8 rzeczy na temat jabłek różanych, których nie możesz przegapić

Nazwa jabłka różane mogą cię nieco wprowadzić w błąd, ponieważ nie są ani związane z jabłkami, ani z różami. W rzeczywistości są one bliżej związane z guawami. Owoce te można spożywać na surowo, w dżemach, cukierkach i konfiturach. Również jabłka różane są znane jako róża wodna, jabłko wodne, mizu.

Różana jabłoń preferuje gorący i wilgotny klimat i daje owoce w kolorze różowym i w kształcie dzwonu.

Powody, dla których warto spożywać więcej jabłek różanych:

1. Odtruwają ciało

Jabłka różane są bogate w właściwości moczopędne, które stymulują usuwanie trujących substancji i produktów przemiany materii z organizmu. Promują także zwiększoną produkcję moczu, dzięki czemu nerki znacznie szybciej odfiltrowują toksyny. Wysoki poziom błonnika pomaga różanym jabłkom usuwać zanieczyszczenia z przewodu pokarmowego.

2. Promują regularne wypróżnianie

Obfitość błonnika może regularnie zapobiegać zaparciom. Wynika to z faktu, że błonnik jest rodzajem niestrawnego rodzaju węglowodanów, które zwiększają objętość stolca, co sprzyja eliminacji. Według ekspertów, takie bogate w błonnik pokarmy mogą poprawić trawienie i zapobiegać rakowi piersi i okrężnicy.

3. Utrzymują serce w świetnej formie

Jabłka różane zapewniają nie tylko korzyści dla układu trawiennego, ale także dla układu krążenia. Włókno ponownie pomoże ci pozbyć się złego cholesterolu, zapobiegając w ten sposób ryzyku niektórych chorób serca.

4. Bogate w potas

Ten minerał odgrywa ważną rolę w zapobieganiu nadciśnieniu, ponieważ rozluźnia naczynia krwionośne i umożliwia lepszy przepływ krwi. Potas jest również ważny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni.

5. Kontrola cukrzycy

Według badań jabłka różane są bogate w jambozynę, ważny alkaloid krystaliczny, który reguluje konwersję skrobi w cukier. Ta szczególna cecha różanych jabłek czyni je idealnymi owocami dla diabetyków. Jeśli spożyjesz jabłka różane przed posiłkami, zapobiegniesz gwałtownemu wzrostowi poziomu cukru we krwi.

6. Wzmacniają układ odpornościowy

Wraz z wieloma ważnymi składnikami odżywczymi jabłka różane są bogate w witaminę C, która znacznie wzmacnia układ odpornościowy.

7. Wpływają pozytywnie na skórę

Dlaczego większość produktów przeciw starzeniu jest bogata w dużą ilością witaminy C? To dlatego, że witamina C jest ważna dla syntezy kolagenu, witaminy strukturalnej, która zapobiega zmarszczkom. Różane jabłka są więc niedrogą i skuteczną metodą zapewniania sobie młodej skóry.

8. Chronią przed rakiem

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, którego cząsteczki neutralizują wolne rodniki, które mogą powodować poważne choroby. Regularne spożywanie różanych jabłek pomoże ci zmniejszyć ryzyko raka.

Udostępnij ten artykuł znajomym

POPULARNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

POPULARNE ARTYKUŁY