Zdrowie114-letni mężczyzna ujawnił 5 produktów spożywczych, które pomogły mu dożyć sędziwego wieku

114-letni mężczyzna ujawnił 5 produktów spożywczych, które pomogły mu dożyć sędziwego wieku

Nie jest tajemnicą, że ludzie chcą żyć jak najdłużej. Według Światowej Organizacji Zdrowia średnia długość życia na świecie wynosi obecnie około 72 lata (w naszym kraju kilka lat więcej).

To nie jest aż tak dużo, prawda? Kiedy jednak wiesz, co może mieć pozytywny i negatywny wpływ na Twoje zdrowie, da Ci to siłę do zmiany codziennych nawyków.

Choć nie odkryliśmy jeszcze przepisu na nieśmiertelność, chcemy podzielić się z Wami tajemnicą długowieczności od mężczyzny, który dożył 114 lat.

Sekretne składniki długiego życia

Bernardo LaPallo urodził się w 1901 r., a zmarł w 2015 r. Swoje długie życie zawdzięczał głównie zdrowej diecie.

Jak stwierdził kiedyś:

„Ludzie pytają mnie, co robię, aby zachować tak młodzieńczy wygląd i witalność, a ja odpowiadam: czy słyszeliście to stare powiedzenie? Jesteś tym co jesz.’

Jego codzienne menu składało się z dużej ilości organicznych warzyw i owoców. Jednakże za kluczowe składniki uznał 5 specjalnych produktów spożywczych. A jakie to są, podpowiemy w następnym tekście.

1. Królowa przypraw – cynamon

Zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów.

Cynamon to nie tylko smaczna przyprawa. Znany jest również ze swoich skutecznych właściwości leczniczych. Naprawdę pomaga przy nowotworach, chorobach serca oraz infekcjach bakteryjnych i grzybiczych.

Może także pomóc w walce z HIV.

2. Dar z nieba – czekolada

Obniża poziom cholesterolu.

Jedzenie czekolady może również korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Ta żywność ma szereg pozytywnych skutków, od obniżania poziomu cholesterolu po zapobieganie pogorszeniu funkcji poznawczych i pomaganie w przezwyciężaniu stresu.

Jeśli więc odrzucasz to pyszne arcydzieło ze względu na swoją figurę, oto dobry powód, aby skreślić je z listy zakazanych.

3. Naturalny antybiotyk – czosnek

Zapobiega chorobie Alzheimera i demencji.

Wiadomo, że czosnek zapobiega chorobie Alzheimera i demencji, zmniejsza ryzyko niewydolności serca, odtruwa organizm i zwalcza różne choroby.

Jesteśmy pewni, że jeśli jeszcze nie kochasz czosnku, to po przeczytaniu wszystkich udowodnionych korzyści, jakie ma on do zaoferowania, będziesz chciał mieć go pełno w kuchni.

4. Lek na wszystkie choroby – miód

Ma właściwości antyseptyczne, przeciwutleniające i antybakteryjne.

Ten niesamowity produkt pszczeli jest stosowany w medycynie od ponad 5000 lat. Jest naturalnym lekarstwem na wiele schorzeń. Znane są również jego właściwości antyseptyczne, przeciwutleniające i antybakteryjne.

Ponadto niektórzy używają go do celów kosmetycznych.

5. Olej życia – oliwa z oliwek

Zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2.

Według ekspertów oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest dla nas również dobra. Jest bogaty w zdrowe, jednonienasycone tłuszcze, które utrzymują zdrowy mózg i  serce .

Ponadto oliwa z oliwek korzystnie wpływa na funkcje poznawcze, zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2 i nowotworów.

Wierzymy, że te fakty wystarczą, abyś mógł zastąpić dowolny olej z nasion oliwą.

Jeszcze kilka wskazówek od Bernarda LaPallo

Bernardo LaPallo potwierdził, że ani przez jeden dzień w swoim życiu nie chorował. Oprócz spożywania powyższych pokarmów postępował zgodnie z radą ojca.

„Powiedział mi, żebym nie jadła zwykłego czerwonego mięsa. Kazał mi trzymać się od niego z daleka. Nie jedz hot dogów, frytek ani niczego podobnego.

Inne zdrowe nawyki, które kultywował, obejmowały poranne spacery, grę w szachy i rozwiązywanie krzyżówek. Pomogły one Bernardowi zachować jasność umysłu i pozostać aktywnym.

„Pamiętam nawet, co mówił mi ojciec, gdy miałem zaledwie osiem lat” – mawiał.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze