,

6 pokarmów, które oczyszczają wątrobę i utrzymują ją w zdrowiu


Wątroba jest jednym z głównych narządów ludzkiego ciała.  Znajduje się w górnej części jamy brzusznej, nad żołądkiem, w pobliżu nerek i jelit.

Jego zadaniem jest regulacja większości substancji chemicznych w ciele i wydzielanie substancji zwanej żółcią.

Żółć pomaga w transporcie odpadów z wątroby i rozkłada tłuszcze  w jelicie cienkim podczas procesu trawienia.

Ten narząd przetwarza, rozkłada i równoważy wszystko, co pochodzi z żołądka i jelit. Także metabolizuje lekarstwo, aby organizm mógł go używać bez toksycznych efektów.

Inne funkcje wątroby to:

  • Konwersja nadmiaru glukozy na glikogen.
  • Regulacja poziomu aminokwasów we krwi.
  • Metabolizujący alkohol.
  • Kontrolowanie krzepnięcia krwi.
  • Czyszczenie bilirubiny.

Kiedy powinniśmy odtruć wątrobę?

Ogólnie rzecz biorąc należy  spożywać pokarmy, które oczyszczają wątrobę i utrzymują ją w zdrowiu przez cały czas. W ten sposób można zapobiec uszkodzeniom i problemom.

Jeśli jednak nie masz zrównoważonej diety, powinieneś uważać na objawy zatrucia wątroby.

Takie jak:

  • Nudności po zjedzeniu tłustych potraw.
  • Ból brzucha.
  • Zaparcia.
  • Zespół jelita drażliwego.
  • Nieświeży oddech w towarzystwie białych plam na języku.

Jeśli problemy te zaczną się pojawiać dość często spróbuj uwzględnić w swojej diecie następujące pokarmy :

1. Czosnek

Czosnek oczyszcza i wzmacnia wątrobę. To dzięki zawartości selenu, argininy, witaminy B6 i witaminy C.

Przede wszystkim selen pomaga w procesie odtruwania z powodu jego przeciwutleniaczy.

Arginina jest aminokwasem, który sprzyja relaksacji naczyń krwionośnych. To pomaga utrzymać poziom ciśnienia krwi w wątrobie.

Wreszcie witamina B6 działa przeciwzapalnie, a witamina C działa przeciwutleniająco na wszystkie komórki.

2. Grejpfrut

Grejpfrut to owoc cytrusowy, który zawiera wysokie poziomy witaminy C.

Ogólnie rzecz biorąc idealne jest spożywanie grejpfruta codziennie. Jeśli zdecydujesz się pić sok, pamiętaj, że najlepiej nie przekraczać jednej szklanki dziennie (200 ml).

Najlepiej jednak wypić sok z jednego grejpfruta z wodą. W ten sposób unikasz spożywania zbyt dużej ilości cukru.

3. Warzywa

Ponadto, aby odtruć wątrobę i zachować jej zdrowie powinieneś jeść warzywa takie jak:

Szpinak

Szpinak zwiększa produkcję żółci. Ten oczyszcza toksyny z krwiobiegu i neutralizuje działanie toksyczne metali, pestycydów i innych chemikaliów, niektórych produktów spożywczych.

Buraki

Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i błonnika, burak aktywuje funkcję wątroby w oczyszczaniu krwi.

Brokuły i kalafior

Zarówno brokuły, jak i kalafior, będące członkami rodziny krzyżowej, pomagają wytwarzać enzymy niezbędne do eliminacji toksyn z organizmu.

4. Awokado

Awokado są bogate w glutation. Jest to jeden z przeciwutleniaczy, który sprzyja oczyszczaniu wątroby.

Oferuje nam również:

  • Witamina C, która pomaga to w procesie zapobiegania oksydacji komórkowej. Dodatkowo neutralizuje wolne rodniki i chroni komórki wątroby.
  • Witaminy E i K, mają właściwości przeciwzapalne.

5. Orzechy włoskie

Orzechy włoskie zawierają kwasy tłuszczowe omega 3 i glutation. Tak więc są one odtruwające i oczyszczające.

Orzechy włoskie również zapobiegają gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie. Ponadto uczestniczą w  tworzeniu silnych błon komórkowych wokół komórek tego narządu.

Pamiętaj jednak, że nie powinieneś jeść więcej niż 5 orzechów dziennie z powodu dużej ilości kalorii, które zawierają.

6. Kurkuma

Dzięki aktywnemu składnikowi, kurkuma jest szeroko stosowana w kulturach orientalnych jako silny przeciwutleniacz. Dlatego jest idealny dla zdrowia wątroby.

Ponadto pomaga również w procesach odtruwania i odmładzania komórek, dodatkowo zwiększa produkcję żółci.

Oczyszczaj wątrobę co najmniej raz na sześć miesięcy

Odtruwanie wątroby jest czymś, co powinieneś robić co najmniej dwa razy w roku. Główną przyczyną tego jest to, że jest to ważny organ odpowiedzialny za kilka funkcji, które umożliwiają osiągnięcie dobrej jakości życia.

Ponadto pamiętaj, aby unikać spożywania zbyt dużej ilości szkodliwych produktów, takich jak smażone i przetworzone produkty.