Starzenie się wpływa na wszystkie narządy, a zwłaszcza na oczy, wątrobę i jelita. Dzięki odpowiedniej diecie możesz zachować swoje narządy w zdrowiu jak za młodu.
Bardzo Ci pomoże, jeśli włączysz buraki do swojej diety. To warzywo korzeniowe świetnie smakuje w sałatkach lub w puszkach jako dodatek do głównego posiłku.
Ale niewiele osób faktycznie to je. Wielka szkoda, bo wpływ buraków na zdrowie jest wręcz cudowny.
Zaskocz swoje ciało burakami
Buraki mają niesamowite właściwości zdrowotne zarówno na surowo, jak i gotowane. Potrafi dokładnie oczyścić jelita i poprawić ich funkcję.
Korzystnie wpływa także na wątrobę, która wypłukuje tłuszcz i wspomaga go w pracy.
Ponadto regularne spożywanie buraków poprawi zdrowie serca, obniży wysokie ciśnienie krwi oraz pobudzi tworzenie krwi i krążenie w organizmie.
Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które radzą sobie z wolnymi rodnikami, dzięki czemu nie uszkadzają komórek organizmu. To zasadniczo chroni przed rakiem.
Starzej się zdrowo z burakami
Jeśli cierpisz na stłuszczenie wątroby, regularne zaparcia i słaby wzrok, dodaj buraki do swojej diety.
Może to brzmieć niewiarygodnie, ale pierwszy efekt miło Cię zaskoczy. Przekonasz się, że jesteś pełen energii.
Stopniowo pozbędziesz się chronicznych zaparć , poprawi się jakość wątroby (tłuszcz zostanie wypłukany), a nawet poprawi się Twój wzrok.
Te pozytywne zmiany przyjdą już po pierwszym miesiącu codziennego spożywania buraków.
Przepis na odmłodzenie jelit, wątroby i oczu
Czego będziesz potrzebować?
- 2-3 buraki średniej wielkości (ok. 150 gramów)
- 2 cebule
- 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól
Procedura przygotowania przepisu:
- Buraki krótko ugotuj w wodzie.
- Po ugotowaniu obierz je i pokrój na kawałki.
- Kawałki buraków włóż do większej miski.
- Cebulę pokroić w półksiężyce, dodać do miski z burakami i wymieszać.
- Dodać oliwę, ocet i sól.
- Wszystko dobrze wymieszaj.
- Odstawiamy, żeby wszystko wymieszać i można zaczynać sałatkę.
Czy można przedawkować buraki?
Nie jest znane bezpośrednie przedawkowanie u zdrowej osoby. Burak zawiera jednak dużą ilość kwasu szczawiowego, dlatego może powodować problemy zdrowotne u osób z chorobami nerek.
Dlatego nie zaleca się przekraczania dziennej dawki buraków, która wynosi 200 gramów.