Strona głównaZdrowie10 niesamowitych korzyści zdrowotnych z selera naciowego

10 niesamowitych korzyści zdrowotnych z selera naciowego

Wszyscy słyszeliśmy niezliczoną ilość pochwał dla zielonych liści, takich jak  szpinak i włókniste owoce, takie jak jabłka i pomarańcze. Ale kto kiedykolwiek słyszał o niesamowitych zaletach selera naciowego?

Seler pozostaje jednym z najbardziej niedocenianych zielonych warzyw naszych czasów.

Po prostu nie podnieca mas z jego nijakim smakiem, przyziemnym zielonym odcieniem i brakiem dominującej obecności wśród innych warzyw.

Zwykle spotykany w zupach lub jako dodatek do sałatek, seler jest doskonałym pokarmem do żucia w trakcie leniwego popołudnia, aby uzyskać natychmiastowe odżywianie.

Nawet pojedyncza łodyga selera jest potęgą odżywczą. Składa się głównie z wody (95 procent) i zawiera witaminy A, C, K i niektóre witaminy z grupy B, a także wapń, magnez, fosfor, kwas foliowy, potas i błonnik. Ponadto ma naturalnie niską zawartość kalorii, węglowodanów, tłuszczu i cholesterolu.

Oto 10 niesamowitych korzyści zdrowotnych w pojedynczej łodydze selera.

1. Pomaga w utracie wagi

Według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa jedna łodyga selera zawiera zaledwie 10 kalorii. Niskie spożycie kalorii z pewnością sprzyja utracie wagi. Jednak prawdziwym sekretem umiejętności odchudzania selera jest jego zawartość błonnika.

Włókno w selerze osadza się w jelitach, więc żołądek może opróżniać się wolniej.

Dlatego seler sprawi, że poczujesz się dłużej pełny i zapobiegniesz głodowi. Ponieważ seler jest w 95 procentach wodą, utrzymuje również nawodnienie organizmu.

2. Poprawia trawienie

Wysoka zawartość wody w selrze zwiększa poziom płynów w twoim ciele, co pomaga w rozbijaniu pokarmu w celu absorpcji składników odżywczych. Pomaga także w przechodzeniu pokarmów przez przewód pokarmowy i zmiękcza stolce, zapobiegając w ten sposób zaparciom.

Seler to wspaniałe połączenie rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych włókien. Nierozpuszczalne włókna zwiększają wielkość stolca. Ponieważ obfite odchody są szybsze i łatwiejsze do usunięcia, łagodzi zaparcia. Rozpuszczalne włókno z kolei osadza się w przewodzie pokarmowym i reguluje trawienie.

3. Redukuje stan zapalny

Nawet pojedyncza łodyga selera ma niesamowite właściwości przeciwzapalne. Zawiera metabolit roślinny zwany apigeniną, który jest szczególnie skuteczny w zmniejszaniu stanu zapalnego.

Badanie z 2007 r. opublikowane w Archives of Pharmacal Research potwierdziło działanie przeciwzapalne i terapeutyczne apigeniny w stanach zapalnych, takich jak zapalenie stawów.

Ponadto seler zawiera związek zwany inhibitorem COX-2, który wspomaga produkcję kortyzonu – hormonu, który zmniejsza bolesne zapalenie w organizmie.

4. Obniża wysokie ciśnienie krwi

Regularne przyjmowanie potasu pomaga obniżyć ciśnienie krwi poprzez równoważenie poziomu sodu w organizmie. Seler jest dobrym źródłem potasu.

Badanie z 2013 r. opublikowane w The BMJ pokazuje, że zwiększone spożycie potasu zmniejsza ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem i nie ma negatywnego wpływu na stężenia lipidów we krwi, stężenia katecholamin czy czynność nerek u dorosłych.

5. Zmniejsza poziom złego cholesterolu

Będąc bogaty w błonnik seler pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu zwanego lipoproteinami o niskiej gęstości (LDL) w organizmie. Włókno przyczepia się do cząsteczek cholesterolu w przewodzie pokarmowym, zapobiegając wchłanianiu w krwioobiegu.

Ponadto związek chemiczny ftalid w selerze także obniża poziom cholesterolu. Badanie z 2011 r. opublikowane w Pharmacognosy Magazine wskazuje, że szczury karmione cholesterolem wykazywały znacznie obniżony poziom cholesterolu po wprowadzeniu na dietę selerową.

Spożywanie nawet 1-2 łodyg selera dziennie może zmniejszyć zły cholesterol i jego możliwe skutki zdrowotne.

6. Ma działanie alkalizujące

Normalny poziom pH naszej krwi może stać się kwaśny z powodu stresu, kwaśnej diety lub napływu toksyn do organizmu. Ciało rekompensuje kwaśne przeciążenie za pomocą alkalicznych minerałów.

Brak tych minerałów prowadzi do kwaśnego gromadzenia się w komórkach, powodując zmniejszenie poziomu energii, kwasowości, zmęczenia i chorób.

Seler jest niewiarygodnym źródłem niezbędnych minerałów, takich jak potas. Codzienne spożywanie selera może przywrócić normalne stężenie kwasu, uwalniając energię w ciele i przywracając system odpornościowy.

7. Utrzymuje ciało nawodnione

Właściwe nawodnienie jest ważne dla ogólnego stanu zdrowia. Każda komórka w twoim ciele potrzebuje wody, wraz z tlenem do prawidłowego funkcjonowania.

Ponieważ seler ma około 95 procent wody, może odgrywać kluczową rolę w zapobieganiu odwodnienia, które może powodować zmęczenie, pragnienie, mniejsze oddawanie moczu, suchość skóry, bóle głowy, zaparcia, skurcze mięśni i zawroty głowy.

8. Poprawia i chroni wzrok

Codzienna łodyga selera zapewni Ci wystarczającą ilość witaminy A, aby zachować ostrość i trwałość. Siatkówki w naszych oczach potrzebują witaminy A do przetwarzania obrazów i wysyłania ich do mózgu.

Niedobór witaminy A może przyspieszyć początek utraty wzroku związanej z wiekiem, osłabiając siatkówkę w miarę upływu czasu.

Seler zawiera luteinę i zeaksantynę – przeciwutleniacze, które chronią oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego (UV). Najlepiej jest jeść surowe łodygi selera dla ochrony wzroku, ponieważ seler gotowany prawdopodobnie straci te przeciwutleniacze.

9. Zapobiega utracie pamięci

Ostatnie badania rzuciły światło na hamujące utratę pamięci efekty regularnego spożywania selera. Nasze komórki mózgowe cierpią na stany zapalne z wiekiem, powodując degenerację i zmniejszenie zdolności umysłowych.

Ponadto, ftalid chemiczny znajdujący się w selerze zapewnia korzyści dla zdrowia psychicznego. Zacznij jeść codziennie seler, aby utrzymać mózg w zdrowiu i zapobiec poważnym chorobom, takim jak choroba Alzheimera.

10. Walczy z rakiem

Jeśli potrzebujesz więcej powodów, aby włączyć seler do swojej codziennej diety, nie możesz tego zignorować.

W badaniu z 2013 r. opublikowanym w czasopiśmie Food and Chemical Toxicology stwierdzono, że flawonoidy w diecie, apigenina lub luteolina, obecne w selerze są skuteczne w zabijaniu komórek raka trzustki.

W związku z tym łodyga selera dziennie może właśnie uratować cię od raka.

Sposoby codziennego korzystania z selera

  • Surowy seler: Codziennie spożywaj od 2 do 3 surowych łodyg selera. Wiele osób lubi je z masłem orzechowym. Możesz również dodać go do sałatek.
  • Seler w zupie: Dodaj od 1 do 3 pokrojonych łodyg selera do wybranej zupy i delektuj się nią jako codzienną poranną przekąską.

Zobacz Też: