Strona głównaZdrowieChroni przed różnymi chorobami, może również pomóc obniżyć ciśnienie krwi

Chroni przed różnymi chorobami, może również pomóc obniżyć ciśnienie krwi

Czosnek to silne naturalne lekarstwo, które posiada wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Niestety, często w sklepach można znaleźć jego wybielane „kopie” pochodzące z Chin.

Czosnek – lekarstwo na wiele dolegliwości

Dzięki zawartości skutecznych substancji i związków czosnek należy do najmocniejszych naturalnych lekarstw – świetnie pomaga między innymi w leczeniu i zapobieganiu przeziębieniom, obniżaniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Warto również wspomnieć, że używał go już w starożytności sam Hipokrates, przepisując go jako lekarstwo na wiele różnych dolegliwości. Ważne jednak jest, aby wiedzieć, że ta pyszna potrawa nie zawsze musi być tak skuteczna, zwłaszcza gdy na rynek trafiają wybielane egzemplarze z Chin, ostrzega lekarka Amy Richter.

1) Pomaga w ochronie przed chorobami

Jednym z najciekawszych korzyści płynących z czosnku jest przede wszystkim jego zdolność wzmacniania odporności. Można go również użyć na przykład w przypadku przeziębienia, aby złagodzić objawy – wystarczy włączyć go do codziennego menu lub przygotować z niego leczniczą mieszankę. Po kilku dniach regularnego stosowania szybciej poradzisz sobie z problemami. Regularne spożywanie czosnku działa również jako doskonała profilaktyka, zmniejszając ryzyko zakażenia różnymi chorobami wirusowymi i bakteryjnymi.

2) Poprawia poziom cholesterolu

Regularne spożywanie czosnku poprawia również poziom cholesterolu, co jest istotnym czynnikiem przyczyniającym się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca lub udar mózgu – nawet o niesamowite 15 procent. Ogólnie rzecz biorąc, jest to produkt spożywczy, który wspomaga krążenie krwi i chroni je przed potencjalnymi uszkodzeniami. Innym znanym czynnikiem ryzyka chorób sercowych jest wysoki poziom triglicerydów, ale wydaje się, że czosnek nie ma istotnego wpływu na ich poziom.

3) Obniża ciśnienie krwi

Czosnek jest również doskonały do obniżania ciśnienia krwi, co jest kolejnym czynnikiem zwiększającym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca i udar mózgu – te choroby odpowiadają za większość zgonów na całym świecie. Aby uniknąć problemów, wystarczy włączyć to naturalne lekarstwo do codziennego menu, co zapewni doskonałą profilaktykę (w tym przypadku jednak nie należy polegać tylko na spożywaniu czosnku).

Toksyczny czosnek z Chin

Ze względu na powszechne przekonanie i naukowe dowody na cudowne właściwości zdrowotne czosnku nie dziwi, że ta roślina zdobyła popularność na całym świecie – ale niewielu ludzi wie, że aż 80% czosnku sprzedawanego na całym świecie pochodzi z Chin (nawet odmiany organiczne). W takiej postaci czosnek jest często opryskiwany chemikaliami, aby dłużej utrzymać się na półkach sklepowych. Dodatkowo jest także wybielany chlorowodorem, który ukrywa jego naturalne ciemne plamy.

Warto jednak pamiętać, że spożywanie chloru zwiększa ryzyko rozwoju raka. Należy również uważać na pestycydy zawierające bromek metylu, które w wysokich stężeniach mogą być szkodliwe dla układu nerwowego i układu oddechowego (w niektórych przypadkach otrucie bromkiem metylu może prowadzić do śmierci). Ponadto, w wyniku chińskiej dystrybucji osłabia się działanie jednego z głównych związków zdrowotnych czosnku – alicyny, która odpowiada za większość jego korzyści.

Jak rozpoznać prawdziwy czosnek?

Prawdziwy czosnek pochodzący z uczciwych gospodarstw można poznać przede wszystkim po wadze – zwykły czosnek jest znacznie cięższy. Możesz również skupić się na jego smaku. Prawdziwy egzemplarz z uczciwych farm ma o wiele bardziej wyrazisty i bogatszy smak. Jeśli chodzi o wygląd, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na jego podstawę, która w przypadku chińskiej dystrybucji jest dobrze oczyszczona z korzeni i pozostaje na niej czysta plama.

Czosnek to bez wątpienia niesamowite naturalne lekarstwo o licznych korzyściach zdrowotnych. Jednak należy być ostrożnym i upewnić się, że kupujemy oryginalne, nieprzetworzone odmiany, które pochodzą z zaufanych źródeł. W ten sposób możemy skorzystać z pełni jego dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia.

Zobacz Też: