Strona głównaZdrowieBrązowy ryż kontra biały ryż: który powinno się jeść?

Brązowy ryż kontra biały ryż: który powinno się jeść?

Trwa ciągła debata między dietetykami, lekarzami i wszystkimi osobami zainteresowanymi żywieniem, na temat zalet i wad białego ryżu w porównaniu z ryżem brązowym.

Udowodniono, że biały ryż ma niekorzystny wpływ na metabolizm organizmu, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny i podnosi poziom cukru we krwi natychmiast po spożyciu. W dłuższej perspektywie może to prowadzić do insulinooporności.

Biały ryż i ryzyko zespołu metabolicznego

Dowody kliniczne i opublikowane badania wskazują na wyraźną rolę konsumpcji białego ryżu w zaburzeniach metabolicznych i cukrzycy typu 2. Naukowcy przeprowadzili badanie w celu zbadania korelacji między spożyciem białego ryżu, a zespołem metabolicznym.

Wyniki wskazują, że spożycie białego ryżu korelowało z wyższym poziomem trójglicerydów w surowicy po 3 latach. Biorąc pod uwagę wszystkie inne oceny biochemiczne, naukowcy doszli do wniosku, że wyższe spożycie białego ryżu znacznie zwiększyło ryzyko zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2 wśród dorosłych.

Proces rafinacji białego ryżu

Głównym problemem związanym ze spożywaniem białego ryżu jest fakt, że przechodzi on proces rafinacji, który usuwa wiele składników odżywczych, zwłaszcza błonnika. Niektóre wartości odżywcze białego ryżu na 100 g to:

Kalorie – 130
Tłuszcz całkowity – 0,3 g
Węglowodany ogółem – 28 g
Białko – 2,7 g
Błonnik pokarmowy – 0,4 g

Znaczące składniki odżywcze w polerowanym białym ryżu są zmniejszone, ponieważ błonnik jest redukowany do zaledwie 1% na 100 g.

Brązowy ryż

Jeśli chodzi o brązowy ryż korzyści jest wiele, ponieważ ma niski indeks glikemiczny i faktycznie zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Naukowcy z japońskiego uniwersytetu Tokushima Graduate School of Health Biosciences przeprowadzili testy na zdrowych i otyłych ochotnikach, aby przeanalizować wpływ spożycia brązowego ryżu na kontrolę masy ciała, tłuszcz i metabolizm glukozy.

Wynik konsumpcji brązowego ryżu

Naukowcy odkryli, że spożycie brązowego ryżu nie tylko spowodowało większą utratę masy ciała, ale także spowolniło metabolizm glukozy, co oznacza niższe poziomy cukru we krwi po posiłku w porównaniu do białego ryżu. Odkryli również, że jedzenie brązowego ryżu przez dwa miesiące spowodowało obniżenie oporności na insulinę i lepsze rozszerzenie tętnicy ramiennej (zdrowie serca).

Poziom cholesterolu został znacznie zmniejszony po dwumiesięcznym okresie konsumpcji brązowego ryżu. Wszystkie te cudowne efekty wyraźnie wskazują na przewagę brązowego ryżu nad białym ryżem.

Podczas gdy brązowy ryż zdecydowanie wygrywa z białym ryżem pod względem składników odżywczych, nie jest tak łatwy do strawienia jak biały ryż. Małe dzieci, osoby starsze, chorzy i rekonwalescenci mogą łatwiej spożywać biały ryż, ponieważ jest bardziej miękki i łatwo przyswajalny.

Jeśli jesteś chory lub masz problemy z trawieniem wybierz biały ryż, a następnie przełącz się z powrotem na ryż brązowy kiedy poczujesz się lepiej.

Regularne spożywanie brązowego ryżu bezpośrednio wpływa na czynniki ryzyka zaburzeń metabolicznych i cukrzycy typu 2.

Zobacz Też: