Strona głównaZdrowie7 pokarmy, które powinieneś jeść, aby chronić swoje serce

7 pokarmy, które powinieneś jeść, aby chronić swoje serce

Przestrzeganie zdrowej diety jest równie ważne, aby chronić serce, jak regularne ćwiczenia fizyczne. Przemysł spożywczy wkroczył na rynek z szeroką gamą produktów, które obiecują smaczne jedzenie. Jednak dzisiaj wiemy, że jedzenie tych pokarmów ma negatywny wpływ na zdrowie serca.

Spożywanie zbyt dużej ilości przetworzonej lub tłustej żywności może podnieść poziom złego cholesterolu, ciśnienie krwi i ryzyko potencjalnie niebezpiecznych chorób.

Z tego powodu  ważne jest, aby jeść zdrową, odżywczą żywność  o kontrolowanej ilości kalorii.

Poza tym dobrze jest zwiększyć spożycie niektórych składników,  które oferują dodatkowe korzyści w celu ochrony serca.

1. Płatki owsiane

Płatki owsiane są jednym z najzdrowszych i najbardziej kompletnych pokarmów, które możemy włączyć do naszej diety.

  • Owsy zawierają błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3, dwa podstawowe składniki odżywcze, które  promują kontrolę poziomu cholesterolu, aby uniknąć twardnienia tętnic.
  • Zawierają również znaczne ilości potasu, magnezu i wapnia kluczowych składników mineralnych w celu kontroli ciśnienia krwi.

2. Czerwone wino

Wiemy, że nadmierne spożywanie napojów alkoholowych może powodować nieodwracalne skutki dla organizmu. Jednak picie niewielkiej ilości czerwonego wina może być bardzo korzystne dla zdrowia serca .

  • Ten napój zawiera duże ilości resweratrolu. Jest to związek przeciwutleniający, który  zmniejsza poziom złego cholesterolu (LDL). Tymczasem zwiększa również obecność dobrego cholesterolu (HDL).
  • Substancje te, jak również ich katechiny chronią ściany tętnic przed utlenianiem. Ponadto zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy i ataków serca.

3. Czarna fasola

Czarna fasola pomaga poprawić i chronić zdrowie serca.

Wynika to z kompleksu witaminowego B i rozpuszczalnego błonnika. Te dwa składniki odżywcze pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL).

Ponadto zawiera również małe dawki omega-3 i magnezu. Pomagają one w kontrolowaniu wysokiego ciśnienia krwi i słabego krążenia.

4. Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek, która nie została poddana procesom rafinacji – jest jednym z najzdrowszych tłuszczów. Pomaga chronić serce przed poważną chorobą.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe i związki antyoksydacyjne  spowalniają nadmierne gromadzenie się tłuszczu w tętnicach  i zapobiegają problemom z ciśnieniem krwi.

Jedzenie je regularnie kontroluje poziom cholesterolu i  poprawia elastyczność tętnic, aby zapobiec przedwczesnemu starzeniu się.

5. Nasiona Chia

Podczas gdy nasiona chia stały się popularne jako suplement odchudzający, dobrze jest wiedzieć, że są one również doskonałymi sojusznikiem dla zdrowia serca.

Pomimo niewielkich rozmiarów  zawierają wysokie poziomy kwasów omega-3 i niezbędnych aminokwasów. Pomagają one w kontrolowaniu cholesterolu i trójglicerydów.

Ponadto te składniki odżywcze pomagają utrzymać równowagę procesów zapalnych organizmu. Dodatkowo zmniejszają ryzyko cierpienia z powodu udarów, miażdżycy i innych przewlekłych chorób serca.

6. Żurawina

Włączenie żurawin do naszej codziennej diety jest bardzo zdrowym nawykiem dla serca.

Ta żywność zawiera beta-karoteny i luteinę, dwie substancje przeciwutleniające, które pomagają chronić układ krwionośny przed negatywnym działaniem wolnych rodników.

Ich flawonoidy i naturalne włókna pomagają kontrolować tłuszcze gromadzące się w tętnicach. Następnie zapobiegają ich zatkaniu lub stwardnieniu.

Z drugiej strony właściwości przeciwzapalne i odtruwające pomagają oczyścić krew, aby zapobiec problemom z krążeniem.

7. Pomarańcze

Pomarańcze są owocami, które zawierają przeciwutleniacze pomagające utrzymać zdrowie serca.

Zawierają znaczne ilości karotenoidów i flawonoidów, dwóch substancji, które  minimalizują szkody spowodowane stresem oksydacyjnym. Zawartość witamin i minerałów utrzymuje równowagę rytmu serca.

Picie świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego zmniejsza wysokie ciśnienie krwi i związane z tym problemy z krążeniem.

Zobacz Też: