Gruszki gotowane na winie, placek gruszkowy, a może po prostu gruszki z zapiekanym serem. Czy czujesz ten słodki smak na swoim języku? Pulchne piękności mają w zanadrzu znacznie więcej.
Mogą wyglądać jak zwykłe owoce, ale to nieprawda są naładowane zdrowiem. Pokażemy Ci 5 powodów, dla których warto regularnie włączać je do swojej diety.
Rozkoszuj ciało i duszę
Gruszki są nieco słodsze od jabłek i mają nieco inną konsystencję. Dobrze komponują się z daniami słodkimi i słonymi.
Dobroczynna witamina C
Pięknie dojrzała gruszka zawiera podobną ilość witaminy C, co pół szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.
Dobroczynna witamina przyda się nie tylko podczas jesiennych spacerów, ale docenią ją także kobiety po 40-tce.
Witamina ta jest silnym antyoksydantem, pochłania wolne rodniki, dzięki czemu korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia organizmu, ale także na jakość skóry. Zapobiega oznakom starzenia i różnym dolegliwościom skórnym.
Pomagają schudnąć i chronią serce
Badania naukowe potwierdziły, że dzięki odpowiedniemu połączeniu minerałów i witamin gruszki pomagają w odchudzaniu.
Jednocześnie obniżają poziom cholesterolu i pomagają zapobiegać miażdżycy.
Odpowiednie dla cukrzyków
Pyszny owoc bardzo korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi, pomaga go obniżyć.
Są zatem zdecydowanie odpowiednim owocem dla diabetyków, ale także dla osób zmagających się z wysokim poziomem cukru we krwi, u których nie zdiagnozowano jeszcze cukrzycy.
Regulują trawienie
Dodatkowo regulują trawienie i usuwają z układu trawiennego produkty przemiany materii.
Aby jednak gruszki przyniosły odpowiednie efekty, zawsze sięgnij po dojrzałe owoce. Z kolei niedojrzałe mogą być przyczyną zaparć i wzdęć.
Mianowicie substancje zwane flawonoidami, które występują w gruszkach. Mają działanie przeciwzapalne, więc mogą pomóc przy każdej chorobie zapalnej lub jako profilaktyka.