Zgaga lub uczucie pieczenia w okolicach klatki piersiowej jest jedną z największych motywacji do odwiedzenia lekarza. Ten ból pojawia się zwykle po jedzeniu, szczególnie po dużych posiłkach.
W tym artykule chcemy podzielić się tym, co jeść, gdy masz zgagę.
Co powoduje zgagę?
Zgaga, czasami nazywana przez lekarzy zgrzytem to uczucie pieczenia lub bólu w przełyku.
Dotyczy to przede wszystkim dolnych obszarów w pobliżu żołądka. Zgaga jest wywołana przez niedomykalność kwasu żołądkowego.
Palenie zaczyna się w twojej klatce piersiowej. W niektórych przypadkach może dotrzeć do szyi, szczęki lub języka.
Głównymi przyczynami nadmiaru kwasu żołądkowego są:
- Stres, niepokój
- Diety bogate w tłuszcze nasycone
- Spożywanie zbyt dużej ilości przetworzonych lub rafinowanych węglowodanów
- Szybkie jedzenie
- Pomijanie posiłków (to zmienia twój rytm trawienny)
- Picie zbyt dużej ilości alkoholu
- Palenie
- Tryb siedzącym
- Za mało snu
Jak widać, wiele przyczyn kwasów jest opartych na naszym stylu życia.
Możemy zmienić ten problem, a nawet uniknąć poważniejszych chorób, takich jak wrzody i zapalenie żołądka. Wszystko, co musimy zrobić, to zmienić niektóre z naszych codziennych nawyków.
Pokarmy, które uspokajają zgagę
Oto niektóre produkty, które mogą uspokoić objawy zgagi.
Płatki owsiane
Dobrą wiadomością jest to, że możesz je jeść w każdej chwili, gdy jesteś głodny. Zalecamy spożywanie ich z rodzynkami.
Imbir
Powinieneś zawsze używać imbiru z umiarem ze względu na jego silny smak. To powiedziawszy, jest to jedna z najlepszych żywności do walki z kwasem. To działa jako środek przeciwzapalny do problemów żołądkowo-jelitowych.
Wystarczy zetrzeć kawałek i zrobić imbirową herbatę.
Aloes
Jest to jeden z najlepszych naturalnych środków na rany, które wymagają leczenia. Kiedy mamy zgagę, ściany naszego przełyku są uszkodzone. Tam potrzebny jest aloes.
Banan
Banany mają pH 5,6. Oznacza to, że jest to pokarm, który uspokaja kwas.
Arbuz
To prawda, że arbuzy to prawie sama woda, ale regulują poziom kwasu w żołądku.
Po obiedzie lub kolacji można zjeść kawałek.
Koper włoski
Ta roślina lecznicza jest świetna. Jest nie tylko bogaty w składniki odżywcze, ale także pomaga w trawieniu. Możesz delektować się nim w sałatkach, zupach, warzywach lub sosach.