Strona głównaZdrowie5 powodów, dlaczego warto pić herbatę imbirową i jak ją przygotować

5 powodów, dlaczego warto pić herbatę imbirową i jak ją przygotować

Pewnie nie jedna osoba zna pozytywne korzyści spożywania imbiru, my chcemy Wam przekazać te najważniejsze i dodatkowo dodajemy przepis na bardzo smaczną herbatę imbirową.

1.Przciwzapalne

Przewlekłe zapalenie może stanowić poważne zagrożenie dla naszego organizmu i może prowadzić do wielu poważnych schorzeń, takich jak: zaburzenia sercowo-naczyniowe, cukrzyca, zapalenie stawów, choroba Alzheimera, choroby układu oddechowego i choroby autoimmunologiczne.

Jeśli cierpisz na zapalenie herbata imbirowa jest dla Ciebie, ponieważ ma niezwykłe właściwości przeciwzapalne, zmniejsza stan zapalny i ból w stawach i mięśniach.

2. Wzmocnić swój układ odpornościowy

Imbir jest bogata w związki zwiększające odporność gingerol oraz gingerdiol, które stanowią zabezpieczenie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Wzmacnia układ odpornościowy, umożliwia organizmowi zwalczyć infekcje i zapobiec przeziębieniom i grypie.

3. Poprawia trawienie

Pomaga w przypadku problemów trawiennych i poprawia funkcje trawienne oraz zwiększa wchłanianie składników pokarmowych.

Imbir może pomóc kiedy mamy problem z zaparciami, uszkodzeniami żołądka, wzdęciami, nudnościami, wymiotami, skurczami i biegunką.

4. Poprawia krążenie

Jeśli cierpisz na wysokie ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, imbir może pomóc powrócić do normalnego przepływu krwi. Można również oczyścić tętnice ze złogów cholesterolu.

5. Walka z rakiem

Badania wykazały, że imbir chroni skuteczne nasz organizm przed nowotworami, takimi jak rak wątroby, prostaty, trzustki, płuc, jelita grubego, piersi, skóry, rak pęcherza moczowego.

6. Poprawia funkcjonowanie mózgu

Imbir chroni mózg przed stresem, poprawia funkcję pamięci i zdolności poznawczych.

Jak zrobić własną herbatę imbirową?

Składniki:

  • Małe ceramiczny rondelek
  • 1 szklanka wody
  • Od 4 do 6 cienkich plasterków surowego imbiru
  • Miód

Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie dodaj plasterki imbiru. Pozostaw na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Odstaw herbatę do ostygnięcia i dodaj trochę miodu.

Zobacz Też: