Strona głównaZdrowie10 najlepszych owoców dla diabetyków

10 najlepszych owoców dla diabetyków

Cukrzyca powoduje wysoki poziom cukru we krwi (glukozy) z powodu braku produkcji insuliny. Jest ona klasyfikowana głównie jako typ 1, w którym organizm nie wytwarza insuliny lub typu 2, w której organizm nie jest w stanie prawidłowo wykorzystać wytwarzanej insuliny.

Konieczne jest kontrolowanie cukrzycy, ponieważ może to prowadzić do wielu komplikacji zdrowotnych, w tym niewydolności nerek, uszkodzenia nerwów, ślepoty, ataków serca, udarów, słabego krążenia krwi, utraty słuchu i wielu innych.

Zdrowy styl życia, który obejmuje odpowiednią dietę, ćwiczenia, odpowiedni sen, mniejszy stres itp. odgrywa ważną rolę w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi.

Plan diety powinien obejmować pokarmy bogate w składniki odżywcze, niskotłuszczowe, umiarkowane w kalorie.

Ponieważ owoce są ogólnie słodkie ludzie często uważają, że osoba z cukrzycą powinna unikać spożywania ich. Ale jest kilka owoców, które są szczególnie skuteczne w zarządzaniu poziomem cukru we krwi. Bogate w witaminy, minerały, przeciwutleniacze i składniki odżywcze owoce są zdrowym dodatkiem do każdej diety.

Ponadto diabetycy muszą również brać pod uwagę takie czynniki, jak indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny, ponieważ oferują informacje na temat wpływu różnych pokarmów na poziom cukru we krwi i insuliny.

Uważa się, że pokarm o niskim indeksie glikemicznym ma korzystny wpływ na kontrolę poziomu glukozy we krwi, ponieważ nie wpływają one znacząco na poziom cukru we krwi. Zwykle żywność o wartości wskaźnika indeksu glikemicznego wynoszącego 55 i poniżej klasyfikuje się jako żywność o niskim indeksie glikemicznym.

Oto 10 najlepszych owoców dla diabetyków.

1. Jabłka

Chrupiące, soczyste i słodkie jabłka mogą chronić przed cukrzycą. Jabłka mają wysoką zawartość błonnika rozpuszczalnego, witaminy C i przeciwutleniaczy. Zawierają również pektyny, które pomagają odtruć organizm i usuwają szkodliwe produkty odpadowe, a także obniżają zapotrzebowanie na insulinę u diabetyków nawet o 35%.

Ponadto jabłka pomagają zapobiegać zawałom serca, zmniejszać ryzyko zachorowania na raka i zapobiegać chorobom oczu u osób chorych na cukrzycę.

Indeks glikemiczny: waha się od 30 do 50

Sugerowana wielkość porcji: zaleca się jedno małe do średniej wielkości jabłka dziennie.

2. Wiśnie

Wiśnie mają jedną z najniższych ocen wszystkich owoców mają indeks glikemiczny 22. Wiśnie zawierają przeciwutleniacze, beta-karoten, witaminę C, potas, magnez, żelazo, błonnik i kwas foliowy.

Dodatkowo wiśnie zawierają antocyjany, o których wiadomo, że pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, zwiększając produkcję insuliny nawet o 50 procent. Pomagają również w walce z chorobami serca, rakiem i innymi chorobami, które często występują u osób chorych na cukrzycę.

Sugerowana wielkość porcji: Wiśnie można jeść świeże, puszkowane, mrożone lub suszone. Jedna szklanka wiśni dziennie to dobra opcja.

3. Śliwki

Śliwki mogą bardzo pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi . Badacze z Collegium Medicum im. Mullera w Indiach przyglądali się wpływom śliwek w leczeniu cukrzycy. Obecność antocyjanów, kwasu elagowego i hydrolizujących tanin w  śliwkach sprawia, że ​​owoce te są wyjątkowo korzystne dla osób chorych na cukrzycę.

Owoc pomaga kontrolować przemianę węglowodanów w cukier we krwi. Nadmierne pragnienie i częste problemy z oddawaniem moczu, często występujące u osób chorych na cukrzycę mogą być również kontrolowane przez ten owoc.

Sugerowana wielkość porcji: Zalecane jest pół szklanki śliwek dziennie, gdy owoce są dostępne na rynku. Możesz również zrobić proszek z suszonych nasion i zjeść jedną łyżeczkę proszku z wodą dwa razy dziennie.

4. Guawa

Guawa ma wysokie stężenie likopenu, dużą ilość błonnika pokarmowego oraz dużą ilość witaminy C i potasu. Wszystkie te składniki odżywcze są pomocne w utrzymaniu poziomu cukru we krwi.

Osoby zagrożone cukrzycą mogą temu zapobiec, pijąc herbatę z liści guawy. Wysuszyć liście guawy i zmiażdż. Zaparz jedną łyżkę rozgniecionych liści guawy w gorącej wodzie. Odczekaj pięć minut, a następnie wypij. Pij tę herbatę raz dziennie.

Sugerowana porcja do spożycia : Jedna guawy bez skórki dziennie. Ewentualnie możesz wypić małą szklankę soku z guawy.

5. Grejpfrut

Grejpfrut jest jednym z zalecanych owoców przez American Diabetes Association. Jest bogaty w błonnik rozpuszczalny i witaminę C i ma niski indeks glikemiczny 25.

Grejpfrut zawiera flawonoid znany jako naringenin, który zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę, a także pomaga utrzymać prawidłową wagę , co jest ważnym czynnikiem w zapobieganiu i kontrolowaniu cukrzycy.

Sugerowana wielkość porcji: Połowa dużego grejpfruta (około trzech czwartych kubka) dziennie pomoże w zarządzaniu poziomem cukru we krwi. Spożywanie owoców zamiast pić sok zapewnia najwięcej korzyści związanych z cukrzycą.

6. Awokado

Ze względu na wysoką zawartość błonnika i jednonienasyconych tłuszczów, awokado pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi. Według Akademii Żywienia i Dietetyki, jednonienasycone tłuszcze również poprawiają zdrowie serca. Osoby z cukrzycą są bardziej narażone na choroby serca i udar. Awokado zawiera znaczną ilość potasu, minerału, który pomaga zapobiegać neuropatii cukrzycowej.

Sugerowana porcja do spożycia: Średniej wielkości awokado dziennie jest dobre dla diabetyków. Możesz dodać awokado do sałatek i kanapek lub zrobić sos sałatkowy.

7. Truskawki

Truskawki są pełne przeciwutleniaczy, witamin i błonnika, które pomagają kontrolować poziom cukru we krwi. W rzeczywistości przeciwutleniacze zawarte w truskawkach pomagają obniżyć ryzyko chorób serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu LDL (złego), utrzymanie lub poprawienie cholesterolu HDL (dobrego) i obniżenie ciśnienia krwi.

Truskawki mają niską zawartość węglowodanów i mają niski indeks glikemiczny. Kiedy jesz truskawki utrzymujesz stały poziom cukru we krwi i zwiększasz swój poziom energii.

Sugerowana wielkość porcji: Trzy czwarte szlanki truskawek dziennie jest uważane za dobre dla osób z cukrzycą.

Możesz dodawać świeże truskawki do płatków śniadaniowych lub sałatek, jeść je jako zdrową przekąskę i używać ich do przygotowywania niskosłodzonych deserów.

8. Pomarańcze

Pomarańcze są jednym z najzdrowszych owoców, które można włączyć do regularnej diety w przypadku cukrzycy. Pomarańcze nie zawierają zbyt dużo naturalnego cukru i zawierają duże ilości błonnika, witaminy C i innych minerałów, takich jak tiamina, które pomagają kontrolować poziom cukru we krwi.

Ponadto pomarańcze są również klasyfikowane jako żywność o niskim indeksie glikemicznym, który pomaga powoli uwalniać glukozę do krwi. Ponadto pomarańcze mogą pomóc kontrolować lub zmniejszać wagę, jeden z czynników ryzyka cukrzycy.

Indeks glikemiczny: waha się od 31 do 51

Sugerowana wielkość porcji: Jedna mała pomarańcza w codziennej diecie może pomóc w kontrolowaniu cukrzycy i poziomu cukru we krwi. Picie soku pomarańczowego nie zapewnia takiej samej korzyści, ponieważ nie ma w nim zawartości błonnika.

9. Gruszki

Gruszki są bogate w witaminy A, B1, B2, C i E, a także błonnik, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, obniżają poziom cholesterolu, wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają trawienie. Gruszki mają niską zawartość węglowodanów i kalorii i mają wskaźnik 38 na indeksie glikemicznym.

Gruszki są szczególnie korzystne dla osób z cukrzycą typu 2, ponieważ pomagają poprawić wrażliwość na insulinę.

Sugerowana wielkość porcji: gdy masz ochotę na coś słodkiego, może zjeść małą lub średnią gruszkę.

10. Kiwi

Znaleziono dodatnią korelację między spożyciem kiwi a obniżeniem poziomu cukru we krwi. Kiwi zawiera witaminę C, E i A, flawonoidy, potas i duże ilości beta-karotenu, które zapewniają ochronę przed wolnymi rodnikami i poprawiają ogólny stan zdrowia.

Ponadto kiwi ma wysoką zawartość błonnika i mało węglowodanów, co pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu.

Indeks glikemiczny: waha się od 47 do 58.

Sugerowana wielkość porcji: Jedz jedno kiwi dziennie co pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi i zapewnia zdrową alternatywę dla przekąsek o wysokiej zawartości tłuszczu lub cukru.

Zobacz Też: