8 pożytecznych produktów spożywczych do walki z wrzodami żołądka

Udostępnij:

Czy cierpisz na wrzody żołądka? Odkryj 8 najlepszych produktów spożywczych, które w naturalny sposób zapobiegają i zwalczają wrzody żołądka.

Wrzody żołądka są dolegliwością, która wpływa na wewnętrzną wyściółkę żołądka lub jelita cienkiego. Ponadto mogą one znacznie pogorszyć jakość życia osób, które na nie cierpią.

W większości przypadków przyczyną są bakterie. Jednak niektóre czynniki, takie jak złe nawyki (alkohol, tytoń), również odgrywają decydującą rolę w ich powstawaniu. Również niektóre leki, stres i negatywne emocje mogą powodować wrzody.


Produkty spożywcze, które pomogą Ci zwalczyć wrzody żołądka

wrzody żołądka

Ananas


Ananas jest owocem o wielu korzyściach dla układu pokarmowego. Jest owocem bogatym w enzymy o właściwościach wspomagających proces trawienia. W ten sposób ułatwia trawienie pokarmów bogatych w białko.

Ponadto, według naukowców wyróżnia się właściwościami przeciwzapalnymi dzięki zawartości bromeliny.



Świeżego ananasa możemy jeść przed posiłkami lub jako deser, a także dodawać go do soków i domowych smoothie.

Kapusta, pomoc w leczeniu wrzodów żołądka


Kapusta jest warzywem o wysokiej mocy alkalizującej. Ponadto ma właściwości ułatwiające gojenie się wrzodów.

Możemy ją spożywać na surowo (pozostawiając ją na kilka godzin namoczoną w oleju, occie i soli), gotowaną, a nawet w sokach.

Niestety, ale zaleca się, aby osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy ograniczyły spożycie kapusty.

Czerwona papryka w walce z wrzodami żołądka

Czerwone papryki mają wiele korzyści dla naszego zdrowia, w tym ich składniki odżywcze, które mogą pomóc w zapobieganiu lub zwalczaniu wrzodów żołądka.


Czerwona papryka stymuluje apetyt, jak również wydzielanie soków żołądkowych. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez Central Food Technological Research Institute (Indie).

Czerwoną paprykę można spożywać na surowo (soki, sałatki, dodatki do dań), gotowaną, a nawet pieczoną. Ten ostatni sposób ma pyszny smak i doskonale łączy się jako dodatek do każdego dania!

Ziemniaki


Nie tylko jest to jeden z niewielu pokarmów, które możemy jeść, gdy cierpimy na zgagę, ale surowy sok z ziemniaków to starożytny środek przeciwzapalny, jak stwierdzono w badaniu z Purdue University (Stany Zjednoczone).

Jeśli chcemy skorzystać z tego starożytnego remedium, powinniśmy przyjmować poniższą mieszankę na pusty żołądek przez dziewięć dni:

Składniki:
½ szklanki soku z surowego ziemniaka, dobrze umytego, obranego plus jedna łyżka stołowa oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Należy spożywać tę mieszankę co najmniej pół godziny przed śniadaniem.

Marchew w walce z wrzodami żołądka

Składniki odżywcze znajdujące się w marchewce mogą pomóc w walce z wrzodami żołądka.
Marchew jest warzywem alkalizującym i jest bardzo odpowiednia na wszelkie dolegliwości żołądkowe.


Ponadto, jeśli spożywamy ją w naturalnym soku, ma ona właściwości poprawiające błonę śluzową przewodu pokarmowego. W rzeczywistości zostało to naukowo udowodnione w badaniu, które zostało przeprowadzone przez Uniwersytet Kalifornijski.

Doskonałym połączeniem jest domowej roboty sok z marchwi i jabłek, który możemy spożywać pół godziny przed posiłkami jako zapobiegawczy środek zobojętniający.

Jabłka

Ten owoc działa jako naturalny regulator trawienia. W rzeczywistości, to nadaje się do zaburzeń, takich jak wrzody, zapalenie błony śluzowej żołądka, zgaga, ból, zaparcia, a nawet biegunka, jak wyjaśniono w badaniu z University of Reading (Wielka Brytania).

Jabłko jest bardzo zalecane do zapobiegania i leczenia wrzodów żołądka dzięki zawartości błonnika, beta-karotenu i witaminy C. Te składniki odżywcze ułatwiają regenerację tkanek układu pokarmowego.

Aloes do łagodzenia i zwalczania wrzodów żołądka

Aloes jest doskonałą naturalną pomocą na niezliczone dolegliwości, w tym wrzody żołądka. Jest rośliną, która wyróżnia się ogromną mocą leczniczą, oprócz tego, że jest przeciwutleniaczem, ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.

W przypadku wrzodów żołądka, aloes jest skuteczny na różne sposoby:

  • Jego właściwości bakteriobójcze zapobiegają rozmnażaniu się bakterii Helicobacter Pylori, która jest związana z wieloma przypadkami wrzodów.
  • Wrzody są również związane z procesem zapalnym w całym przewodzie pokarmowym, a aloes ma właściwości zmniejszania stanu zapalnego.
  • Zawartość aleomodyny i aleoleiny sprawia, że jest on doskonałym środkiem naprawczym dla błony śluzowej żołądka.

Woda morska


W dzisiejszych czasach woda morska jest odpowiednia do spożycia, jeśli kupisz ją w niektórych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Ponadto, jest to doskonałe źródło minerałów i pierwiastków śladowych.

Inne wskazówki odnośnie wrzodów żołądka

  • Jedz proste posiłki bez mieszania różnych rodzajów żywności w tym samym czasie.
  • Dobrze przeżuwaj i jedz bez pośpiechu.
  • Nie pij wody podczas posiłków, lepiej jest to robić na pusty żołądek.
  • Unikaj tytoniu i alkoholu.
  • Zwalczaj stres naturalnymi środkami i terapiami relaksacyjnymi (masaże, joga, tai chi, leki itp.).
  • Unikać smażonych i rafinowanych potraw, białego cukru oraz pobudzających i pikantnych substancji i przypraw (kawa, cola, pieprz, cynamon, goździki, imbir, itp.).


Kilka uwag końcowych

Wreszcie podsumowując, nie odrzucając przydatnych i niezbędnych wskazówek zawartych w tym artykule, w przypadku wrzodów zaleca się wizytę u lekarza. W rzeczywistości to lekarz powinien zdiagnozować i leczyć wrzody.

Jednakże jako uzupełnienie leczenia można i należy przestrzegać diety, która korzystnie wpływa na proces zdrowienia – dieta zawierająca pokarmy, takie jak te zaproponowane w tym artykule.

podobne artykuły