ryzyka raka jelita grubego, płuc, prostaty i piersi. Mieszanka resweratrolowa znajdująca się w skórze winogron jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga chronić skórę przed szkodliwym promieniowaniem UVB, zmniejszając w ten sposób ryzyko raka skóry.

Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka korzystaj ze świeżych winogron lub soku zamiast suplementów.

2. Zwiększają moc mózgu

Winogrona są również dobre dla twojego zdrowia poznawczego. Regularne ich spożywanie może poprawić moc pamięci i zapobiegać spadkowi pamięci związanej z wiekiem. Resweratrol w winogronach zwiększa przepływ krwi do mózgu i poprawia reakcje psychiczne. Winogrona mogą nawet opóźnić początek zwyrodnieniowych chorób neuronalnych, takich jak demencja.

Ponadto winogrona zapobiegają uszkadzaniu mózgu przez wolne rodniki, które mogą powodować choroby Alzheimera. Według badań z 2009 r. opublikowanych w British Journal of Nutrition spożywanie winogron poprawia funkcję pamięci u osób starszych z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi.

3. Obniżają poziom złego cholesterolu

Flawonoidy i przeciwutleniacze w winogronach pomagają poprawić poziom cholesterolu. W rzeczywistości ten owoc może obniżyć poziom lipoprotein o małej gęstości (LDL lub „złego cholesterolu”), jednocześnie podnosząc poziom lipoprotein o dużej gęstości (HDL lub „dobrego” cholesterolu).

Według badań przeprowadzonych w 1999 roku przez University of Wisconsin Medical School, regularne spożywanie purpurowego soku winogronowego
poprawia funkcję śródbłonka i zmniejsza podatność cholesterolu LDL na utlenianie u pacjentów z chorobą wieńcową.

Co więcej winogrona zwiększają poziom tlenku azotu we krwi co zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi i zmniejsza ryzyko zawału serca.

4. Poprawiają zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Spożywanie winogron lub picie czerwonego wina regularnie oferuje wiele korzyści sercowo-naczyniowych, takich jak zmniejszanie ryzyka powstawania zakrzepów krwi, zapobieganie uszkodzeniom naczyń krwionośnych w sercu i pomaganie w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

W rzeczywistości ze względu na wysoką zawartość potasu, osoby z wysokim ciśnieniem krwi mogą jeść winogrona, aby pomóc w zanegowaniu działania sodu w organizmie.

Ponadto właściwości przeciwzapalne w winogronach zapobiegają przewlekłemu zapaleniu i zmniejszają ryzyko miażdżycy i innych chorób.

5. Walczą ze zmęczeniem

Winogrona stanowią idealną przekąskę do walki ze zmęczeniem i poprawą poziomu energii. Są naładowane wysokiej jakości witaminami, a także magnezem, fosforem, żelazem i miedzią. Wszystkie te składniki odżywcze działają razem, aby wzmocnić układ odpornościowy, dostarczyć energii i zwalczyć objawy zmęczenia.

Co więcej jedząc winogrona możesz utrzymać równowagę żelaza i minerałów. Zawartość węglowodanów w winogronach pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu układu mięśniowego i nerwowego.

Tylko garstka winogron lub ½ szklanki soku z winogron może dać natychmiastową energię i sprawić, że poczujesz się mniej zmęczony. Jednak ciemne winogrona mogą nie zapewniać żelaznego wzmocnienia wymaganego do walki ze zmęczeniem. Jasne i białe winogrona są najlepsze w walce ze zmęczeniem.

6. Poprawiają wzrok

Winogrona chronią fotoreceptory oczu i pomagają zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej i innym chorobom związanym z oczami.

Według badań przeprowadzonych w 2014 r. przez Instytut Bascom Palmer Eye Institute Uniwersytetu Miami winogrona pomagają chronić siatkówkę przed pogorszeniem i zapewniają właściwą pielęgnację oczu. W rzeczywistości choroba zwyrodnieniowa siatkówki lub plamki jest jedną z głównych przyczyn ślepoty wśród osób starszych.

Co więcej ich właściwości przeciwzapalne pomagają zmniejszyć poziom białek zapalnych i zwiększyć liczbę białek ochronnych w siatkówce.

Regularnie spożywaj winogrona lub sok winogronowy, aby chronić siatkówkę przed pogorszeniem i ciesz się dobrym wzrokiem przez lata.

7. Usuwają zaparcia

Zarówno winogrona jak i sok winogronowy są przydatne w leczeniu zaparć. Błonnik w winogronach  zwiększa produkcję enzymów trawiennych. Ponadto może złagodzić dyskomfort trawienny i zachęcić do regularnych ruchów jelit.

Co więcej winogrona są bogate w wodę, dzięki czemu utrzymują regularne ruchy jelit, a także zapobiegają niestrawności i niepotrzebnemu podrażnieniom.

8. Wzmacniają odporność

Zgodnie z badaniem przeprowadzonym w 2013 roku przez Oregon State University, czerwone winogrona mogą wzmacniać funkcje odpornościowe. Resweratrol znajdujący się w czerwonych winogronach odgrywa kluczową rolę w pobudzeniu układu odpornościowego i zmniejszeniu ryzyka niekontrolowanych odpowiedzi immunologicznych. Kiedy układ odpornościowy jest silny, organizm łatwiej zwalcza choroby i infekcje.

Ponadto winogrona zapewniają wiele składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego, w tym witaminy C, żelaza i witaminy B6.

Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania regularnie zacznij jeść winogrona, zwłaszcza czerwone winogrona.

9. Pomoc w detoksykacji

Winogrona są naturalnymi diuretykami, a więc pomagają w odtruwaniu, co eliminuje szkodliwe toksyny z organizmu . Wysoki poziom toksyn może powodować przewlekłe zmęczenie, osłabienie, stany zapalne, zaburzenia trawienia, a także problemy skórne.

Winogrona mają wysoką zawartość wody i potasu, które pomagają wypłukać toksyny dzięki zwiększonemu przepływowi moczu. Mają również działanie przeczyszczające ze względu na błonnik obecny w skórze i nasionach.

Do detoksyfikacji jedz winogrona z nasionami, ponieważ nasiona winogron zawierają najcenniejsze składniki odżywcze. Tylko pamiętaj, aby dobrze je żuć, aby ułatwić trawienie.

10. Sprawiają, że ​​kości są mocne

Różne składniki odżywcze w winogronach również odżywiają i wzmacniają twoje kości. Składniki odżywcze takie jak miedź, żelazo i mangan są ważne w tworzeniu kości i wytrzymałości.

Według American Society for Bone and Mineral Research winogrona wspierają zdrowie kości poprzez poprawę retencji wapnia z kości. Co więcej ludzie, którzy jedzą winogrona regularnie mają większą grubość kości udowej i siłę.

Aby zmniejszyć ryzyko rozwoju osteoporozy i poprawić gęstość kości spożywaj 1 szklankę winogron kilka razy w tygodniu.

Uwaga: Aby cieszyć się smakiem i zaletami zdrowotnymi winogron jedz je świeże lub w postaci soku. Unikaj gotowania winogron, ponieważ tracą one swoje właściwości odżywcze podczas gotowania. Jeśli pijesz czerwone wino z winogron, pamiętaj, że kluczem jest umiar. Pij nie więcej niż 1 lampkę – kobiety, a 2 lampki dziennie – mężczyzni.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze