Hemoglobina jest niezbędnym składnikiem krwi, która transportuje tlen z płuc do komórek. Niski poziom hemoglobiny może prowadzić do skrajnego zmęczenia, a nawet anemii.
Na szczęście istnieją owoce, które podnoszą poziom hemoglobiny, takie jak:
1. Suszone pomidory
Suszone na słońcu pomidory są wygodniejsze niż świeże pomidory, ponieważ są sprzedawane w słoikach. Możesz dodać je do omletu, sałatki lub innego posiłku.
2. Persymona, kaki
Persymony są bogate w żelazo i witaminę C, które współpracują ze sobą w celu zwiększenia poziomu hemoglobiny. Zapewniają większość korzyści, gdy są spożywane na surowo, dzięki czemu można ich używać w koktajlach i sałatkach. Diabetycy powinni spożywać je w umiarkowanych dawkach, ponieważ są obciążone wysokim poziomem fruktozy.
3. Rodzynki
Niski poziom hemoglobiny może być wynikiem niedoboru żelaza. Upewnij się, że spożywasz żywność bogatą w żelazo, taką jak rodzynki. Możesz je dodać do płatków owsianych, płatków zbożowych lub jogurtu. Jeśli masz cukrzycę, upewnij się, że spożywasz je w umiarkowanych dawkach, ponieważ wysoki indeks glikemiczny może drastycznie zwiększyć poziom glukozy.
4. Morwy
Morwy to jedna z najbogatszych w żelazo jagód. Obfitują również w białko, makroelement, który podnosi poziom hemoglobiny.
5. Suszone morele
Suszone morele wraz z kaki obfitują zarówno w żelazo, jak i witaminę C. Są również bogate w błonnik, ważny składnik odżywczy, który łagodzi zaparcia. Aby uzyskać smaczny posiłek, połącz suszone morele i płatki owsiane.
6. Granaty
Granaty zawierają imponującą ilość witaminy C, która podnosi poziom żelaza w organizmie. Możesz użyć ich do sałatek lub po prostu wypić sok z granatów.
7. Daktyle
Daty podnoszą poziom żelaza i nie będziesz już pragnął jedzenia. Jeśli masz cukrzycę, spożywaj je umiarkowanie.
8. Arbuz
Ten soczysty owoc zwiększy morfologię krwi dzięki dużej zawartości żelaza i witaminy C. Możesz przygotować orzeźwiający koktajl lub letnią sałatkę.
9. Śliwki
Śliwki są silnym środkiem przeczyszczającym ze względu na wysoki poziom błonnika. Mogą złagodzić zaparcia, zwiększyć poziom hemoglobiny i leczyć wiele innych schorzeń. Możesz dodać je do babeczek, a nawet pikantnych potraw. Ze względu na wysoki poziom błonnika upewnij się, że nie jesz zbyt wielu śliwek.
10. Porzeczki
Porzeczki, podobnie jak jagody są bogate w białko i żelazo, ważne składniki odżywcze, które zwiększają morfologię krwi. Porzeczek możesz używać do ciastek i koktajli.
Oprócz tych owoców są inne pokarmy, takie jak orzechy, owoce morza lub chude mięso, które obfitują w żelazo. Są nawet płatki śniadaniowe zawierające żelazo. W połączeniu ze zdrowym stylem życia, produkty te zapewnią prawidłowe funkcjonowanie i ogólny stan zdrowia twojego ciała.