Grypa, przeziębienie i kaszel to schorzenia, które wpływają na układ oddechowy w różnych porach roku, szczególnie w miesiącach zimowych lub na obszarach o wysokim poziomie zanieczyszczeń środowiska.
Objawy mogą być bardzo dokuczliwe dla chorego, ponieważ zwykle powodują objawy, takie jak przekrwienie błony śluzowej nosa, ból gardła i trudności w oddychaniu. Kiedy twój system odpornościowy jest osłabiony i jesteś narażony na wirusy i bakterie, jesteś najbardziej narażony na rozwój tych chorób.
W dzisiejszym artykule chcemy zaproponować naturalny i zdrowy sposób kontrolowania tych objawów. Imbir i cytryna zawierają właściwości przeciwwirusowe, które zwiększają odpowiedź organizmu na układ odpornościowy.
Naturalny syrop do zwalczania grypy
Ten naturalny syrop jest doskonałym domowym sposobem na problemy z układem oddechowym, stosowanym od wieków w celu zapewnienia ulgi. Wykonany jest z połączenia imbiru, cytryny i miodu, które nie powodują żadnych negatywnych skutków dla zdrowia.
Korzyści z imbiru
Korzeń imbiru jest popularnym składnikiem medycyny alternatywnej, cenionym za działanie przeciwzapalne, wykrztuśne i przeciwbólowe.
Oprócz tego, że jest doskonałym rozwiązaniem problemów zapalnych okazało się, że imbir pomaga w walce z chorobami płuc i układu oddechowego, takimi jak grypa, przeziębienie i zapalenie oskrzeli.
Zawiera ważne składniki odżywcze, takie jak potas, niacynę, fosfor i witaminę C, które wzmacniają system obronny organizmu, dzięki czemu mogą zwalczać wirusy i bakterie wywołujące choroby.
Korzyści z cytryny
Jedną z głównych zalet cytryny jest jej znacząca zawartość witaminy C, która jest niezbędna dla silnego układu odpornościowego i hamuje rozwój chorobotwórczych patogenów.
Cytryny są również antybakteryjne, antyseptyczne i przeciwzapalne, pomagają oczyścić drogi oddechowe, gdy są zapchane przez śluz lub inne narosty.
Korzyści z miodu
Zawiera witaminy, minerały śladowe i przeciwutleniacze, które wspierają funkcje organizmu, zwiększając jednocześnie obronę przed szkodliwymi czynnikami.
Jest stosowany od pokoleń jako podstawowy składnik do produkcji syropu, dzięki swojej naturalnej słodkości i konsystencji. Łagodzi ból gardła i pomaga wydalać śluz.
Miód jest również potężnym naturalnym antybiotykiem, który skutecznie zwalcza wirusy i bakterie, które powodują przeziębienie i grypę.
Jak możesz zrobić ten naturalny syrop w domu?
Możesz używać tego syropu jako suplementu w leczeniu przeziębień i grypy, ale możesz również zażywać go codziennie jako środek zapobiegawczy.
Połączenie tych trzech składników tworzy silne lekarstwo na stan zapalny i podrażnienia, a jednocześnie zapewnia energię.
Składniki
- 2 cytryny
- Kawałek korzenia imbiru (2 cm)
- 500 g miodu organicznego
Przygotowanie
- Dokładnie umyj cytryny i pokrój je na cienkie plasterki.
- Opłucz imbir i zetrzyj lub pokrój go na małe kawałki.
- Dodaj oba składniki do czystego szklanego słoika i zalej miodem.
- Pozostaw na 24 godziny.
- Możesz przechowywać ten syrop przez 1-2 miesiące w lodówce.
Stosowanie
- Dorośli mogą zażywać do dwóch łyżek dziennie.
- Dzieci powinny brać tylko dwie łyżeczki.
- Należy dodać trochę ciepłej wody, aby ułatwić konsumpcję.
Najlepiej spożywać ten syrop rano pusty żołądek, ale można go również zażywać przy pierwszych objawach grypy.