Zdrowie8 rzeczy na temat jabłek różanych, których nie możesz przegapić

8 rzeczy na temat jabłek różanych, których nie możesz przegapić

Nazwa jabłka różane mogą cię nieco wprowadzić w błąd, ponieważ nie są ani związane z jabłkami, ani z różami. W rzeczywistości są one bliżej związane z guawami. Owoce te można spożywać na surowo, w dżemach, cukierkach i konfiturach. Również jabłka różane są znane jako róża wodna, jabłko wodne, mizu.

Różana jabłoń preferuje gorący i wilgotny klimat i daje owoce w kolorze różowym i w kształcie dzwonu.

Powody, dla których warto spożywać więcej jabłek różanych:

1. Odtruwają ciało

Jabłka różane są bogate w właściwości moczopędne, które stymulują usuwanie trujących substancji i produktów przemiany materii z organizmu. Promują także zwiększoną produkcję moczu, dzięki czemu nerki znacznie szybciej odfiltrowują toksyny. Wysoki poziom błonnika pomaga różanym jabłkom usuwać zanieczyszczenia z przewodu pokarmowego.

2. Promują regularne wypróżnianie

Obfitość błonnika może regularnie zapobiegać zaparciom. Wynika to z faktu, że błonnik jest rodzajem niestrawnego rodzaju węglowodanów, które zwiększają objętość stolca, co sprzyja eliminacji. Według ekspertów, takie bogate w błonnik pokarmy mogą poprawić trawienie i zapobiegać rakowi piersi i okrężnicy.

3. Utrzymują serce w świetnej formie

Jabłka różane zapewniają nie tylko korzyści dla układu trawiennego, ale także dla układu krążenia. Włókno ponownie pomoże ci pozbyć się złego cholesterolu, zapobiegając w ten sposób ryzyku niektórych chorób serca.

4. Bogate w potas

Ten minerał odgrywa ważną rolę w zapobieganiu nadciśnieniu, ponieważ rozluźnia naczynia krwionośne i umożliwia lepszy przepływ krwi. Potas jest również ważny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni.

5. Kontrola cukrzycy

Według badań jabłka różane są bogate w jambozynę, ważny alkaloid krystaliczny, który reguluje konwersję skrobi w cukier. Ta szczególna cecha różanych jabłek czyni je idealnymi owocami dla diabetyków. Jeśli spożyjesz jabłka różane przed posiłkami, zapobiegniesz gwałtownemu wzrostowi poziomu cukru we krwi.

6. Wzmacniają układ odpornościowy

Wraz z wieloma ważnymi składnikami odżywczymi jabłka różane są bogate w witaminę C, która znacznie wzmacnia układ odpornościowy.

7. Wpływają pozytywnie na skórę

Dlaczego większość produktów przeciw starzeniu jest bogata w dużą ilością witaminy C? To dlatego, że witamina C jest ważna dla syntezy kolagenu, witaminy strukturalnej, która zapobiega zmarszczkom. Różane jabłka są więc niedrogą i skuteczną metodą zapewniania sobie młodej skóry.

8. Chronią przed rakiem

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, którego cząsteczki neutralizują wolne rodniki, które mogą powodować poważne choroby. Regularne spożywanie różanych jabłek pomoże ci zmniejszyć ryzyko raka.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze