Jajka zarówno gotowane jak i w postaci jajecznicy to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Te małe kulki są doskonałym źródłem białka i aminokwasów.
W rzeczywistości są one jednym z niewielu pokarmów zawierających kompletne białka , to znaczy zawierają odpowiednie proporcje wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów wymaganych przez organizm.
Są one również wypełnione licznymi witaminami i minerałami, w tym witaminami A, B12, D i E oraz folianem, selenem, choliną i innymi.
Jajka zyskały ostatnio złą reputację ze względu na wysoką zawartość cholesterolu w żółtkach. Jednak nie zwiększają znacząco poziomu lipoprotein o małej gęstości (LDL) „złego” cholesterolu.
Raczej jest to tłuszcz nasycony, a nie cholesterol w diecie, który ma największy wpływ na poziom cholesterolu we krwi i ryzyko rozwoju chorób serca.
Jaja nie powinny okazać się niezdrowe, jeśli spożywa się je z umiarem. Jeśli masz chorobę sercowo-naczyniową ogranicz spożycie do dwóch do trzech jajek tygodniowo.
1. Zwiększa moc mózgu
Bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy B12 i D oraz cholinę jajka są doskonałe dla zdrowia mózgu. Cholina jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który odgrywa ważną rolę w wielu szlakach metabolicznych i działa jako neuroprzekaźnik. Poprawia twoją pamięć i siłę poznawczą.
Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Badania wykazały, że brak tego składnika odżywczego może prowadzić do kurczenia się mózgu, które jest poprzednikiem choroby Alzheimera.
Według krajowej bazy danych składników odżywczych USDA, całe jajko (twarde) zawiera około 1,11 mcg witaminy B12, co stanowi 18,5% całkowitego dziennego zapotrzebowania tej witaminy.
Kwasy tłuszczowe omega-3 również pomagają zwiększyć objętość mózgu. Witamina D, która występuje w bardzo niewielu pokarmach, poprawia także funkcjonowanie mózgu, ponieważ działa jako modulator w rozwoju mózgu.
2. Pomoc w utrzymaniu zdrowej wagi
Spożywanie jaj na śniadanie jest powszechną praktyką od niepamiętnych czasów. Ta tradycja może pomóc w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała, ponieważ oprócz dostarczania energii, jaja powodują, że czujesz się pełniejszy. Białko w jajach dostarcza podtrzymywanej energii, ponieważ nie powoduje po prostu wzrostu poziomu cukru we krwi.
Ponadto badanie opublikowane w czasopiśmie Network Health Dietitian wykazało, że w jajach są białka specyficzne, które pomagają tłumić głód lepiej niż inne typy białek. W ten sposób jaja mogą pomóc ograniczyć spożycie kalorii przez cały dzień i wspierać wysiłki na rzecz odchudzania.
3. Chroni zdrowie oczu
Jajka są dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny. Badania wykazały, że te karotenoidy są bardzo korzystne w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej i zmniejszaniu ryzyka rozwoju zaćmy.
Przeciwutleniające działanie tych związków pomaga wzmocnić siatkówki i chronić oczy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i promieniowaniem ultrafioletowym. Luteina występuje również w zielonych warzywach liściastych, ale naukowcy uważają, że ciało lepiej ją absorbuje z jaj.
4. Ułatwia budowanie mięśni
Jajka są uważane za doskonałe pożywienie dla budowania mięśni, ponieważ są bogate w białko, które uważa się za budulec mięśni. Mają białko zwane albuminą, które zachęca do większej absorpcji białka w organizmie i ułatwia wzrost mięśni.
Praktyka spożywania surowych lub lekko ugotowanych jajek do budowy lepszych mięśni zazwyczaj nie jest zalecana, ponieważ może spowodować zatrucie pokarmowe z powodu bakterii salmonelli. Aby zmniejszyć to ryzyko, wybierz jajka gotowane. Spożywanie jaj na twardo jest również przydatne w tym zakresie.
5. Poprawiają twój nastrój
Jajka są bogate w witaminę B12 mogą pomóc poprawić nastrój i powstrzymać stres. Zawierają również inne witaminy z grupy B, takie jak witamina B6 i kwas foliowy, które wspierają dobre samopoczucie psychiczne i emocjonalne.
Ponadto żółtka jaja są dobrym źródłem lecytyny, która działa jako stabilizator nastroju. Uważa się również, że jajka pomagają w leczeniu depresji z powodu wysokiego poziomu aminokwasów, metioniny i cysteiny.
6. Zdrowsze włosy i paznokcie
Włosy i paznokcie składają się z białek, więc wysoka zawartość białka w jajach może pomóc w utrzymaniu ich w zdrowiu. Aby Twoje włosy rosły szybciej, możesz nawet zastosować maskę z jajek.
Na przykład można zmieszać łyżkę oliwy z oliwek z surowym jajkiem, nałożyć ją na włosy i przykryć czepkiem. Po 30 minutach spłucz maskę i umyj włosy, aby uzyskać miękkie, jedwabiste i zdrowe włosy. Stosouj dwa do trzech razy w miesiącu.
7. Obniża ryzyko raka
Badanie przeprowadzone przez naukowców z University of Alberta sugeruje, że jaja mają właściwości przeciwutleniające, które mają tendencję do zmniejszania ryzyka zachorowania na raka i zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym.
W szczególności żółtka jaj zawierają dwa aminokwasy, tryptofan i tyrozynę, które mają właściwości przeciwutleniające. Smażenie lub gotowanie jaj zmniejsza jednak te właściwości.
Badanie opublikowane w The Journal of the American Society of Experimental Biology wskazuje również, że spożywanie jaj może zmniejszyć ryzyko raka piersi o 24%, ponieważ zawierają one cholinę, która jest wymagana do prawidłowego funkcjonowania komórki.
8. Zdrowa ciąża
Jajka są uważane za zdrowe jedzenie w czasie ciąży. Oprócz zapewnienia odpowiedniego odżywiania, pomagają obniżyć ryzyko nienarodzonych dzieci .
Korzyści te przypisuje się głównie cholinie. Cholina odgrywa kluczową rolę w rozwoju mózgu płodu i pomaga zapobiegać wadom wrodzonym. Dwa jajka dostarczają prawie połowę zalecanej dziennej dawki wymaganej przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Pamiętaj jednak, aby nie jeść surowych lub niedogotowanych jaj.
9. Wzmacnia kości
Jaja pomagają utrzymać kości i zęby mocne, ponieważ zawierają fosfor, witaminę D i wapń. Wiadomo, że wapń jest dobry do utrzymania zdrowych kości. Ale czy wiesz, że witamina D promuje wchłanianie wapnia w jelitach?
Niedobór tej witaminy może nawet przyspieszyć starzenie się kości, fosfor również działa na wapń.
10. Usuwają trądzik
Białka jajek można stosować jako maseczka do twarzy, aby wchłonąć nadmiar oleju ze skóry, dokręcić skórę i zmniejszyć pory. Pomagają leczyć trądzik i usuwają blizny potrądzikowe i skazy.