Cierpisz na reumatoidalne zapalenie stawów? Jedz te produkty!

Reumatoidalne zapalenie stawów jest przewlekłym i bolesnym stanem charakteryzującym się osłabieniem stawów i ich tkanek łącznych.

Jest to jedna z autoimmunologicznych chorób zapalnych, które mają wpływ na jakość życia tych, którzy cierpią na nią.

Dzieje się tak, ponieważ z upływem czasu stan ten jest coraz gorszy.

Ci, którzy cierpią na tę chorobę często odczuwają sztywność i ból, który ogranicza ich zdolność do poruszania się.

Ten stan powoduje również  deformacje, gdy staje się poważniejszy.

Chociaż rozwija się na różne sposoby i w różnych obszarach ciała dla każdej osoby, większość ludzi musi radzić sobie z nawracającymi bólami z powodu stanu zapalnego.

Na szczęście wiele z tych reakcji można złagodzić . Dzieje się tak dzięki właściwościom niektórych produktów żywnościowych, które poprawiają działanie kuracji RA.

W związku z tym dobrze jest wiedzieć, że możesz dodać ważne składniki odżywcze do śniadania, które pomogą walczyć z tym stanem.

1. Jagody

Większość owoców jest zdrowa dla pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów, ale wśród najbardziej zalecanych są jagody, które zasługują na specjalną wzmiankę.

Ten rodzaj owoców jest jednym z głównych źródeł przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych. Pomagają one złagodzić objawy tego stanu po wchłonięciu przez organizm.

Ich wysoka zawartość witaminy C pomaga poprawić syntezę kolagenu w celu uzyskania silniejszych więzadeł i ścięgien.

Jagody zawierają także antocyjany i karotenoidy będące dwoma potężnymi substancjami leczniczymi, które kontrolują poziom zapalenia wywołanego przez wolne rodniki .

Podczas śniadania należy spożywać następujące jagody i owoce:

  • Truskawki
  • Jeżyny
  • Jagody
  • Winogrona
  • Śliwki

2. Ziarna zbóż

Ziarna zbóż są wysoce zalecane dla osób walczących z objawami reumatoidalnego zapalenia stawów.

Te naturalne źródła złożonych węglowodanów i błonnika są świetnymi sojusznikami do zwalczania zapalenia. To ukoi ból i pozbędzie się sztywnego odczuwania reumatoidalnego zapalenia stawów.

Ponadto mają właściwości trawienne i odtruwające, które w efekcie wspomagają uwalnianie toksyn zatrzymanych w okrężnicy.

Ich znaczące poziomy selenu pomagają kontrolować stan zapalny i z kolei pomagają regulować płyny ustrojowe.

3. Siemię lniane

Siemię lniane zyskało popularność na całym świecie jako zdrowy suplement odchudzający, przedłużając uczucie sytości i poprawiając funkcje serca.

Jednak poza tymi ważnymi korzyściami dobrze jest wiedzieć, że siemię lniane jest również bardzo dobre dla osób z zaburzeniami zapalnymi, takimi jak zapalenie stawów .

Jest to spowodowane wysoką zawartością kwasów tłuszczowych witaminy E i omega-3.

Przyswajanie tej drugiej substancji odżywczej wywiera działanie przeciwzapalne na stawy.

Ponadto zawartość błonnika pomaga poprawić wchłanianie płynów i tworzy naturalny żel, który pomaga uzupełnić naturalny smar stawów.

4. Sok z kiwi

Naturalny sok z kiwi dostarcza organizmowi znacznych ilości witaminy C, silnego przeciwutleniacza. Witamina C ma kluczowe znaczenie dla ochrony kolagenu, który utrzymuje chrząstkę w dobrym stanie .

Ten składnik odżywczy wspomaga proces oczyszczania krwi, a także usuwa nadmiar toksyn,  takich jak kwas moczowy.

Powinieneś również wiedzieć, że sok z kiwi ma również duże ilości błonnika pokarmowego, kluczowego składnika odżywczego dla dobrego zdrowia metabolicznego i trawiennego.

5. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Chociaż wiele osób woli spożywać oliwę z oliwek o innej porze dnia, dobrze jest wiedzieć, że zdrowe tłuszcze, które zawiera są bardzo dobre, gdy są spożywane podczas pierwszego posiłku rano.

Spożywając je na śniadanie samodzielnie lub z chlebem lub koktajlami daje organizmowi dużo kwasów tłuszczowych omega-3 i przeciwutleniaczy. Po wchłonięciu do organizmu, omega-3 pomagają kontrolować stan zapalny.

Poza tym jest doskonałym źródłem energii dla ciała. Również oliwa z oliwek wspiera funkcję metaboliczną po jej spożyciu.

6. Banany

Banany są nasycającym i energetyzującym owocem, który pomaga utrzymać ciało zadowolone i aktywne przez cały dzień, gdy są spożywane podczas śniadania.

Co więcej ich wysokie stężenie potasu, magnezu i innych niezbędnych minerałów sprawia, że ​​są świetnym sojusznikiem dla osób cierpiących na zapalenie stawów. Dzieje się tak, ponieważ pomagają one regulować stan zapalny i eliminują retencję płynów w organizmie.

Leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów powinno być zgodne z innymi zdrowymi nawykami. Jednak  dobrze jest wziąć pod uwagę te pokarmy, aby utrzymać swoje objawy pod kontrolą.

Włącz je do śniadania i dowiedz się, jak dobre są w utrzymaniu dobrego samopoczucia.