Strona głównaZdrowieHerbata, która obniża poziom cholesterolu i zmniejsza skutki w chorobie Alzheimera

Herbata, która obniża poziom cholesterolu i zmniejsza skutki w chorobie Alzheimera

Kilka badań wykazało związek między spożywaniem zielonej herbaty a mniejszą częstością występowania demencji u ludzi, co sugeruje, że w niektórych przypadkach możliwe jest 54-procentowe zmniejszenie ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych.

Eksperci uważają, że istnieją trzy różne sposoby, w jakie zielona herbata chroni mózg. Razem te mechanizmy mogą odgrywać rolę w zapobieganiu i spowalnianiu postępu choroby.

Rosie Whittington, dyrektor Centrum Me2U, wyjaśniła: „Na krótką metę zielona herbata poprawia funkcje poznawcze.

„Wspiera i zwiększa uwagę oraz zdolność koncentracji, poprawia nastrój i poprawia pamięć”.

Ekspert dodał: „Duże badania na ludziach wykazały, że zielona herbata i jej ekstrakt są w stanie chronić przed dysfunkcjami mózgu związanymi z wiekiem i ryzykiem demencji.

„Na przykład w mózgu osoby z chorobą Alzheimera może wystąpić nadmierny poziom blaszek amyloidowych, ale zielona herbata może temu zapobiec”.

Wiele rzekomych korzyści płynących z zielonej herbaty dotyczy katechin, grupy wielofunkcyjnych związków, które mają działanie neuroprotekcyjne.

Wśród najpotężniejszych katechin w zielonej herbacie jest galusan epigalokatechiny (EGCG), który, jak wykazano, zmniejsza upośledzenie funkcji poznawczych w badaniach na myszach i obniża poziom cholesterolu u ludzi.

Dietetyk, doktor Carrie Ruxton z Tea Advisory Panel wyjaśniła: „Herbata to naturalna apteka, jeśli chodzi o naturalne substancje bioaktywne.

„Bogaty w polifenole, takie jak EGCG w zielonej herbacie lub flawan-3-ol w czarnej herbacie, ta skromna filiżanka zawiera również około 30-50 mg kofeiny […] i L-teaninę – która zwiększa uczucie spokoju i skupienia.

„Polifenole działają w mózgu, umożliwiając dotarcie większej ilości krwi, składników odżywczych i tlenu do wszystkich obszarów, zmniejszając stan zapalny – który jest bardziej powszechny w starszym wieku – i zwalczając utlenianie przez wolne rodniki, które uszkadzają komórki mózgowe”.

Jak katechiny chronią przed rakiem?
Naukowcy są przekonani, że katechiny chronią mózg na trzy sposoby.

Po pierwsze, przeciwutleniacze, takie jak EGCG, mogą zapobiegać tworzeniu się płytek amyloidowych typowych dla choroby Alzheimera.

Po drugie, mogą rozkładać istniejące blaszki amyloidowe poprzez zakłócanie wczesnych i późnych etapów procesów agregacji.

[quads id=5]

Trzecim korzystnym mechanizmem jest wytwarzanie nowych neuronów w hipokampie, które są odpowiedzialne za przekształcanie wspomnień krótkotrwałych w długotrwałe.

Zmniejszając możliwość tworzenia się toksycznych płytek w mózgu, można również zmniejszyć postęp choroby.

Płytka ta, składająca się z białka amyloidu, utrudnia komunikację między komórkami mózgowymi, uniemożliwiając przywoływanie wspomnień.

Należy zauważyć, że większość dowodów potwierdzających związek między zieloną herbatą a zmniejszonym ryzykiem demencji pochodzi głównie z badań obserwacyjnych.

Jednak inne korzyści można czerpać z nawyku picia herbaty.

Doktor Ruxton zauważył: „Badania kliniczne wskazują również na korzyści zdrowotne picia herbaty dla mózgu, takie jak skupienie uwagi, odprężenie, poprawa nastroju i zwiększony przepływ krwi w mózgu, jak ujawniono w analizie 11 randomizowanych badań kontrolowanych opublikowanych w Journal of Human Nutrition. „

Oprócz picia herbaty bogatej w przeciwutleniacze, Whittington zaleca promowanie ogólnego dobrego samopoczucia; fizyczną, psychiczną, emocjonalną i duchową równowagę w zapobieganiu demencji.

Zauważyła: „Ważne jest, abyśmy promowali zdrowy mózg w sensie utrzymywania go w stanie pobudzenia, niepalenia i radzenia sobie z niskim spożyciem alkoholu.

„Ważne jest również, aby wprowadzić młodsze pokolenie w holistyczne procesy, takie jak joga, medytacja, uważność i bardziej otwarta komunikacja”.

Zobacz Też: