Chociaż wielu wie, że ryż jest bardzo pożywny, niewielu zdaje sobie sprawę, że woda ryżowa ma swoje własne korzyści zdrowotne. W rzeczywistości lecznicze i kosmetyczne korzyści wody ryżowej lub inaczej zwane „kanji” są znane i stosowane od czasów starożytnych.
Woda kanji lub ryżowa jest bogata w węglowodany, a zatem jest doskonałym źródłem energii, którą organizm wytwarza poprzez rozkładanie węglowodanów.
Ponadto woda ryżowa jest wypełniona błonnikiem, który wspomaga regularne wypróżnienia, podczas gdy skrobia stymuluje wzrost pożytecznych bakterii jelitowych, poprawiając ogólną funkcję trawienną.
Oprócz poprawiania zdrowia od środka, kanji może zrobić cuda również dla twojego wyglądu. W rzeczywistości można łatwo uzyskać zdrowe włosy i skórę, mieszając te dwa tanie składniki – wodę i ryż.
Dlaczego nigdy nie należy wylewać wody ryżowej
Zwiększa poziom energii.
Leczy niestrawność i poprawia funkcje układu trawiennego.
Zapobiega rakowi.
Zmniejsza wysokie ciśnienie krwi.
Reguluje temperaturę ciała.
Zapobiega i leczy zaparcia.
Mycie twarzy wodą z ryżu sprawia, że skóra jest czystsza i bardziej miękka.
Możesz jej użyć zamiast toniku do twarzy.
Zmniejsza pory na twarzy.
Płukanie włosów wodą ryżową znacznie poprawia ich jakość.
Wskazówki:
Ugotuj ryż w nieco większej ilości wody niż normalnie, jeśli tylko gotujesz ryż na obiad. Odcedź wodę i pozwól jej ostygnąć. Możesz pić ją na ciepło lub zimno, w zależności od upodobań. Opcjonalnie można ją osłodzić miodem.
Użyj ciepłej wody z ryżu, aby umyć twarz i włosy.