Zdrowie10 owoców, które podniosą poziom hemoglobiny

10 owoców, które podniosą poziom hemoglobiny

Hemoglobina jest niezbędnym składnikiem krwi, która transportuje tlen z płuc do komórek. Niski poziom hemoglobiny może prowadzić do skrajnego zmęczenia, a nawet anemii.

Na szczęście istnieją owoce, które podnoszą poziom hemoglobiny, takie jak:

1. Suszone pomidory

Suszone na słońcu pomidory są wygodniejsze niż świeże pomidory, ponieważ są sprzedawane w słoikach. Możesz dodać je do omletu, sałatki lub innego posiłku.

2. Persymona, kaki

Persymony są bogate w żelazo i witaminę C, które współpracują ze sobą w celu zwiększenia poziomu hemoglobiny. Zapewniają większość korzyści, gdy są spożywane na surowo, dzięki czemu można ich używać w koktajlach i sałatkach. Diabetycy powinni spożywać je w umiarkowanych dawkach, ponieważ są obciążone wysokim poziomem fruktozy.

3. Rodzynki

Niski poziom hemoglobiny może być wynikiem niedoboru żelaza. Upewnij się, że spożywasz żywność bogatą w żelazo, taką jak rodzynki. Możesz je dodać do płatków owsianych, płatków zbożowych lub jogurtu. Jeśli masz cukrzycę, upewnij się, że spożywasz je w umiarkowanych dawkach, ponieważ wysoki indeks glikemiczny może drastycznie zwiększyć poziom glukozy.

4. Morwy

Morwy to jedna z najbogatszych w żelazo jagód. Obfitują również w białko, makroelement, który podnosi poziom hemoglobiny.

5. Suszone morele

Suszone morele wraz z kaki obfitują zarówno w żelazo, jak i witaminę C. Są również bogate w błonnik, ważny składnik odżywczy, który łagodzi zaparcia. Aby uzyskać smaczny posiłek, połącz suszone morele i płatki owsiane.

6. Granaty

Granaty zawierają imponującą ilość witaminy C, która podnosi poziom żelaza w organizmie. Możesz użyć ich do sałatek lub po prostu wypić sok z granatów.

7. Daktyle

Daty podnoszą poziom żelaza i nie będziesz już pragnął jedzenia. Jeśli masz cukrzycę, spożywaj je umiarkowanie.

8. Arbuz

Ten soczysty owoc zwiększy morfologię krwi dzięki dużej zawartości żelaza i witaminy C. Możesz przygotować orzeźwiający koktajl lub letnią sałatkę.

9. Śliwki

Śliwki są silnym środkiem przeczyszczającym ze względu na wysoki poziom błonnika. Mogą złagodzić zaparcia, zwiększyć poziom hemoglobiny i leczyć wiele innych schorzeń. Możesz dodać je do babeczek, a nawet pikantnych potraw. Ze względu na wysoki poziom błonnika upewnij się, że nie jesz zbyt wielu śliwek.

10. Porzeczki

Porzeczki, podobnie jak jagody są bogate w białko i żelazo, ważne składniki odżywcze, które zwiększają morfologię krwi. Porzeczek możesz używać do ciastek i koktajli.

Oprócz tych owoców są inne pokarmy, takie jak orzechy, owoce morza lub chude mięso, które obfitują w żelazo. Są nawet płatki śniadaniowe zawierające żelazo. W połączeniu ze zdrowym stylem życia, produkty te zapewnią prawidłowe funkcjonowanie i ogólny stan zdrowia twojego ciała.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze