Jego Królewska Mość – olej kokosowy. Jest to jeden z najbardziej wspaniałych olejów, składający się w 90 procentach z nasyconych kwasów tłuszczowych, polifenoli, które są odpowiedzialne za zapach i smak oraz witamin (E, K) i soli mineralnych.
Odporny na wysokie temperatury (aż do 180 stopni) i może być stosowany do przygotowywania różnych potraw i ciastek, a jeśli nie próbowałeś słynnej kawy „Bulletproof”, proponujemy ją zrobić.
PLUSY DLA TWOJEGO ZDROWIA:
-
Zwiększa odporność
Kwas laurynowy jest wielkim sojusznikiem w walce z wirusami, bakteriami i grzybami. To pomaga budować i wzmacniać system odpornościowy, dodatkowo według ostatnich badań niszczy komórki nowotworowe.
-
Poprawia trawienie
Olej kokosowy może być szczególnie przydatny dla osób z problemami trawiennymi. Rano na czczo wypij szklankę ciepłej wody, a następnie zjedz łyżeczkę oleju kokosowego. Twój żołądek będzie wdzięczny i szybko zauważysz rezultaty. Ponadto olej kokosowy pomaga wydalić pasożyty z organizmu.
-
Pomoc przy utracie zbędnych kiloramów
Olej kokosowy pomaga spalać tłuszcz, zwłaszcza jeśli chodzi o okolice żołądka.
-
Zmniejsza apetyt
Jedną z wielkich magicznych sztuczek oleju kokosowego jest to, że zmniejsza apetyt. Ponadto kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym przyspieszają przemianę materii i regulują poziom cukru we krwi.
-
Wzbogacają smak
Olej kokosowy jest odporny na wysokie temperatury, dzięki czemu może być stosowany podczas przygotowywania posiłków, które wymagają np. smażenia.
-
Choroby serca
Istnieje błędne przekonanie rozprzestrzeniane wśród wielu ludzi, że olej kokosowy nie jest dobry dla zdrowia serca, to dlatego, że zawiera dużą ilość nasyconych tłuszczów. W rzeczywistości jest to korzystny wpływ na serce, zawiera on około 50% kwasu laurynowego, który pomaga w zapobieganiu różnych chorób serca, takich jak wysoki poziom cholesterolu i wysokie ciśnienia krwi.
Olej kokosowy nie prowadzi do zwiększenia stężenia cholesterolu frakcji LDL (zły cholesterol), a to zmniejsza ryzyko uszkodzenia naczyń krwionośnych, a tym samym pomaga w zapobieganiu miażdżycy.