Zdrowie2 produkty spożywcze bogate w witaminę A na wzmocnienie odporności

2 produkty spożywcze bogate w witaminę A na wzmocnienie odporności

produkty spożywcze

Gdy zostawiamy cieplejsze miesiące za sobą i powoli wkraczamy w zimę, wkraczamy również w sezon przeziębień, co oznacza, że ważniejsze niż kiedykolwiek jest utrzymanie naszego organizmu w ochronie przed infekcjami.

„Witamina A ma wiele do zaoferowania poza dobrym wzrokiem”, mówi nam zarejestrowany dietetyk Catherine Gervacio z Living Fit. Ma ona funkcję przeciwzapalną, która wzmacnia układ odpornościowy.

W szczególności odgrywa istotną rolę w tworzeniu białych krwinek, które zwalczają bakterie i inne szkodliwe substancje w organizmie”. Na szczęście istnieje wiele smacznych sposobów, aby wprowadzić tą witaminę do diety.

Gervacio poleca żółte, czerwone i pomarańczowe owoce i warzywa, wraz z warzywami liściastymi. Dowiedz się więcej poniżej!

Żółte, czerwone i pomarańczowe owoce i warzywa


Jeśli szukasz codziennego zastrzyku witaminy A, który dodaje koloru do twojego talerza i składników odżywczych do twojego ciała, Gervacio mówi, że powinieneś sięgnąć po żółte, czerwone i pomarańczowe owoce i warzywa.

Świetne opcje to pomidory, marchewki, mango, kabaczki i inne. Ale co kolor tych produktów ma wspólnego z ich korzyściami zdrowotnymi? Jak się okazuje, pigment, który nadaje im żywe odcienie, znany jako beta-karoten, jest doskonałym źródłem witaminy A.

„Beta-karoten zwiększa aktywność komórek układu odpornościowego, chroniąc go przed uszkodzeniem” – wyjaśnia Gervacio. „Ma również korzyści przeciwnowotworowe”.

Warzywa liściaste

Wszyscy słyszeliśmy raz po raz, że wypełnienie naszych talerzy zieleniną liściastą, taką jak szpinak, sałata i jarmuż jest niezbędne, jeśli chcemy utrzymać zdrową dietę.

Jest tak wiele powodów, dla których warto upewnić się, że spożywamy wystarczającą ilość zieleniny, a Gervacio mówi, że możemy dodać witaminę A do listy. Wyjaśnia, że liściaste „mają pro-witaminę A karotenoidy, które są pigmentami roślinnymi odpowiedzialnymi za kolory tych warzyw.”

Kiedy zjesz wege, karotenoidy w ich obrębie przekształcą się w witaminę A podczas trawienia w jelicie cienkim. „Ciało wykorzystuje wtedy witaminę A do zwalczania infekcji obecnych w organizmie” – mówi nam Gervacio.

Zaleca szpinak, kolardę, jarmuż i inne, aby uzyskać dzienny zastrzyk witaminy A. Niezależnie od tego, czy robisz sałatkę, dodajesz je do misek do zbiorów, czy nawet wrzucasz trochę do swojego smoothie, twoje ciało z pewnością pokocha te warzywa.

Ogólnie rzecz biorąc, istnieje wiele sposobów na zwiększenie odporności tej jesieni i zimy, ale jednym z najlepszych jest utrzymywanie zdrowej diety – zwłaszcza bogatej w witaminę A.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze