Strona główna Zdrowie 5 artykułów spożywczych, które obniżają poziom cholesterolu

5 artykułów spożywczych, które obniżają poziom cholesterolu

Produkty naturalne są najlepszym rozwiązaniem do walki z chorobami serca, podwyższonym poziomem cholesterolu i innymi zdrowotnymi problemami. 

Oto lista 5 najlepszych artykułów, które obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają atakom serca:

1. Jarmuż

Podobnie jak szpinak, jarmuż oferuje niesamowite właściwości zdrowotne, które skutecznie obniżają poziom pzłego cholesterolu.

Ponieważ jest bogaty w luteinę i zawiera błonnik, roślina ta może z powodzeniem obniżyć poziom cholesterolu LDL i uniemożliwić jego wystąpienie. Włącz ten składnik odżywczy do koktajli lub świeżej sałatki.

2. Płatki owsiane

Amerykańskie Towarzystwo Serca pochwaliło płatki owsiane za ich magiczne cechy i zdolność do obniżania poziomu cholesterolu. Są również pełne błonnika, płatki owsiane łatwo wchłaniają niepotrzebny cholesterol i wydalają z organizmu, zapobiegając tym samym dalszym uszkodzeniom.

Organiczne płatki owsiane są lepszym rozwiązaniem, ponieważ mają bardziej naturalne właściwości, które zmniejszają ilość GMO wewnątrz organizmu i wydajnie eliminują chemikalia. Unikaj też dodawania cukru do płatków.

3. Jabłka


Jedno jabłko dziennie, trzyma lekarza z dala – wspaniałe zdanie i to prawdziwe! Te niesamowite owoce są uważane za korzystne dla całego ciała, a redukcja cholesterolu jest kolejnym elementem jego przywilejów. Witaminy i minerały, które dostarczają oraz polifenole jakie zawierają powodują naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn.

4. Czosnek

Czosnek jest znany jako jeden z najlepszych uniwersalnych i naturalnych środków zaradczych. Może być spożywany w stanie surowym lub ugotowanym. Jest doskonałym przeciwutleniaczem, który oczyszcza organizm, wspomaga krążenie i usuwa nadmiar cholesterolu z organizmu. Główną substancją czosnku jest alicyna odpowiedzialna za wszystkie niesamowite właściwości, jakie czosnek posiada.

5. Ciemna czekolada

O ile nam wiadomo, czekolada jest niezdrowa i może powodować pewne problemy, takie jak przyrost masy ciała lub zmiany stanu skóry. To jednak jest nieprawdą. Uważaj, aby nie jeść zbyt dużo czekolady – co nie oznacza, że ​​efekty będą większe. Zużywaj czekoladowo umiarkowanie. Głównym składnikiem, który redukuje cholesterol tak skutecznie, są procyjanidyny.

Pamiętaj, aby zawsze wybrać najbardziej naturalną ciemną czekoladę, która zawiera najmniejsze ilości substancji chemicznych i sztucznych substancji. Jest to ważne, ponieważ naturalna ciemna czekolada zawiera większe ilości procyanidynów. Trzymaj się z dala od czekolady mlecznej, ponieważ ​​nie posiada ona wymaganych właściwości przeciwutleniających, które korzystnie obniżają poziom cholesterolu.

Udostępnij ten artykuł znajomym

POPULARNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

POPULARNE ARTYKUŁY