11 produktów spożywczych w celu zwiększenia poziomu dobrego cholesterolu

Cholesterol jest powszechnie klasyfikowany jako dobry i zły cholesterol. Dobry cholesterol składa się z lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL), a zły cholesterol składa się z lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). HDL pomagają usunąć LDL, który jest szkodliwy dla organizmu, zmniejszając ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Dieta odgrywa ważną rolę w dostarczaniu organizmowi niezbędnych ilości HDL. Poniżej znajduje się kilka produktów spożywczych, które zwiększają poziomy HDL.

1. Oliwa z oliwek

Oliwki i oliwa z oliwek mają wysoką zawartość HDL i zmniejszają działanie zapalne LDL. Dobrym wyborem jest wybór oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia w porównaniu z innymi olejami. Możesz użyć oleju jako sosu do sałatki lub dodać posiekane oliwki do kanapki lub zupy.

2. Ryby

Bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, tłuste ryby pomagają podnieść poziom HDL i obniżyć zły cholesterol. Łosoś, sardynki, tuńczyk, makrela i pstrąg zawierają wysokie poziomy kwasów omega-3. Włączenie tych ryb do diety dwa razy w tygodniu sprzyja korzyściom zdrowotnym.

3. Awokado

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe i kwas foliowy obecne w awokado zwiększają poziomy HDL i obniżają poziomy LDL. Błonnik w awokado również odgrywa w tym ważną rolę. Koktajl z awokado to dobra opcja, aby utrzymać sytość przez długi czas. Możesz również dodać plastry awokado do kanapek, sałatek i zup.

Sprawdź to ➡ ➡  Tajna broń na przeziębienia i zatoki? Nie idź do apteki, wystarczy zwykłe jedzenie

4. Czerwone wino

Fakt, że alkohol jest korzystny dla zdrowia jest zbyt dobry, aby mógł być prawdziwy. Jednak czerwone wino może zwiększyć poziom HDL w organizmie. To znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę serca. Umiar jest kluczowy, a zwykle sugerowany limit to 1 lampka dziennie dla kobiet i 2 lampki dziennie dla mężczyzn.

Najlepiej jednak omówić to z lekarzem na wypadek choroby wątroby lub cukrzycy.

5. Orzechy

Bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 orzechy podnoszą poziom HDL i obniżają poziom LDL, utrzymując naczynia krwionośne w dobrej kondycji. Mają także duże ilości steroli roślinnych, które zmniejszają wchłanianie LDL w organizmie. Najlepsze orzechy to migdały, orzechy włoskie, pistacje, orzechy laskowe, orzechy pekan i orzeszki ziemne. Możesz chrupać orzechy jako przekąskę lub dodawać je do sałatek i zup.

6. Nasiona lnu

Te roślinne źródła kwasów tłuszczowych omega-3 regulują poziom HDL w organizmie. Nasiona lnu nie są rozkładane przez nasz układ trawienny, a zatem składniki odżywcze nie są wchłaniane. Najlepszą formą do spożycia jest proszek lub olej. Możesz dodać olej lniany do sałatek i posypać proszkiem pieczone potrawy i sałatkami.

7. Fasola i rośliny strączkowe

Soczewica, czarnooki groszek i fasola są pełne błonnika i kwasu foliowego. Podczas gdy błonnik pomaga w absorpcji dobrego cholesterolu, folian zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Soczewicę najlepiej spożywać jako zupę, a fasolę jako dodatek.

Sprawdź to ➡ ➡  Napoje, które sprawią, że szybciej zaśniesz i poprawią jakość snu

8. Owoce bogate w błonnik

Jabłka, gruszki i suszone śliwki zawierają duże ilości błonnika, który podnosi poziom HDL. Spożywanie ich w takiej postaci zachowuje wysoką zawartość błonnika i ma większe zalety. Możesz także zrobić koktajl lub dodać je jako dodatek do swoich płatków.

9. Soja

Wegetariańska alternatywa dla mięsa, soja obniża poziom LDL w twoim ciele. Kawałki soi można namoczyć i dodać do swoich przystawek. Plastry tofu można wykorzystać do zastąpienia plastrów sera w kanapce.

10. Ciemna czekolada

Jedzenie ciemnej czekolady podnosi dobry poziom cholesterolu w organizmie. Badania wskazują, że codzienne spożywanie 250 g ciemnej czekolady podnosi dobry poziom cholesterolu o 9%. Nie potrzebujesz wskazówek jak jeść czekoladki, prawda?

11. Całe ziarna

Chleb pełnoziarnisty, płatki owsiane, brązowy ryż i inne produkty pełnoziarniste są najlepszymi źródłami rozpuszczalnego błonnika i podnoszą poziom HDL w organizmie.

Podczas gdy jedzenie stanowi rdzeń podnoszenia poziomu HDL i obniżania poziomu LDL, inne ważne czynniki, takie jak ćwiczenia, genetyka i metabolizm również wpływają na poziom cholesterolu.


ZOBACZ TAKŻE