Strona głównaZdrowie10 najlepszych korzyści zdrowotnych z żurawin

10 najlepszych korzyści zdrowotnych z żurawin

Żurawiny to małe, czerwone jagody, które są soczyste i mają cierpki i pikantny smak. Rosną one głównie w zimnych regionach świata.

Poza tym, że są smaczne, żurawiny są również zdrowa ze względu na ich wysoki profil odżywczy i właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i zapobiegające rakowi.

Zawierają witaminy C, K, B6 i E, a także wapń, magnez, żelazo, mangan, fosfor, potas i cynk.

Żurawina ma niską zawartość kalorii, zawiera ponad 80% wody i 10% węglowodanów. Wśród innych składników są błonnik pokarmowy, białko, kwas salicylowy, flawonoidy, antocyjany i triterpenoidy.

Możesz włączyć te jagody do swojej diety, jedząc je w postaci surowej lub soku. Możesz również dodać żurawiny do babeczek, jogurtów lub sałatek. Jeśli świeże żurawiny nie są dostępna można je przyjmować w postaci suplementu, po konsultacji z lekarzem.

Oto 10 korzyści zdrowotnych żurawiny.

1. Zapobiegają zakażeniom dróg moczowych (UTI)

Badania naukowe wykazały, że sok żurawinowy może skutecznie zapobiegać ZUM , szczególnie u kobiet z nawracającymi infekcjami.

Żurawina zawiera związek o dużej masie cząsteczkowej znany jako proantocyjanidyna o właściwościach przeciwadherencyjnych, które zapobiegają przyleganiu bakterii E. coli do komórek nabłonka dróg moczowych.

Aby zapobiec nawrotom ZUM codziennie pij szklankę niesłodzonego soku żurawinowego. Jeśli sok z żurawiny nie jest dostępny możesz wziąć tabletki żurawinowe. Skonsultuj się z lekarzem w celu uzyskania prawidłowej dawki.

2. Walczą z problemami jamy ustnej

Żurawina zwiększa również zdrowie jamy ustnej i pomaga zapobiegać problemom stomatologicznym, takim jak zapalenie dziąseł, choroby dziąseł, ubytki i gromadzenie się płytki nazębnej.

Według badania opublikowanego w 201 roku w Canadian Dental Association polifenole w żurawinach mają potencjalne korzyści dla próchnicy i chorób przyzębia. Te potencjalne środki przeciw próchnicy hamują wytwarzanie kwasów organicznych i tworzenie bio-folii przez bakterie próchnicze na dziąsłach i zębach.

Ponadto wysoka zawartość witaminy C w żurawinach pomaga zwalczać choroby dziąseł i infekcje.
Pij pół szklanki niesłodzonego soku z żurawiny codziennie, aby zapobiec przywieraniu bakterii do zębów.

3. Poprawiają zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Żurawina pomaga zmniejszyć ryzyko problemów związanych z sercem i utrzymać zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Według badań z 2010 r. opublikowanych w czasopiśmie Nutrition Reviews żurawina jest bogatym źródłem flawonoli, witamin i błonnika, które zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Fitochemikalia w tych jagodach pomagają zwiększyć oporność lipoprotein o małej gęstości (LDL lub „złego” cholesterolu) na utlenianie, hamując agregację płytek krwi, obniżając ciśnienie krwi i inne mechanizmy przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.

Inne badanie wskazuje, że spożywanie pokarmów bogatych w flawonoidy, takich jak żurawina pomaga zmniejszyć ryzyko miażdżycy. Te jagody mogą również zmniejszyć ryzyko ataków serca i udarów mózgu.

Pij od 1 do 2 szklanek niesłodzonego soku żurawinowego regularnie, aby poprawić kondycję układu krążenia.

4. Zmniejszają ryzyko raka

Badania przeprowadzone w 2012 roku w czasopiśmie Anticancer Agents in Medicinal Chemistry wykazały, że żurawina jest obiecującym naturalnym źródłem potencjalnych leków przeciwnowotworowych. Wyciągi z żurawiny mają pozytywny wpływ antyproliferacyjny na raka gruczołu krokowego, wątroby, piersi, jajnika, okrężnicy i jamy ustnej.

Korzyści żurawiny związane z rakiem wynikają z właściwości antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i antyproliferacyjnych.

Przewlekły nadmierny stres oksydacyjny i przewlekłe nadmierne zapalenie są dwiema najczęstszymi przyczynami, które zwiększają ryzyko raka. Jednak podczas, gdy żurawina pomaga zapobiegać rakowi nie jest skuteczna w leczeniu.
Włącz do diety żurawinę w postaci surowej lub soku, jeśli masz większe ryzyko zachorowania na raka.

5. Wzmacniają odporność

Korzyści z odporności immunologicznej żurawiny są ekscytujące. Są bogate w witaminę C, najlepszy przeciwutleniacz dla dobrej odporności. Ponadto fitochemikalia w żurawinie sprzyjają zdrowemu układowi odpornościowemu.

Ludzie z dobrym układem odpornościowym są mniej podatni na infekcje przeziębienia i grypy.

Pij szklankę soku z żurawiny dziennie, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania.

6. Sprawiają, że ​​kości są mocne

Żurawina jest dobrym źródłem wapnia, który pomaga wzmocnić kości, zęby i paznokcie. Zmniejsza również ryzyko rozwoju osteoporozy.

Owoc jest dobrym źródłem witaminy K, innej ważnej witaminy dla ogólnego zdrowia kości. Witamina K pomaga zatrzymywać wapń w macierzy kostnej, zapewnia kości większą sprężystość i zapobiega utracie gęstości kości. To z kolei zmniejsza ryzyko złamań.

Jedna filiżanka surowej żurawiny lub szklanka soku z żurawiny codziennie może odgrywać kluczową rolę w utrzymaniu kości w zdrowiu i wytrzymałości.

7. Trawienie pokarmów

Według programu University of Kentucky Departamentu Medycyny Wewnętrznej i Nutritional Sciences, dieta bogata w błonnik obniża ryzyko niestrawności i niektórych chorób żołądkowo-jelitowych.

Żurawina jest bogatym źródłem błonnika, a więc sprzyja zdrowiu przewodu pokarmowego. Włókno nadaje objętość stolcu i ułatwia szybszą eliminację produktów odpadowych z jelita. Pomaga to zapobiegać zaparciom.

Ponadto przeciwzapalne korzyści żurawiny zmniejszają ryzyko przewlekłego stanu zapalnego w żołądku i jelicie grubym.

Zjadaj surowe żurawiny, aby uzyskać najlepsze rezultaty wspomagania trawienia.

8. Walczą ze starzeniem

Żurawiny są pełne przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczyć skutki starzenia się. Przeciwutleniacze, takie jak witaminy C, B3 i B5, pomagają ciału pozbyć się wolnych rodników, które przyczyniają się do procesu starzenia, a także zapewniają ochronę przed uszkodzeniami powodowanymi przez czynniki środowiskowe.

Regularne spożywanie żurawiny może opóźniać degenerację komórek mózgowych, komórek skóry, a nawet tkanki organowej. Jest to pomocne w opóźnianiu utraty pamięci związanej z wiekiem i spadku funkcji motorycznych.

Włącz do diety żurawinę, aby uniknąć problemów z wiekiem, takich jak utrata pamięci i brak koordynacji.

9. Poprawiają zdrowie skóry

Aby uzyskać piękną i promienną skórę, możesz użyć prostej domowej maski żurawinowej. Enzymy w tym owocu złuszczają martwy naskórek i zapobiegają zatkaniu porów. Dodatkowo sok żurawinowy działa jak tonik do skóry, który pomaga osobom o tłustej skórze.

Witamina C w żurawinach pomaga ujędrnić i rozświetlić skórę poprzez zwiększenie produkcji kolagenu i elastyny. Zapobiega również powstawaniu zmarszczek, zaczerwienień, przebarwień i cienkich linii na skórze.

Wymieszaj równe ilości soku z żurawiny i miodu. Pocierać delikatnie na twarz, pozostawić na 15 do 20 minut, a następnie spłukać letnią wodą. Ta pasta działa jak toner i pomaga leczyć trądzik i pryszcze.

10. Zapobiegają wrzodom trawiennym

Żurawina jest również skutecznym lekiem na wrzody trawienne, otwarte rany w wyściółce żołądka, przełyku lub dwunastnicy wywołane przez rodzaj bakterii o nazwie Helicobacter pylori.

Według badań przeprowadzonych w 2005 roku przez chińskich badaczy, regularne spożywanie soku żurawinowego może tłumić infekcje H. pylori w endemicznie dotkniętych populacjach.

Naturalne właściwości antybakteryjne żurawin pomagają hamować wzrost bakterii H. pylori i zmniejszają ryzyko rozwoju wrzodów żołądka w przyszłości.

Osoby, które są bardziej narażone na wrzody trawienne, muszą regularnie pić sok żurawinowy w celu stłumienia infekcji.

Uwaga:

  • Unikaj wysokiego spożycia żurawin, jeśli bierzesz leki rozrzedzające krew.
  • Osoby, u których występowały kamienie nerkowe w wywiadzie muszą porozmawiać z lekarzem przed włączeniem do diety żurawin, ponieważ mogą zwiększać poziom szczawianu w moczu.
  • Osoby przyjmujące przepisaną aspirynę powinny unikać spożywania nadmiaru soku żurawinowego.
  • Osoby uczulone na aspirynę muszą unikać żurawin.
  • Żurawiny zachowują maksymalną ilość składników odżywczych i maksymalny smak, gdy są świeże. Gotowanie niszczy ich właściwości odżywcze.
  • Sok z żurawiny niesłodzony smakuje lekko kwaśno, ale do celów leczniczych sok ten jest najlepszy.

Zobacz Też: