Powinniśmy odpowiednio dbać o mózg, jednak wiele pokarmów i napojów, które ludzie normalnie spożywają, nie przynosi korzyści mózgowi, a nawet może go zniszczyć.
Dlatego usuń ze swojej diety następujące produkty i napoje, które nie są dobre. Złe odżywianie może powodować zaburzenia pamięci, nastroju i innych funkcji mózgu.
Jest również często przyczyną rozwoju demencji, choroby Alzheimera i innych zwyrodnieniowych chorób mózgu.
Te negatywne skutki wynikają przede wszystkim z cukrów prostych i tłuszczów, które prowadzą do uszkodzenia innych narządów niż tylko mózgu.
Mamy tylko jedno zdrowie, więc lepiej unikaj spożywania następujących pokarmów i napojów.
Napoje gazowane
Wśród najgorszych napojów dla naszego mózgu są niewątpliwie słodkie napoje, takie jak różne napoje gazowane, napoje energetyczne, soki owocowe i napoje dla sportowców.
Zawarty w nim syrop kukurydziany zwiększa ryzyko rozwoju nie tylko choroby Alzheimera, ale także otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób serca.
Słodkie napoje również bardzo często powodują nadciśnienie i cholesterol.
Nadmierne spożycie alkoholu
Alkohol jest znanym na całym świecie zabójcą komórek mózgowych, a mimo to często stanowi integralną część naszej diety.
Nie zaszkodzi uzupełniać posiłki od czasu do czasu różnymi napojami alkoholowymi. Negatywne konsekwencje pojawiają się jednak przy regularnym lub nadmiernym spożyciu.
Wraz z zaburzeniami metabolicznymi objawiają się dysfunkcje mózgu, pogorszenie funkcji poznawczych i nagłe zmiany emocji.
Nie zastępuj prawdziwego masła margaryną
Wiele osób kupuje klasyczną margarynę ze względu na proste smarowanie chleba, ale jest jeden haczyk.
Tłuszcze trans zawarte w niej mogą być bardzo szkodliwe dla naczyń krwionośnych w mózgu. Jednocześnie upośledzają pamięć, zmniejszają objętość mózgu i zwiększają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Dlatego zastąp margarynę prawdziwym masłem lub oliwą z oliwek.
Niezdrowe sztuczne słodziki
Warto również zwrócić uwagę na sztuczne słodziki, które są powszechnie stosowane jako zamiennik cukru.
Niestety, nawet takie pokarmy jak aspartam mają negatywny wpływ na zdrowie mózgu. Częste stosowanie może zwiększyć podatność mózgu na stres oksydacyjny.
Jeśli chcesz zastąpić klasyczny cukier, sięgnij po stewię lub owoce, gdzie nie ma niebezpieczeństwa.
Negatywny wpływ smażenia jedzenie
Należy również wspomnieć, że wysoko przetworzona żywność również nie jest dobra dla zdrowia mózgu.
Często zawiera ona dużą ilość cukru, dodatku tłuszczu i soli, co prowadzi do rozwoju chorób zwyrodnieniowych, obniżonej zdolności uczenia się, upośledzonej pamięci i uszkodzenia tkanki mózgowej.
Dlatego staraj się ograniczać spożycie frytek, słodyczy, makaronów instant, sosów i dań gotowych.