Niezwykle wszechstronne i dostępne niemal wszędzie na świecie, marchewki są używane od wieków. Te bogate w składniki odżywcze warzywa są doskonałym źródłem witaminy A, B6 i beta-karotenu.
Zawierają karotenoidy, które są związane ze zmniejszonym ryzykiem raka.
Oprócz posiadania zdolności do poprawy widzenia i zwalczania raka, witamina A znaleziona w marchewce może znacznie wzmocnić układ odpornościowy.
Ponadto jest niezwykle korzystna w przypadku problemów z oddychaniem, astmą i innymi problemami z płucami.
Z wszystkich właściwości, które posiada, to warzywo jest niesamowitym składnikiem stosowanym w prawie wszystkich naturalnych środkach zaradczych do leczenia kaszlu.
Fakt, że marchewka może wzmocnić układ immunologiczny i system oddechowy wykazują, że ta super-zdrowa żywność jest idealna do leczenia kaszlu, a także innych problemów, które mogą wpływać na drogi oddechowe.
Składniki:
- ½ kg marchwi
- 3-4 łyżki miodu
Przygotowanie:
Pokrój marchewki na małe kawałki. Umieść je w garnku ze stali nierdzewnej i napełni naczynie wodą, gotuj marchew, aż zmięknie. Wyjmij je z garnka, ale pamiętaj, aby zachować resztki wody. Rozgnieć marchewki, tak aby powstało puree, następnie wymieszaj z miodem i za pomocą blendera wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce nie dłużej niż 3 dni.
Stosowanie:
Weź 3-4 łyżeczki dziennie. Po pierwszym lub drugim dniu zauważysz pierwsze pozytwne efekty!