Strona głównaZdrowie5 powodów, aby jeść papaję, jeśli jesteś diabetykiem

5 powodów, aby jeść papaję, jeśli jesteś diabetykiem

Istnieje wiele mitów dotyczących tego, czy powinieneś jeść papaję, jeśli masz cukrzycę. Wiele osób zdecydowało się na bezpośrednie wyeliminowanie jej ze swojej diety, ponieważ wierzy, że jedzenie tego owocu wpływa na poziom glukozy we krwi.

Pomożemy ci zabić ten mit i powiemy ci, dlaczego powinieneś jeść papaję, jeśli masz cukrzycę.

Zrozum lepiej cukrzycę

Cukrzyca jest przewlekłą chorobą, która objawia się, gdy trzustka przestaje wytwarzać insulinę w całości lub w odpowiednich proporcjach, aby metabolizować spożyte cukry.

Insulina umożliwia  przekształcenie glukozy z przyjmowanych pokarmów w energię w  celu wykonywania codziennych czynności.

Jeśli glukoza nie jest pochłaniana przez komórki do wykorzystania jako energia, gromadzi się we krwi i powoduje hiperglikemię.

Istnieje kilka rodzajów cukrzycy i chociaż wszystkie wymagają pomocy medycznej, jeśli jesteś cukrzykiem,  jedzenie papai może pomóc Ci naturalnie ustabilizować poziom cukru we krwi.

Korzyści z jedzenia papai

Powszechnie słyszy się, że należy unikać wszystkich rodzajów owoców, ponieważ zawierają one cukier i przynoszą efekt przeciwny do zamierzonego dla tych, którzy cierpią na tę chorobę.

Jednak istnieją pewne owoce, które można spożywać i które pomogą przeciwdziałać skutkom cukrzycy. Papaja jest właśnie jednym z nich, ponieważ:

  • jest bogata w witaminy A, C i E oraz niektóre witaminy z grupy B
  • zawiera papainę, enzym, który sprzyja całemu procesowi trawienia
  • jest bogata w minerały takie jak magnez, wapń i fosfor
  • Zawiera rozpuszczalny błonnik
  • jest ważnym źródłem przeciwutleniaczy

Dzięki swoim składnikom papaja jest szeroko polecana nie tylko osobom chorym na cukrzycę, ale także osobom z zaparciami i problemami trawiennymi.

1. Poprawia system odpornościowy

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C papaja pokrywa prawie dwukrotność zalecanej dziennej dawki tej witaminy.

Jest to bardzo korzystne, ponieważ  witamina C jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy oferowanych przez naturę.

Jedząc papaje osoby z cukrzycą otrzymują następujące korzyści:

  • Twój układ odpornościowy jest wzmocniony, a chorobom takim jak rak można zapobiec.
  • Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i niszczeniu komórek w wyniku wolnych rodników.
  • Zmniejsza degenerację wzroku.
  • Poprawia zdrowie serca.

2. Papaja nie zmienia poziomu cukru we krwi

Chociaż jest to słodki owoc, a jego poziom cukru nie jest tak niski jak w jabłku, jedzenie papai jest zawsze dobrym pomysłem, o ile pilnujemy rozmiarów porcji.

Wskazane jest spożywanie papai:

  • W małych porcjach (nie większych niż jedna szklanka)
  • Rano, aby mieć czas na spalenie energii
  • Spożywając ją musimy dodatkowo zjeść jogurt lub ser w celu zmniejszenia prawdopodobieństwa hiperglikemii.

3. Papaja zaspokoi głód

Jest to idealne rozwiązanie dla diabetyków, którzy cierpią na ciągłe pragnienie. Jedząc papaję po obiedzie lub na śniadanie poczujesz się dłużej pełna.

Pomoże to uniknąć pokusy poszukiwania żywności, która nie zawiera składników odżywczych lub szybko podwyższa poziom cukru we krwi.

4. Dobra dla zdrowia układu krążenia

Jeśli cierpisz na cukrzycę, jedzenie papai nie tylko pomaga zapobiegać pragnieniu podjadania, ale także obniża poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi.

  • Wszystko to dzięki wysokim poziomom witaminy C, flawonoidów i błonnika.
  • Wszystkie te składniki odżywcze pomagają uniknąć gromadzenia się tłuszczy w tętnicach, dzięki czemu zauważalnie poprawi się krążenie.
  • Zmniejsza również  poziom trójglicerydów i zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym.

5. Pomaga przy utracie wagi

Kolejnym powodem do jedzenia papai jest to, że owoc ten pobudza utratę wagi. Jest to niezbędny wymóg dla wielu chorych na cukrzycę, ale nie zawsze jest to łatwe.

Dzięki temu, że jest owocem o bardzo niskokalorycznych poziomach i dużych ilościach rozpuszczalnego błonnika sprzyja oczyszczeniu okrężnicy.

Poprawia również trawienie pokarmów bogatych w tłuszcz, a więc zmniejsza i zapobiega stanom zapalnym i zatrzymywaniu płynów.

Papaja jest zdecydowanie owocem, który powinniśmy uwzględnić w naszej codziennej diecie dzięki jej wspaniałym zaletom. Pomaga nie tylko osobom chorym na cukrzycę, ale i wszystkim.

Zobacz Też: