Strona głównaZdrowieBabcia przekazała mi swój przepis na syrop z czarnego bzu, robiła to...

Babcia przekazała mi swój przepis na syrop z czarnego bzu, robiła to bez gotowania

Wykorzystaj naturalny skarb dla swojego zdrowia, który jest często uważany za trudny i bujny chwast.

W tej chwili zaczyna kwitnąć i spotkasz go niemal na każdym kroku. Czarnego bzu i jego kwiatów nie można teraz przegapić i na pewno nie przegapisz ich zapachu. Zrób z nich syrop bez gotowania według przepisu naszych babć.

Prawie każdy zna niemal wszechobecny czarny bez. Jest bardzo odporny i rośnie stosunkowo szybko.

Upiększa przyrodę swoim wyglądem nawet dwa razy w roku. Właśnie teraz, wiosną, kiedy rozkwita płaskimi żółto-białymi kwiatami, które mają swój typowy silny zapach.

Czarny bez jest również interesujący jesienią, kiedy jego żółte liście opadają, a kwiaty zamieniają się w bogate winne owoce.

Użyj teraz świeżych pachnących kwiatów, aby zrobić wspaniały leczniczy syrop. Przyda się nie tylko podczas przeziębienia, ale można z niego zrobić pyszną, letnią, zdrową lemoniadę.

Jak przygotować kwiaty czarnego bzu

Będziesz potrzebował około 40 dużych kwiatów czarnego bzu na przygotowaną partię. Jeśli chcesz być dobry dla natury, nigdy nie powinieneś zrywać więcej niż połowy kwiatów z krzaka, aby mógł on kontynuować swój naturalny cykl.

Nigdy nie ostukuj ani nie płucz kwiatów zbyt mocno, aby zatrzymać jak najwięcej pyłku. Jest to bardzo ważne dla jakości syropu.

W domu rozłóż go na czystym ręczniku, aby wszystkie owady miały czas na wyjście. Ponieważ kwiaty nie są myte, należy zachować ostrożność podczas ich zbierania i zawsze wybierać tylko nieuszkodzone kwiaty w odpowiedniej odległości od ruchliwych dróg.

Syrop z czarnego bzu

Zagotuj wodę w dużym 3-litrowym garnku, a następnie pozwól jej całkowicie ostygnąć. Włóż przygotowane kwiaty do wstępnie wysterylizowanego 3-litrowego słoika, aż do górnej krawędzi.

Dodać oczyszczone i pokrojone 3-4 cytryny i całość zalać przegotowaną, ostudzoną wodą. Przykryj i pozostaw do zaparzenia na 24 godziny.

Następnie przygotuj garnek, w którym przygotujesz syrop. Włóż do niego durszlak i wyłóż ściereczką, możesz też użyć czystej pieluchy.

Wlej całą zawartość ze słoika do durszlaka, pozwól spłynąć, a następnie ostrożnie wyciśnij gazę.

Zważ garnek z syropem i odejmij od tej wagi wagę pustego garnka. W ten sposób otrzymasz potrzebną ilość cukru. W tym przypadku będzie to około 3 kg, które mieszasz z naparem i odpowiednio mieszasz z 2 łyżkami kwasku cytrynowego.

Następnie, ciągle mieszając, podgrzej na kuchence, ale tylko do wrzenia i natychmiast odstaw. Nie gotuj!

Wlej jeszcze gorący syrop do przygotowanych słoiczków i zakręć. I masz gotowe zapasy na cały rok.

Wzmocnij zdrowie dzięki syropowi z czarnego bzu

Syrop z czarnego bzu sprawdzi się jako skuteczny pomocnik na każde przeziębienie. Działa na przeziębienia i kaszel, na zatkane oskrzela i doskonale likwiduje groźne zarazki. Kwiaty czarnego bzu działają depresyjnie, dlatego też pomagają obniżyć gorączkę.

Regularne spożywanie syropu z kwiatu czarnego bzu dostarczy organizmowi witamin A, B1, B2, B3 i C.

Uzupełnisz też swój organizm w bioflawonoidy, znane przeciwutleniacze o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwnowotworowym.

Użyj syropu i stwórz letnią lemoniadę

Syrop możesz stosować w regularnych dawkach w stosunkowo przyjemnej formie, która orzeźwi Cię w gorące, parne dni. Wystarczy rozcieńczyć go wodą i dodać kilka listków mięty lub melisy oraz plasterek świeżej cytryny.

Zobacz Też: