To chrupiące warzywo obfituje w wiele korzyści ważnych dla ogólnego zdrowia twojego ciała.
Do celów kulinarnych seler zwykle wykorzystuje się w zupach i sałatkach, podczas gdy można go jeść w stanie surowym jako przekąskę.
1. Łagodzi stany zapalne
Ze względu na wysoki poziom polifenoli i przeciwutleniaczy seler zmniejsza stan zapalny i łagodzi bóle stawów. Leczy również astmę, trądzik z powodu kwasu salicylowego, który usuwa zatykanie porów.
2. Obniża „zły” cholesterol
To butyloftalid, który nadaje selerowi jego smak i aromat oraz zapobiega wysokiemu ciśnieniu krwi poprzez leczenie „złego” cholesterolu. Tak więc jeśli spożywasz co najmniej 2 łodygi selera codziennie możesz obniżyć poziom cholesterolu nawet o 7%.
3. Poprawia trawienie
Seler jest bogaty w nierozpuszczalny błonnik i wodę, dlatego pomaga w regulacji stolca. Obfituje w wiele ważnych właściwości oczyszczających, dzięki czemu jest idealnym lekiem moczopędnym.
4. Obniża wysokie ciśnienie krwi
Seler jest potężnym źródłem ftalidów, związków aktywnych, które poprawiają słabe krążenie o 14% i zmniejszają poziom hormonów stresu krążących we krwi.
5. Wspiera zdrowie oczu
Jedna łodyga selera oferuje co najmniej 10% zalecanej dziennej dawki witaminy A, która chroni oczy i zapobiega zwyrodnieniu widzenia.
6. Pomaga w utracie wagi
Seler słynie z niskiej zawartości kalorii, ponieważ zawiera tylko 10 kalorii i dużo wody. Przez regularne spożywanie zapewnisz swojemu ciału wodę, poczujesz się dłużej nasycony i jednocześnie schudniesz.
7. Zmniejsza stres
Ma wysoką zawartość magnezu, 11 mg na 100 mg, a ten minerał jest ważny dla zmniejszenia stresu. Ponadto jest bogaty w olejki eteryczne, które uspokoją układ nerwowy i pomogą bardzo łatwo zasnąć.
8. Reguluje równowagę alkaliczną
Zapobiega kwasowości w organizmie i jeśli jest regularnie spożywany, seler może regulować poziom pH w organizmie.
9. Poprawia życie seksualne
Seler zawiera 2 feromony płciowe, androstenol i androstenon, które mogą znacznie poprawić poziom pobudzenia.
10. Zwalcza raka
Luteolina w selerze opóźnia tworzenie komórek rakowych i hamuje ich wzrost, szczególnie w przypadku raka jelita grubego, trzustki i piersi.
Upewnij się, że zawsze kupujesz seler w kolorze ciemnym, ponieważ im ciemniejszy kolor, tym silniejszy smak.
Aby uzyskać optymalne efekty, gotuj seler na parze, a uzyskasz oryginalny smak i zachowasz prawie wszystkie jego składniki odżywcze, możesz także spożywać go na surowo.