5 soków, które zwalczają raka i regulują pH

Rak jest obecnie najczęstszą przyczyną śmierci na świecie, dlatego wielu ludzi obecnie próbuje walczyć z rakiem. W wielu przypadkach rak może być dziedzicznym problemem genetycznym, a w innych Twoja dieta może być ważnym czynnikiem, niezależnie od tego, czy jesteś zagrożony.

Obecność komórek nowotworowych w twoim ciele jest stałym faktem, ale to czy mutują i rozprzestrzeniają się często zależy od ciebie, twoich nawyków i diety.

Istnieje wiele różnych rodzajów raka, a różne reakcje i czynniki środowiskowe mogą wywoływać przerzuty, w których rozprzestrzeniają się do różnych narządów co jeszcze trudniej kontrolować.

W dzisiejszym artykule chcemy udostępnić kilka soków, które mogą pomóc w zapobieganiu lub walce z rakiem, w przypadku kiedy już zaatakował nasz organizm.

Sok z marchwi, jabłka i jarmużu (lub szpinaku)

Spożywanie marchewki, jabłek i jarmużu (lub szpinaku) jest zalecane, aby zapobiec tworzeniu się raka. Te trzy składniki dostarczają organizmowi różnych ważnych składników odżywczych, w tym witamin A, B i E, a także minerałów takich jak wapń.

Składniki

  • Marchew (225 g)
  • 2 szklanki wody (400 ml)
  • Sok z połowy cytryny
  • 1/2 jabłka
  • Liście jarmużu lub szpinaku do smaku

Przygotowanie

Połącz wszystkie składniki używając blendera, aż uzyskasz gładką konsystencję jogurtu.

UWAGA: zawsze możesz dodać więcej wody, jeśli sok jest zbyt gęsty.

Sok z kapusty

Kapusta to warzywo, które zawiera wiele różnych składników odżywczych, w tym białko, węglowodany, magnez, potas i witaminę C. Dlatego jest wysoce zalecane jako kluczowy składnik do walki z rakiem i jego negatywnym wpływem na zdrowie.

Składniki

  • 3 lub 4 liście kapusty
  • 1/2 litra wody
  • Sok z marchwi (opcjonalnie)
  • Brokuły (opcjonalnie)

Przygotowanie

Wymieszaj liście kapusty i wodę. Jeśli chcesz nadać mu mniej gorzki smak, spróbuj dodać trochę soku z marchwi. Aby uzyskać jeszcze więcej składników odżywczych dodaj również brokuły.

Zielony sok

Jak już powiedzieliśmy kapusta jest bardzo korzystna w walce z rakiem i tutaj znajdujemy ją ponownie w tym przepisie na zielony sok. Zawiera również inne składniki, które dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które dodatkowo pomogą zapobiec tworzeniu się i mutacji komórek nowotworowych.

Składniki

  • 2 lub 3 liście kapusty
  • Garść liści szpinaku
  • Brokuły (do smaku)
  • 3 dojrzałe pomarańcze

Przygotowanie

Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj wszystkie składniki do blendera. Miksuj tak długo, aż uzyskasz jednolity sok. Brokuły pomagają zminimalizować gorzki smak.

UWAGA: zawsze pij ten sok na pusty żołądek, aby zmaksymalizować wchłanianie jego korzystnych właściwości.

Sok pomidorowy

Picie soku pomidorowego jest znanym sposobem zapobiegania nowotworom i leczenia go, ponieważ pomidory mają szerokie  właściwości przeciwutleniające i zawierają także likopen, który jak wykazano zapobiega mutacji komórek nowotworowych.

Składniki

  • 5 pokrojonych pomidorów
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 ogórek
  • Papryka pieprzowa i szczypta soli morskiej
  • Bazylia (opcjonalnie)

Przygotowanie

Zmiksuj wszystkie składniki ze sobą i dodaj do smaku bazylii.

Sok jabłkowy, marchewkowy i imbirowy

Nasza ostatnia recepta dotyczy soku z jabłek, marchwi i imbiru, aby zminimalizować tworzenie się komórek nowotworowych. Imbir jest uważany za jeden z najskuteczniejszych naturalnych sposobów leczenia raka na świecie, dlatego jest wysoce zalecany. Dodatkowo ten napój daje twojemu ciału energię i ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i kojące.

Składniki

  • 5 jabłek
  • 3 marchewki
  • Korzeń imbiru

Przygotowanie

Dokładnie umyj wszystkie składniki. Obierz jabłka, marchewkę i imbir. Posiekaj jabłka i marchewki na małe kawałki i zetrzyj imbir. Połącz je z odrobiną wody w blenderze, aby uzyskać gładką konsystencję.

Zapamiętaj!

Skuteczność wszystkich tych napojów polega na ich zawartości przeciwutleniaczy, a także ich zdolności do równoważenia pH organizmu. Przeprowadzono kilka badań na temat raka i jak najlepiej je leczyć i zapobiegać, a oni odkryli, że zasadowe pH w krwiobiegu często hamuje rozwój komórek nowotworowych.