Pietruszka to delikatna aromatyczna roślina o intensywnym zapachu. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, ale jest również spożywana w wielu regionach na wschodzie. Obecnie możesz znaleźć ją w kuchni w wielu krajach.
Jej smak jest intensywny, pochodzi ona z rodziny botanicznej, która obejmuje również kolendrę, koper, seler i marchew.
Ogólnie rzecz biorąc możesz cieszyć się nią na wiele różnych sposobów. Należą do nich herbaty, sałatki lub sosy. Smak jaki nadaje naszym potrawom jest bez wątpienia bardzo charakterystyczny.
1. Pomaga w poprawie zdrowia kości
Coś o czym nie wszyscy wiedzą, to że niedobór witaminy K wiąże się z większym ryzykiem złamań kości.
Wszyscy wiemy jak ważne jest spożywanie wystarczającej ilości fosforu, wapnia, witaminy C i witamin z grupy B. Ale czy myślisz o dodaniu witaminy K do twoich potraw?
Regularne spożywanie pietruszki zapewnia odpowiednią ilość witaminy K. Jest to pomysł na poprawę zdrowia kości. Dzieje się tak dlatego, że działa ona jako modyfikator białka dla struktury kości.
W tym samym czasie zwiększa wchłanianie wapnia, zmniejsza również ilość wapnia wydalanego z moczem.
Zacznij dodawać pietruszkę do swoich potraw, dodaj ją do ryb, warzyw i naturalnych soków.
2. Pomaga regulować poziom cukru we krwi
To warzywo jest bogate w bardzo szczególny rodzaj flawonoidu zwanego myricetin. Pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Ponadto zmniejsza również insulinooporność i ma właściwości przeciwzapalne, pomaga nam to regulować liczbę lipidów we krwi.
Dzięki tym właściwościom nie tylko walczysz z pojawieniem się cukrzycy, w tym samym czasie dbasz o swoje zdrowie układu sercowo-naczyniowego poprzez redukcję zapalenia tętnic.
3. Wspomaga zdrowie nerek
Pietruszka jest jedną z najczęściej używanych roślin do pielęgnacji zdrowia nerek.
Działa moczopędnie i pobudza czynność nerek, w ten sposób może lepiej wykonywać swoją zasadniczą pracę polegającą na oczyszczaniu organizmu.
Jednocześnie dzięki wysokiej zawartości potasu pietruszka pomaga regulować wysokie ciśnienie krwi.
Jednakże, jeśli masz tendencję do cierpienia z powodu kamieni nerkowych zaleca się, aby nie jeść codziennie pietruszki. Jest tak, ponieważ ma dużą ilość kwasu szczawiowego.
4. Dobra w przypadkach anemii i zmęczenia
Pietruszka jest mądrym dodatkiem do diety. Jest to szczególnie ważne jeśli masz niedokrwistość lub przeżywasz czas, w którym jesteś wyczerpany z powodu stresu.
Pietruszka jest bogata w witaminę A, witaminy z grupy B, (B1, B2, B3, B5, B6 i B9), kwas foliowy i witaminę K. Jednocześnie dostarcza dużej ilości potasu, wapnia, cynku, fosfor, żelazo i magnez.
Zawsze pamiętaj, że dostajesz najwięcej składników odżywczych jedząc surową żywność.
5. Wzmacnia układ odpornościowy
Nie szukajcie suplementów witaminowych w aptekach. Zamiast tego zawsze idź łatwą, zdrową i bardziej naturalną drogą spożywając pokarmy bogate w witaminy.
Powinieneś zawsze mieć pietruszkę w swojej kuchni. To może pomóc wzmocnić układ immunologiczny, dzięki wysokiej zawartości witaminy C.
Z drugiej strony interesujące jest również to, że natka ma związek chemiczny o nazwie apigenina. Chociaż nie ma badań wspierających ten pomysł, niektórzy twierdzą, że pomaga to w walce z rakiem.
Jednak wiemy, że jest to silny przeciwutleniacz zdolny do zwalczania wielu wirusów i bakterii.
Jak spożywać natkę pietruszki na co dzień
- Użyj jej w dressingach do sałatek.
- Dodaj do zup.
- Użyj jej, gdy gotujesz ryby.
- Możesz dodać do sosu pomidorowego, aby przygotować sos do pizzy lub inne smaczne sosy.
- Spróbuj herbaty z natki pietruszki.
- Spróbuj koktajli owocowych z pietruszką.