ZdrowieCzy cierpisz na zaparcia? 5 wskazówek co spożywać na śniadanie

Czy cierpisz na zaparcia? 5 wskazówek co spożywać na śniadanie

Wszyscy przechodzimy przez okres, kiedy ten nieprzyjemny wróg nas odwiedza: zaparcie. Czujemy się ospali, apatyczni i  mamy mało energii.

Sporadyczne zaparcia to coś, co jest powszechne i wiąże się z siedzącym trybem życia, niektórymi nawykami żywieniowymi, a nawet niektórymi lekami.

Niemniej jednak problem staje się poważniejszy, gdy jest chroniczny co dotyka znaczną część populacji kobiet.

W rzeczywistości badania wskazują, że czynniki takie jak kobieca anatomia, zmiany hormonalne, ciąża i stres w dużym stopniu decydują o tym, kiedy to nastąpi.

Aby uniknąć tego problemu, najważniejsze jest przestrzeganie codziennych nawyków, które promują dobry ruch jelitowy.

Ale gdy zaparcia trwają dłużej niż dwa lub trzy tygodnie należy skonsultować się z profesjonalistą.

Chcielibyśmy, aby zacząć od kilku małych wskazówek, o których warto pamiętać podczas  śniadania.

Na początku dnia nasze ciała są bardziej otwarte na pewne pokarmy i  jest wiele sztuczek, które pomogą przyspieszyć ich trawienie.

1. Oliwa z oliwek i cytryna na zaparcia

Pierwsza rada jest prosta i niedroga: łyżka oliwy z oliwek i sok z cytryny przed śniadaniem.

To działa jak silny detoksykator zdolny do wypłukiwania toksyn, które gromadzą się w naszych ciałach.

  • Oliwa z oliwek ma idealną konsystencję, która stymuluje trawienie, a także pielęgnuje jelita grubego. Smaruje wewnątrz i ułatwia przemieszczanie się kału.
  • Nie powinniśmy również zapominać, że oliwa z oliwek jest rodzajem jednonienasyconego tłuszczu. W połączeniu z cytryną działa jak dobra substancja  przeczyszczająca, która oczyszcza ściany jelita w tym samym czasie, aby promować prawidłowe wchłanianie składników odżywczych.

Składniki i zastosowanie

  • Codziennie rano weź pół łyżeczki (od 5 do 7 g) oliwy z pierwszego tłoczenia z pół łyżeczki (5 ml) soku z cytryny.
  • Zjedz 30 min przed śniadaniem.
  • Nie przekraczaj tej dawki i nie bierz więcej niż łyżeczka dziennie.

2. Płatki owsiane lub pełnoziarniste

Błonnik jest kluczem do walki z zaparciami  i musimy wybrać najwyższą jakość.

  • Należy pamiętać, że dużo zbóż w supermarketach ma za dużo cukru, a rzeczywista zawartość błonnika może być nieznaczna. Zanim wybierzesz, dokładnie przeczytaj etykiety.
  • Najlepsza opcja jest najbardziej naturalna. Owsianka lub chleb żytni to dwa wyjątkowe sposoby na obserwowanie naszego zdrowia i unikanie zaparć.

3. Aloes

Jeśli nigdy wcześniej nie próbowałeś tego rozwiązania, teraz jest czas.

Zaparcie to stan, w którym nasza kał pozostaje długo w jelicie grubym. Jeśli minie wiele dni bez pójścia do łazienki, dostaniesz bóle brzucha, mdłości, gazy …

Coś tak prostego jak picie  naturalnego napoju na bazie aloesu może przynieść prawdziwe cuda. Zapamiętaj i naucz się jak przygotować to lekarstwo.

Składniki

  • 1 łyżeczka żelu aloesowego (15 g)
  • Sok z 2 pomarańczy

Przygotowanie

Najpierw wyciskamy sok z pomarańczy, następnie dodajemy łyżeczkę aloesu  i pozwalamy mu się dobrze rozpuścić.

Jeśli chcesz możesz zamienić pomarańcze na sok z cytryny lub gruszki lub letnią wodę.

Jeśli masz problemy z nerkami, masz cukrzycę, jesteś w ciąży lub masz problemy z tarczycą, nie powinieneś brać aloesu.

4. Kefir

Kefir to jedzenie, które warto włączyć do naszego śniadania. Jest lekkostrawny, a co najważniejsze nie sprawi, że poczujesz się źle, jeśli nie tolerujesz laktozy.

  • Jego bakterie i drożdże tworzą enzym zwany laktazą, który wchłania laktozę. Jakby tego było mało, kefir jest bogaty w białko.
  • Jeśli połączymy mały kefir  ze świeżymi owocami, będziemy mieli bardzo dobre śniadanie, które zapobiegnie zaparciom.

5. Najlepsze owoce na zaparcia

Świeże, całe owoce są zawsze najlepszym sprzymierzeńcem próbując uniknąć zaparć. Nic nie jest lepsze niż proste sałatki z różnymi rodzajami owoców, aby jak najlepiej wykorzystać ich błonnik.

Poniżej znajdują się jedne z najlepszych owoców poprawiających ruch jelit:

  • Papaja
  • Gruszka
  • Truskawki
  • Wiśnie
  • Ananas
  • Kiwi
  • Winogrona (ze skórą i nasionami)