Białka jaj są produktem niskokalorycznym i zawierają tylko 17 kalorii w porównaniu do 71 kalorii, które zawiera całe jajko.
Nie zawierają cholesterolu ani tłuszczów nasyconych, co czyni je popularnym wyborem dla osób dbających o cholesterol lub cierpiących na choroby serca lub cukrzycę. Białka jaj nie zawierają również cukru ani węglowodanów.
Powiedzieliśmy już, że białka jaj są niesamowite, ale co sprawia, że są takie dobre?
Odpowiednio przygotowane nie tylko smakują wyśmienicie, ale odżywianie się białkami jaj jest pełne dobroci. Porozmawiajmy o ich pięciu często pomijanych korzyściach dla naszego zdrowia.
Właściwości zdrowotne białek jaj
1. Zmniejszają ryzyko chorób serca
Jedno białko jaja zawiera około 54 mg potasu, który według Centrum Medycznego Uniwersytetu Maryland jest ważnym elektrolitem i minerałem wpływającym na zdrowie kości, zdrowie serca oraz ogólnie sprawne funkcjonowanie komórek i narządów.
Jak podaje magazyn Today’s Dietitian , wiele badań łączy potas z niższym ciśnieniem krwi, ponieważ wspomaga on rozszerzenie naczyń krwionośnych, czyli rozszerzenie naczyń krwionośnych.
Badanie przeprowadzone na 12 000 dorosłych, opublikowane w Archives of Internal Medicine, wykazało, że osoby, które spożywały 4069 mg potasu dziennie, zmniejszyły ryzyko choroby niedokrwiennej serca o 37% i chorób układu krążenia o 49% w porównaniu do osób, które spożywały ilość 1,793 mg.
2. Wzrost mięśni
Bogate w białko żółtko jaja doskonale nadaje się do wzrostu mięśni.
Regularne spożywanie białek jaj może pomóc zmniejszyć zmęczenie, wzmocnić mięśnie i poprawić odporność.
3. Wzmacniają kości
Białka jaj są bogate w wapń, a produkty bogate w wapń doskonale wpływają na zdrowie kości.
Włączając białka jaj do codziennej diety, możesz przyczynić się do wzmocnienia kości, a także zapobiec ryzyku złamań i osteoporozy.
Białka jaj pomagają poprawić trwałość i gęstość kości.
4. Wspierają zdrowie Twojej skóry
Jaja zawierają kolagen w swojej błonie, znajdującej się na styku białka jaja ze skorupką, która służy jako ochrona jaja.
Kiedy oddzielasz białka jaj, ta membrana oddziela się od nich. W połączeniu z dobroczynnymi białkami obecnymi w odżywce z białek jaj, może służyć jako cudowna maska na twarz.
Przeprowadzono badanie w celu zbadania wpływu hydrolizatów błony skorupek jaj na promieniowanie UV, zmarszczki i ochronę przed wilgocią w kosmetykach. Skupiła się na poziomie produkcji kolagenu i kwasu hialuronowego.
Wyniki wykazały, że białko i kolagen obecne w diecie zawierającej białko jaja pomogły w redukcji zmarszczek wywołanych słońcem.
5. Utrzymują prawidłowy poziom elektrolitów
Potas jest tym samym co sód, jeśli chodzi o zapewnienie organizmowi wystarczającej ilości elektrolitów. Elektrolity pomagają zapobiegać udarom, przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania mięśni i utrzymania zdrowego serca.
Pomagają także chronić komórki w organizmie, równoważąc płyny wokół nich i wewnątrz nich, pomagając kontrolować ciśnienie krwi, zwłaszcza gdy jest za dużo sodu.
Jaką rolę w elektrolitach odgrywa białko jaja kurzego? Elektrolity powstają z potasu i przez przypadek białka jaj zawierają ich znaczną ilość, około 54 miligramów.
Choć potrzeba go znacznie więcej, a w diecie typowego Europejczyka brakuje potasu, to białka jaj są w dalszym ciągu doskonałym wyborem.