10 produktów, które należy jeść, aby mieć zdrowe tętnice

Tętnice ludzkiego ciała mają za zadanie transport bogatej w tlen krwi z serca do reszty ciała. Zdrowa tętnica ma być silna i elastyczna. Jednak zatkana tętnica nie ma tych cech, a postępujące zatykanie tętnic nazywa się miażdżycą tętnic.

Według Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom miażdżyca jest jedną z głównych przyczyn chorób sercowo-naczyniowych, które obejmują udary i zawały serca.

Choroba sercowo-naczyniowa jest również nazywana cichym zabójcą, ponieważ zwykle nie ma zewnętrznych oznak lub objawów, które mogłyby rozpoznać osobę z problemami sercowo-naczyniowymi. Zazwyczaj objawy występują, gdy stan staje się znacznie gorszy lub ciężki.

Miażdżyca to stwardnienie lub pogrubienie tętnic i uniemożliwia przepływ krwi do ważnych narządów. Ale oprócz przyjmowania leków istnieje wiele pokarmów, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia serca.

Kurkumina, która znajduje się w kurkumie jest fantastyczną przyprawą, która ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu LDL, a także zmniejszenia gromadzenia się płytki w tętnicach.

Czosnek jest również niezbędny dla zdrowia serca, ponieważ pomaga w odblokowaniu tętnic. Badanie opublikowane w 1997 r. w czasopiśmie Nutrition wykazało, że czosnek może zarówno zapobiegać, jak i leczyć miażdżycę.

shutterstock

Imbir ma również wiele korzyści zdrowotnych, ponieważ ma związki, takie jak shogaole i gingerole, o których wiadomo, że zapobiegają gromadzeniu się płytki, a także odblokowują tętnice poprzez zmniejszenie całkowitego cholesterolu.

shutterstock

Jak donosi livestrong.com pieprz cayenne „jest lekiem ziołowym stosowanym w leczeniu zaburzeń krążenia i chorób serca”. Ta pyszna przyprawa może pomóc zmniejszyć ryzyko udarów i zawałów serca, jednocześnie poprawiając krążenie krwi dzięki związkowi zwanemu kapsaicyną.

shutterstock

Dodanie odrobiny cytryny do wody i picie tego może być niezwykle korzystne dla serca, ponieważ wiadomo, że cytryna obniża poziom cholesterolu we krwi, a także chroni tętnice przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

shutterstock

Badanie z 2003 roku opublikowane w czasopiśmie znanym jako Diabetes Care wykazało, że jeden, trzy lub sześć gramów cynamonu spożywane każdego dnia może pomóc obniżyć poziom glukozy, trójglicerydów, cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego u chorych na cukrzycę typu 2.

shutterstock

Według Pubmed.com zmielone siemię lniane jest nie tylko doskonałym źródłem błonnika, ale także doskonałym dla serca, ponieważ jest ogromnym źródłem kwasu alfa-linolenowego, który jest kwasem omega 3, co może obniżyć ciśnienie krwi i obniżyć stan zapalny.

shutterstock

Jak donosi Fox News sfermentowana kapusta lub kimchi okazały się skuteczne w zapobieganiu rozwojowi miażdżycy aorty u królików karmionych wysokim cholesterolem. Wykazano, że związek czynny w kimchi znany jako 3-94-hydroksy-3,5-dimetoksyfenyl spowalnia proces miażdżycowy.

shutterstock

Badanie z 2006 r. w Journal of Medicinal Food wykazało, że kwasy tłuszczowe w oleju sezamowym mogą być korzystne w zapobieganiu powstawaniu zmian miażdżycowych, a także mogą obniżyć poziom cholesterolu we krwi, trójglicerydy i cholesterol LDL.

shutterstock

Sok z granatów zawiera składniki odżywcze, takie jak magnez i selen, które są niezbędne dla zdrowia serca. Badanie z 2009 roku opublikowane w czasopiśmie American Journal of Cardiology wykazało, że picie 230 mililitrów soku z granatów każdego dnia przez 18 miesięcy może spowolnić postęp choroby tętnic szyjnych.

shutterstock