Zapomnij o uciążliwych stanach zapalnych! Natura dostarcza nam cudownego lekarstwa na ich odwrócenie. Tak, mówimy o kurkumie!
Przyjrzyjmy się, dlaczego stany zapalne stanowią problem, jak szybko kurkuma może pomóc i jakie mamy naukowe dowody na jej skuteczność.
Kurkuma, znana również jako indyjski szafran, to naturalny środek przeciwzapalny, który postawi Cię na nogi. Spróbuj sam.
Dlaczego zapalenie jest problemem?
Z jednej strony stan zapalny jest ważny dla organizmu. Pozwala organizmowi walczyć z infekcjami i prawidłowo się regenerować.
Jednak nadmierny i przewlekły stan zapalny może powodować szereg problemów zdrowotnych, takich jak problemy z sercem, rak, zespół metaboliczny, choroba Alzheimera i choroby zwyrodnieniowe.
Jak podaje portal greenfood.eu przy niewłaściwym stylu życia i nadmiernym stresie mogą wystąpić przewlekłe stany zapalne.
Jeśli chcesz się ich pozbyć, czeka Cię całkowita zmiana stylu życia. Jednak kurkuma może bardzo dobrze wspomóc cały proces.
Jak szybko kurkuma pomaga w stanach zapalnych?
Nie oczekuj cudów. Jest mało prawdopodobne, że raz zażyjesz kurkumę i będziesz całkowicie zdrowy!
Badania pokazują, że regularne stosowanie kurkumy może zacząć przynosić efekty już po około 4-8 tygodniach.
W rzeczywistości jest to jednak kwestia bardzo indywidualna i zależy od wielu czynników, takich jak stan zdrowia, dawkowanie kurkumy, wybrana forma oraz poziom aktywności fizycznej.
Im bardziej jesteś aktywny, tym łatwiej Twojemu organizmowi przychodzi wchłaniane substancji zawartych w kurkumie.
Amerykańscy naukowcy odkryli…
Zgodnie z przeglądem systematycznym i metaanalizą z 2016 r. istnieją dowody naukowe, że 8 – 12 tygodni standardowej kuracji ekstraktami z kurkumy może zmniejszyć objawy zapalenia stawów (głównie ból i objawy związane ze stanem zapalnym).
Przyjmowanie kurkumy raz dziennie doprowadzi do podobnej poprawy objawów jak przyjmowanie ibuprofenu lub diklofenaku sodowego.
Kurkuma to naturalna broń i choć efekty mogą być indywidualne i zależne od różnych czynników, warto spróbować!
Nie zapomnij skonsultować się z lekarzem w sprawie najbardziej odpowiedniej dawki.
źródło: greenfood.eu