Nasiona Chia należą do najzdrowszych i najbardziej pożywnych pokarmów na świecie. Są pełne składników odżywczych, które mogą mieć znaczące korzyści dla twojego ciała i mózgu.
Przedstawiamy 10 korzyści zdrowotnych z nasion chia, które są wspierane i sprawdzone w badaniach naukowych.
- Wysoka strawność
Najlepszą rzeczą w nasionach chia jest to, że są one wysoce przyswajalne, w przeciwieństwie do nasion lnu, które jeśli nie są zmielone po prostu zostają wydalone.
Oznacza to, że twoje ciało może wchłonąć wszystkie składniki odżywcze bez żadnych trudności.
- Dobrze komponuje się z wszystkimi przepisami
Nasiona Chia mają łagodny smak, który pasuje do niemal każdego przepisu. Możesz dodać ją do każdej sałatki lub smoothie bez obawy, że zepsują smak.
- Bogate w omega-3, błonnik i proteiny
Czy wiesz, że chia ma więcej kwasów omega-3 niż łosoś? Jeśli to nie wystarczy mają również wysoki poziom błonnika i białka. Jeśli zanurzysz je w wodzie tworzą one konsystencję żelatyny, która pomaga przesuwać rzeczy wzdłuż przez jelita.
- Trzymają Cię w stanie sytości
Jeśli zaczniesz spożywać nasiona chia zauważysz, że będą utrzymywać Cię w pełni przez długi czas, co jest bardzo korzystne dla tych, którzy próbują zrzucić kilka kilogramów, a jednocześnie nadal zdrowo się odżywiać. Dzięki temu są doskonałym dodatkiem do każdej diety. Poczujesz się naładowany energią, nasycony, a kilogramy nadal będą znikać.
- Długi okres przydatności do spożycia
Złą stroną zdrowej żywności, którą promujemy jest krótki okres przydatności do spożycia. Weźmy na przykład banany, brązowieją w bardzo krótkim czasie.
Jednak nasiona chia to inna historia. Mogą pozostać świeże dłużej niż siemię lniane i większość innych nasion. Są mniej podatne na zepsucie, co jest świetną premią.