Przez tysiące lat oliwa z oliwek była istotną częścią diety śródziemnomorskiej. Drzewa oliwne występują głównie w regionie śródziemnomorskim. Ale wraz z rosnącą świadomością korzyści płynących z oliwy z oliwek jej popularność gwałtownie rośnie na całym świecie.
Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem różnych polifenoli, takich jak proste fenole, terpeny, flawony, kwasy hydroksycynamonowe, antocyjany, flawonole, glikozydy flawonoidowe, lignany i kwasy hydroksybenzoesowe.
Te polifenole działają zarówno jako przeciwutleniacze, jak i przeciwzapalne składniki odżywcze w organizmie.
Co więcej ten olejek roślinny jest wyjątkowy pod względem składu tłuszczu. Najczęściej jest to kwas oleinowy, jednonienasycony tłuszcz omega-9.
Zawiera on również kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, kwasy tłuszczowe, jak również witaminy E i K. Dodatkowo oliwa z oliwek naturalnie nie zawiera cholesterolu i glutenu.
Ponieważ na rynku dostępnych jest wiele niższych jakości oliwy z oliwek przy zakupie należy zachować szczególną ostrożność. Najlepszym rodzajem jest oliwa z oliwek extra-virgin , która jest tłoczona na zimno i ma najlepszy smak i zapach.
Zdrowie i uroda zastosowań oliwy z oliwek są liczne i można z nich korzystać zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz.
Oto 10 najważniejszych korzyści zdrowotnych wynikających z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
1. Obniża poziom cholesterolu
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia może pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL (niskiej gęstości lipoprotein), co może powodować zwężenie tętnic. Olej zawiera oleocanthal oraz oleuropeinę, które chronią cząsteczki LDL przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, co zwiększa ryzyko chorób układu krążenia.
W tym samym czasie oliwa z oliwek zwiększa poziom cholesterolu HDL (lipoproteiny o dużej gęstości) w organizmie, który odgrywa rolę ochronną i pomaga zapobiegać niepożądanemu krzepnięciu krwi, co jest główną przyczyną ataków serca i udarów mózgu.
Aby cieszyć się obniżającym cholesterol działaniem oliwy z oliwek użyj tego oleju do gotowania zamiast tłuszczów nasyconych.
2. Obniża wysokie ciśnienie krwi
Według badań opublikowanych w 2000 roku w Archives of Internal Medicine, osoby przyjmujące leki na nadciśnienie mogą zmniejszyć ilość przyjmowanych przez siebie leków, zastępując je oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia innych rodzajów tłuszczów w swojej diecie.
Naukowcy uważają, że kwas oleinowy w oliwie z oliwek jest łatwo wchłaniany przez organizm, a tym samym obniża ciśnienie krwi.
Olej ten spowalnia również proces starzenia się serca ze względu na obecność zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Aby kontrolować wysokie ciśnienie krwi i cieszyć się młodym i zdrowym sercem, użyj oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia w celu przygotowania zdrowych sosów do sałatek lub dipów.
3. Walczy z cukrzycą
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest korzystna w leczeniu cukrzycy, może nawet pomóc w zapobieganiu lub opóźnieniu wystąpienia choroby. Poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi i zwiększa wrażliwość na insulinę. Dodatkowo jednonienasycone tłuszcze w oliwie z oliwek pomagają utrzymać poziom trójglicerydów w ryzach.
Badanie z 2011 r. Opublikowane w czasopiśmie naukowym Diabetes Care wykazało, że dieta śródziemnomorska bogata w oliwę z oliwek może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 o prawie 50 procent w porównaniu z dietą o niskiej zawartości tłuszczów.
Aby kontrolować poziom cukru we krwi i zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, należy uwzględnić około 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek w codziennej diecie.
4. Walczy z zapaleniem
Oliwa z oliwek działa jako silny środek przeciwzapalny, który może pomóc w radzeniu sobie z przewlekłym stanem zapalnym, który powoduje wiele chorób, takich jak choroby serca, rak, zespół metaboliczny, cukrzyca, choroba Alzheimera i zapalenie stawów.
Według badań przeprowadzonych w 2005 r. Przez Monell Chemical Senses Center, oliwa z oliwek zawiera niesteroidowy środek przeciwzapalny, który hamuje aktywność enzymów cyklooksygenazy (COX). Enzymy te powodują zapalenie w ciele.
Jednorazowe spożywanie od 1 do 2 łyżek stołowych oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia może pomóc w zapobieganiu stanom zapalnym i zmniejszeniu ryzyka różnych chorób zapalnych.
5. Chroni Twoje kości
Według badań z 2012 roku opublikowanych w Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, ludzie przestrzegający diety śródziemnomorskiej bogatej w oliwki i oliwę z oliwek mają wyższy poziom osteokalcyny we krwi. Wysoka osteokalcyna oznacza lepszą gęstość kości i ogólny stan kości.
Ponadto regularne spożywanie oliwy z oliwek wiąże się z lepszym poziomem wapnia we krwi, niezbędnym do mineralizacji kości i procesu zwapnienia. Tak więc oliwa z oliwek jest korzystna dla osób cierpiących na osteoporozę, które są podatne na złamania z powodu zmniejszonej masy kostnej. Może nawet zmniejszyć ryzyko osteoporozy.
Możesz użyć tego oleju podczas zwykłego gotowania lub jako olejek do masażu, aby Twoje kości były zdrowe i silne.
6. Zapobiega nowotworom
Oliwa z oliwek może nawet pomóc zmniejszyć ryzyko niektórych rodzajów raka. Polifenole w oliwie z oliwek działają zarówno jako przeciwutleniacze, jak i związki przeciwzapalne. To z kolei chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i przewlekłym, niechcianym stanem zapalnym i zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów.
Ponadto przeciwutleniacze zawarte w oliwie z oliwek chronią również DNA (kwasy dezoksyrybonukleinowe) przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Oznacza to lepsze funkcjonowanie komórki na różne sposoby i zmniejszone ryzyko rozwoju raka.
Badanie opublikowane w 2008 r. w BMC Cancer ujawniło nowe przeciwnowotworowe składniki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które mogą powodować śmierć komórek rakowych i zmniejszać ryzyko raka piersi. Oliwa z oliwek może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka prostaty, dróg oddechowych, górnych dróg pokarmowych i raka jelita grubego.
Spożywaj od 1 do 2 łyżek dziennie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, aby zmniejszyć ryzyko różnych rodzajów raka.
7. Poprawia funkcjonowanie mózgu
Oliwa z oliwek ma korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu i zmniejsza ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych. W badaniu z 2013 r. we Francji dotyczącym starszych osób stwierdzono, że pamięć wzrokowa i płynność słowna uległy znacznej poprawie dzięki intensywnemu stosowaniu oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia w kuchni oraz jako składnik sosów i dressingów.
W innym badaniu z 2013 roku, opublikowanym w The American Chemical Society, stwierdzono, że składnik fenolowy o nazwie oleocanthal w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia pomaga zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera. Wysoka zawartość jednonienasyconych tłuszczów w oliwie z oliwek może nawet spowolnić osłabienie funkcji poznawczych związane z chorobami takimi jak demencja i choroba Alzheimera.
Ponadto dieta bogata w zdrowy tłuszcz zmniejsza ryzyko depresji.
8. Pomoc w utracie wagi
Chociaż ma wysoką zawartość tłuszczu, zawiera głównie zdrowe, jednonienasycone tłuszcze, które pomagają w zmniejszeniu masy ciała, a także pomagają zmniejszyć tkankę tłuszczową z brzucha .
W rzeczywistości, badanie przeprowadzone w 2013 r. przez niemieckie Centrum Badań nad Chemią Żywności wykazało, że nawet pachnąca oliwa z oliwek extra-virgin powodowała większe uczucie pełności, zmniejszając tym samym cierpienia głodu przez dłuższy czas. Zmniejsza również łaknienie cukru.
Aby zwalczyć otyłość i promować utratę wagi, codziennie spożywaj od 1 do 2 łyżek stołowych oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
9. Odmładza skórę
Oliwa z oliwek działa jak idealny balsam do suchej skóry. Bogaty w witaminy A i E oraz kilka innych minerałów i kwasów tłuszczowych zapewnia miękkość i gładkość. Pomaga także stymulować proces gojenia się skóry.
Co więcej oliwa z oliwek zapobiega starzeniu się skóry, w tym pojawianiu się zmarszczek i drobnych linii oraz chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Możesz nawet pozbyć się brzydkich rozstępów z oliwą z oliwek.
- Regularny masaż ciała ciepłą oliwą z oliwek przed kąpielą poprawi krążenie krwi i pomoże utrzymać młodą skórę.
- Możesz nawet użyć oliwy z oliwek zamiast balsamu do ust, aby zapobiec spierzchniętym wargom w zimie.
- Używaj oliwy z oliwek jako naturalny środek do demakijażu.
10. Poprawia zdrowie włosów
Jeśli chodzi o produkty do pielęgnacji włosów po prostu nie można zignorować oliwy z oliwek. Wypełniona kwasami tłuszczowymi, kilkoma przeciwutleniaczami i witaminą E, oliwa z oliwek działa jak świetny balsam do włosów. Może pomóc w leczeniu suchych i zniszczonych włosów poprzez uszczelnienie skórek lub zewnętrznych warstw wilgocią.
Oliwa z oliwek jest właściwym rozwiązaniem problemów związanych z włosami, takich jak rozdwojone końce i kędzierzawe włosy. Może nawet wzmocnić i dodać blasku Twoim włosom.
- Dokładnie nałóż ciepłą oliwę z oliwek na skórę głowy.
- Opuszkami palców masuj skórę głowy przez 5 minut.
- Okryj włosy ciepłym ręcznikiem i pozostaw na 30 minut lub na noc.
- Umyj włosy szamponem.
- Zrób to raz w tygodniu.
Dodatkowe wskazówki
- Aby uzyskać różne korzyści zdrowotne wynikające z oliwy z oliwek, upewnij się, że używasz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
- Przechowuj olej w hermetycznym pojemniku, z dala od źródeł ciepła i światła. Badania sugerują, że jakość odżywcza oliwy z oliwek może być zagrożona po upływie dwóch miesięcy.