,

10 najważniejszych korzyści zdrowotnych z granatów

POLUB NAS NA FACEBOOKU

Od pewnego czasu granaty są popularnym owocem na Bliskim Wschodzie, w Indiach i innych krajach azjatyckich. Jednak ich popularność rośnie na całym świecie dzięki ich wielu zaletom zdrowotnym i bogatej wartości odżywczej.

Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, a także witamin C, K i kilku witamin z grupy B. Inne składniki odżywcze to: żelazo, magnez, fosfor, potas, kwas foliowy, mangan, selen i cynk. Owoc ten jest również dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-6.

Mają również właściwości przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

Oto 10 korzyści zdrowotnych z granatów.

1. Zdrowe serce

Granaty są dobre dla twojego serca. Pomagają poprawić przepływ krwi do serca i usunąć zatkane tętnice. Oferują one działanie przeciwmiażdżycowe i zmniejszają tworzenie się płytki dzięki bogatej zawartości polifenoli.

W rzeczywistości zgodnie z badaniem z 2005 roku przeprowadzonym na Uniwersytecie w Neapolu we Włoszech, ciemny sok z granatów pomaga w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy.

Aby zwiększyć zdrowie serca codziennie pij 1 szklankę świeżo wyciśniętego soku z granatów. Możesz również zjeść 1 do 2 szklanek nasion granatu.

2. Reguluje ciśnienie krwi

Granaty są dobre dla osób zajmujących się wysokim ciśnieniem krwi, zwanym również nadciśnieniem. Przeciwutleniacze, witamina C i polifenole stymulują produkcję tlenku azotu, który utrzymuje przepływ krwi i otwiera tętnice.

Redukują nawet istniejące blaszki miażdżycowe w tętnicach co z kolei zmniejsza ryzyko udarów i zawałów serca.

W opublikowanym w 2013 roku badaniu opublikowanym w ARYA Atherosclerosis stwierdzono, że spożycie soku z granatów można rozważać zarówno w kontekście interwencji dietetycznych, jak i farmakologicznych nadciśnienia tętniczego.

  • Pij szklankę świeżo wyekstrahowanego soku z granatów codziennie.
  • Przygotuj też sałatki owocowe i koktajle owocowe z granatami.

3. Łagodzi bóle stawów i artretyzmu

Bóle stawów i artretyzmu stanowią poważny problem wśród osób starszych, zwłaszcza kobiet. Aby uzyskać ulgę w chorobie zwyrodnieniowej stawów , reumatoidalnym zapaleniu stawów i ogólnym bólu stawów należy dodać do diety granaty.

Granaty mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, które pomagają blokować enzymy, które mogą uszkadzać stawy i powodować ból i sztywność.

Badanie z 2005 roku opublikowane w Journal of Nutrition donosi, że ekstrakt owocowy z owoców granatu zawiera pewne związki, które blokują enzymy, które mogą powodować uszkodzenie stawów.

  • Pij szklankę soku z granatów codziennie. Jednak jeśli zażywasz leki zawsze najpierw skonsultuj się z lekarzem.
  • Ponadto wymieszaj równe ilości oleju z pestek granatu z dowolnym olejem nośnikowym i używaj go do masowania bolesnych stawów raz lub dwa razy dziennie.

4. Walczy z objawami niedokrwistości

Ten super pożywienie jest nawet korzystne dla osób cierpiących na niedokrwistość z niedoboru żelaza. Żelazo w granatach zwiększa liczbę czerwonych krwinek.

Prowadzi to do wzrostu stężenia hemoglobiny we krwi, a nawet sprzyja zdrowemu przepływowi krwi. Ponadto wysoka zawartość witaminy C pomaga organizmowi w absorpcji żelaza.

Badanie z 2015 roku opublikowane w Lifescience Global podkreśla potencjalną rolę granatu jako suplementu diety w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza.

  • Kiedy cierpisz na anemię pij szklankę soku z granatów codziennie ze śniadaniem.
  • Inną opcją jest dodanie 2 łyżeczek suszonego granatu w proszku do szklanki ciepłego mleka i wypicie go raz lub dwa razy dziennie.
POLUB NAS NA FACEBOOKU