Choroba Alzheimera: napój, który może zmniejszyć ryzyko wystąpienia

Udostępnij:

demencja kawa

Choroba ALZHEIMERA to najczęstszy rodzaj demencji, stanowiący ponad 50 procent zdiagnozowanych przypadków. Powoduje postępującą utratę funkcji mózgu, która z czasem staje się coraz bardziej dotkliwa.

Niedawno opublikowane badanie w Australii miało na celu ilościowe określenie wpływu popularnego napoju na rozwój upośledzenia funkcji poznawczych u starzejących się ludzi.

Obserwując 200 osób w ciągu dekady, uczestnicy, którzy pili większe ilości kawy, zauważyli znacznie zmniejszone ryzyko. Spożycie kawy powiązano z mniejszym nagromadzeniem białka amyloidu w mózgu, kluczowego markera rozwoju choroby Alzheimera.

Naukowcy uważają, że może to zapewnić prostą zmianę stylu życia, aby pomóc osobom zagrożonym. Może to być szczególnie przydatne dla osób zagrożonych pogorszeniem funkcji poznawczych, ale u których nie wystąpiły jeszcze żadne objawy.

Możemy być w stanie opracować jasne wytyczne, których ludzie będą mogli przestrzegać w średnim wieku i miejmy nadzieję, że wtedy przyniesie to trwały efekt.

Według brytyjskiego stowarzyszenia kawowego Wielka Brytania wypija obecnie 95 milionów filiżanek kawy dziennie. Większe ilości kawy przyniosły większe korzyści, chociaż badanie nie ustaliło maksymalnej ilości do osiągnięcia korzyści zdrowotnych. Według dotychczasowych danych, dwie filiżanki wydają się być dobrą ilością.

Doktor Gardener wyjaśnił: „Jeśli średnia filiżanka kawy w domu wynosi 240 g, zwiększenie do dwóch filiżanek dziennie może potencjalnie obniżyć spadek funkcji poznawczych o osiem procent po 18 miesiącach”.

„Można również zaobserwować pięcioprocentowy spadek akumulacji amyloidu w mózgu w tym samym okresie”. Picie większej ilości kawy spowodowało poprawę w kilku określonych obszarach funkcji poznawczych.

Najbardziej godna uwagi była funkcja wykonawcza, która wpływa na zdolność konstruowania i realizacji planów, samokontroli i koncentracji na zadaniach.

W chorobie Alzheimera pierwszym objawem są zazwyczaj problemy z pamięcią, chociaż w rzadkich przypadkach może to najpierw wpłynąć na wzrok lub język. Badanie nie było w stanie zebrać wyczerpujących danych na temat tego, jak i jakie rodzaje kawy pili ludzie.

Zarówno kawa z kofeiną, jak i bezkofeinowa była spożywana przez uczestników i stosowano różne metody parzenia. Przyszłe badania mogą ujawnić optymalny napój, niezależnie od tego, czy zawiera kofeinę, czy jest bezkofeinowy, mleko lub cukier oraz rodzaj użytego filtra.

Kofeina została powiązana w innych badaniach z redukcją upośledzenia funkcji poznawczych, ale może nie być jedynym aktywnym składnikiem kawy, który wywołuje ten efekt.

Choroba Alzheimera i inne formy demencji są jedną z głównych przyczyn niepełnosprawności w późniejszym życiu, pokonując raka, choroby serca i udary mózgu.

podobne artykuły