Od pewnego czasu granaty są popularnym owocem na Bliskim Wschodzie, w Indiach i innych krajach azjatyckich. Jednak ich popularność rośnie na całym świecie dzięki ich wielu zaletom zdrowotnym i bogatej wartości odżywczej.
Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, a także witamin C, K i kilku witamin z grupy B. Inne składniki odżywcze to:
żelazo, magnez, fosfor, potas, kwas foliowy, mangan, selen i cynk. Owoc ten jest również dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-6.
Mają również właściwości przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Oto 10 korzyści zdrowotnych z granatów.
1. Zdrowe serce
Granaty są dobre dla twojego serca. Pomagają poprawić przepływ krwi do serca i usunąć zatkane tętnice. Oferują one działanie przeciwmiażdżycowe i zmniejszają tworzenie się płytki dzięki bogatej zawartości polifenoli.
W rzeczywistości zgodnie z badaniem z 2005 roku przeprowadzonym na Uniwersytecie w Neapolu we Włoszech, ciemny sok z granatów pomaga w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy.
Aby zwiększyć zdrowie serca codziennie pij 1 szklankę świeżo wyciśniętego soku z granatów. Możesz również zjeść 1 do 2 szklanek nasion granatu.
2. Reguluje ciśnienie krwi
Granaty są dobre dla osób zajmujących się wysokim ciśnieniem krwi, zwanym również nadciśnieniem. Przeciwutleniacze, witamina C i polifenole stymulują produkcję tlenku azotu, który utrzymuje przepływ krwi i otwiera tętnice.
Redukują nawet istniejące blaszki miażdżycowe w tętnicach co z kolei zmniejsza ryzyko udarów i zawałów serca.
W opublikowanym w 2013 roku badaniu opublikowanym w ARYA Atherosclerosis stwierdzono, że spożycie soku z granatów można rozważać zarówno w kontekście interwencji dietetycznych, jak i farmakologicznych nadciśnienia tętniczego.
- Pij szklankę świeżo wyekstrahowanego soku z granatów codziennie.
- Przygotuj też sałatki owocowe i koktajle owocowe z granatami.
3. Łagodzi bóle stawów i artretyzmu
Bóle stawów i artretyzmu stanowią poważny problem wśród osób starszych, zwłaszcza kobiet. Aby uzyskać ulgę w chorobie zwyrodnieniowej stawów , reumatoidalnym zapaleniu stawów i ogólnym bólu stawów należy dodać do diety granaty.
Granaty mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, które pomagają blokować enzymy, które mogą uszkadzać stawy i powodować ból i sztywność.
Badanie z 2005 roku opublikowane w Journal of Nutrition donosi, że ekstrakt owocowy z owoców granatu zawiera pewne związki, które blokują enzymy, które mogą powodować uszkodzenie stawów.
- Pij szklankę soku z granatów codziennie. Jednak jeśli zażywasz leki zawsze najpierw skonsultuj się z lekarzem.
- Ponadto wymieszaj równe ilości oleju z pestek granatu z dowolnym olejem nośnikowym i używaj go do masowania bolesnych stawów raz lub dwa razy dziennie.
4. Walczy z objawami niedokrwistości
Ten super pożywienie jest nawet korzystne dla osób cierpiących na niedokrwistość z niedoboru żelaza. Żelazo w granatach zwiększa liczbę czerwonych krwinek.
Prowadzi to do wzrostu stężenia hemoglobiny we krwi, a nawet sprzyja zdrowemu przepływowi krwi. Ponadto wysoka zawartość witaminy C pomaga organizmowi w absorpcji żelaza.
Badanie z 2015 roku opublikowane w Lifescience Global podkreśla potencjalną rolę granatu jako suplementu diety w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza.
- Kiedy cierpisz na anemię pij szklankę soku z granatów codziennie ze śniadaniem.
- Inną opcją jest dodanie 2 łyżeczek suszonego granatu w proszku do szklanki ciepłego mleka i wypicie go raz lub dwa razy dziennie.
5. Pomoc w profilaktyce i leczeniu raka
Kolejną korzyścią granatów jest ochrona przed rakiem. Właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające oferują zapobiegawcze działania rakotwórcze w organizmie.
Wywierają one działanie przeciwnowotworowe na różne typy komórek nowotworowych, szczególnie w raku gruczołu krokowego, piersi, płuc i skóry.
Badanie z 2012 roku opublikowane w ISRN Pharmaceutics donosi, że działania cytotoksyczne ekstraktu z granatu są prawdopodobnie cenne w leczeniu linii komórkowej prostaty przez indukcję apoptozy.
Jest nawet skuteczny w leczeniu i zapobieganiu raka płuc i skóry. Tak więc włączenie granatów w diecie jest ważne, jeśli masz większe ryzyko zachorowania na raka.
6. Poprawia pamięć
Granaty mogą również poprawić pamięć, a także zapobiegać i leczyć chorobę Alzheimera. Uważa się, że polifenole zawarte w nich zapewniają pozytywne korzyści poznawcze.
Badanie z 2006 roku opublikowane w Neurobiology of Disease dowiodło, że sok z granatów zmniejsza gromadzenie się i odkładanie amyloidu w mózgu o 50 procent u myszy cierpiących na chorobę Alzheimera.
7. Chroni skórę
Granaty oferują przeciwstarzeniowe korzyści dla twojej skóry, aby była elastyczna, gładka i wyglądała młodziej. Ze względu na zawartość witaminy C, owoc sprzyja tworzeniu się kolagenu, co pomaga opóźnić zwiotczenie i marszczenie się skóry.
Zawierają różne inne składniki odżywcze, które również pomagają spowolnić proces starzenia.
Badanie z 2006 roku opublikowane w Journal of Ethnopharmacology zauważa, że frakcje granatu sprzyjają proliferacji i syntezie prokolagenu oraz hamują wytwarzanie metaloproteinazy-1 w komórkach skóry. Jest to ważne dla utrzymania młodego wyglądu skóry.
- Użyj olejku z nasion granatu do masażu skóry raz dziennie.
- Regularnie spożywaj granaty.
8. Poprawiają zdrowie jamy ustnej
Kolejną korzyścią zdrowotną granatów jest działanie przeciwpłytkowe, które wspiera ogólny stan zdrowia jamy ustnej. Zawierają polifenolowe flawonoidy, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, które można uznać za korzystne dla zdrowia jamy ustnej.
Zapewniają również ochronę przed płytką nazębną. Poprzez zmniejszenie tworzenia się płytki nazębnej można zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów stomatologicznych, takich jak próchnica, zapalenie ozębnej, zapalenie dziąseł i zapalenie jamy ustnej.
- Użyj świeżo wyekstrahowanego soku z granatów, aby płukać usta.
- Można również użyć naparu z granatu jako płukanki do ust.
9. Kontroluje cukrzycę
Ten owoc jest korzystny nawet dla osób z cukrzycą lub innymi zaburzeniami metabolicznymi. Może poprawić wrażliwość na insulinę i zmniejszyć ryzyko powikłań zdrowotnych związanych z cukrzycą.
Zanim jednak medycznie zaleci się go do leczenia cukrzycy typu 2 konieczne są bardziej kontrolowane badania kliniczne.
10. Zwiększa płodność
Granaty są bardzo korzystne dla kobiet, które próbują zajść w ciążę, ponieważ zwiększają płodność. Zwiększa również przepływ krwi do macicy co pomaga zmniejszyć ryzyko poronienia.
W badaniu opublikowanym w 2015 roku w magazynie Pharmacognosy stwierdzono, że ekstrakt z owoców granatu może być stosowany jako suplement w celu zwiększenia długowieczności, płodności i tempa wzrostu.
Badanie podkreśla jednak potrzebę starannego dostosowania dawki w celu uniknięcia niepożądanych efektów.
Owoc ma również wiele składników odżywczych, w tym witaminy C i K, a także kwas foliowy, które promują zdrowy rozwój płodu.
Może również obniżyć poziom stresu, co jest ważne zarówno dla płodności, jak i ogólnego stanu zdrowia.
- Pij 1 szklankę świeżo wyciśniętego soku z granatów codziennie, aby zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę.
Dodatkowe wskazówki
- Możesz przechowywać całe granaty w temperaturze pokojowej przez około tydzień.
- Jeśli przechowujesz je w lodówce zawiń je w folię.
- Świeże nasiona granatu można przechowywać w lodówce od 3 do 4 dni.
- Jeśli zauważysz oznaki alergii pokarmowej po zjedzeniu nasion granatu, przestań je spożywać i skontaktuj się z lekarzem.
- Sok z granatów może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami na receptę, takimi jak leki rozrzedzające krew i inhibitory enzymu konwertującego angiotensynę. Tak więc zawsze skonsultuj się z lekarzem, jeśli bierzesz te leki.
- Przed wybraniem suplementu z ekstraktem z granatu należy zawsze skonsultować się z lekarzem.