HomeZdrowie5 niesamowitych zalet jedzenia...

5 niesamowitych zalet jedzenia natki pietruszki


Pietruszka to delikatna aromatyczna roślina o intensywnym zapachu. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, ale jest również spożywana w wielu regionach na wschodzie. Obecnie możesz znaleźć ją w kuchni w wielu krajach.

Jej smak jest intensywny, pochodzi ona z rodziny botanicznej, która obejmuje również kolendrę, koper, seler i marchew.

Ogólnie rzecz biorąc możesz cieszyć się nią na wiele różnych sposobów. Należą do nich herbaty, sałatki lub sosy. Smak jaki nadaje naszym potrawom jest bez wątpienia bardzo charakterystyczny.

1. Pomaga w poprawie zdrowia kości

Coś o czym nie wszyscy wiedzą, to że niedobór witaminy K wiąże się z większym ryzykiem złamań kości.

Wszyscy wiemy jak ważne jest spożywanie wystarczającej ilości fosforu, wapnia, witaminy C i witamin z grupy B. Ale czy myślisz o dodaniu witaminy K do twoich potraw?

Regularne spożywanie pietruszki zapewnia  odpowiednią ilość witaminy K. Jest to pomysł na  poprawę zdrowia kości. Dzieje się tak dlatego, że działa ona jako modyfikator białka dla struktury kości.

Sprawdź to ➡ ➡  Dlaczego warto pić mleko z dodatkiem miodu

W tym samym czasie zwiększa wchłanianie wapnia, zmniejsza również ilość wapnia wydalanego z moczem.

Zacznij dodawać pietruszkę do swoich potraw, dodaj ją do ryb, warzyw i naturalnych soków.

2. Pomaga regulować poziom cukru we krwi

To warzywo jest bogate w bardzo szczególny rodzaj flawonoidu zwanego myricetin. Pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Ponadto zmniejsza również insulinooporność i ma właściwości przeciwzapalne, pomaga nam to regulować liczbę lipidów we krwi.

Dzięki tym właściwościom nie tylko walczysz z pojawieniem się cukrzycy, w tym samym czasie dbasz o swoje zdrowie układu sercowo-naczyniowego poprzez redukcję zapalenia tętnic.

3. Wspomaga zdrowie nerek

Pietruszka jest jedną z najczęściej używanych roślin do pielęgnacji zdrowia nerek.

Działa moczopędnie i pobudza czynność nerek, w ten sposób może lepiej wykonywać swoją zasadniczą pracę polegającą na oczyszczaniu organizmu.

Jednocześnie dzięki wysokiej zawartości potasu pietruszka pomaga regulować wysokie ciśnienie krwi.

Jednakże, jeśli masz tendencję do cierpienia z powodu kamieni nerkowych zaleca się, aby nie jeść codziennie pietruszki. Jest tak, ponieważ ma dużą ilość kwasu szczawiowego.

4. Dobra w przypadkach anemii i zmęczenia

Pietruszka jest mądrym dodatkiem do diety. Jest to szczególnie ważne jeśli masz  niedokrwistość lub przeżywasz czas, w którym jesteś wyczerpany z powodu stresu.

Sprawdź to ➡ ➡  Poznaj korzyści zdrowotne wynikające z dodania cynamonu do kawy

Pietruszka jest bogata w witaminę A, witaminy z grupy B, (B1, B2, B3, B5, B6 i B9), kwas foliowy i witaminę K.  Jednocześnie dostarcza dużej ilości potasu, wapnia, cynku, fosfor, żelazo i magnez.

Zawsze pamiętaj, że dostajesz  najwięcej składników odżywczych jedząc surową żywność.

 5. Wzmacnia układ odpornościowy

Nie szukajcie suplementów witaminowych w aptekach. Zamiast tego zawsze idź łatwą, zdrową i bardziej naturalną drogą spożywając pokarmy bogate w witaminy.

Powinieneś zawsze mieć pietruszkę w swojej kuchni. To może pomóc wzmocnić układ immunologiczny, dzięki wysokiej zawartości witaminy C.

Z drugiej strony interesujące jest również to, że natka ma związek chemiczny o nazwie apigenina. Chociaż  nie ma badań wspierających ten pomysł, niektórzy twierdzą, że pomaga to w walce z rakiem.

Jednak wiemy, że jest to silny przeciwutleniacz zdolny do zwalczania wielu wirusów i bakterii.

Jak spożywać natkę pietruszki na co dzień

  • Użyj jej w dressingach do sałatek.
  • Dodaj do zup.
  • Użyj jej, gdy gotujesz ryby.
  • Możesz dodać do sosu pomidorowego, aby przygotować sos do pizzy lub inne smaczne sosy.
  • Spróbuj herbaty z natki pietruszki.
  • Spróbuj koktajli owocowych z pietruszką.

ZOBACZ TAKŻE