Co jeść, gdy masz zgagę


Zgaga lub uczucie pieczenia w okolicach klatki piersiowej jest jedną z największych motywacji do odwiedzenia lekarza. Ten ból pojawia się zwykle po jedzeniu, szczególnie po dużych posiłkach.

W tym artykule chcemy podzielić się  tym, co jeść, gdy masz zgagę.

Co powoduje zgagę?

Zgaga, czasami nazywana przez lekarzy zgrzytem to uczucie pieczenia lub bólu w przełyku.

Dotyczy to przede wszystkim dolnych obszarów w pobliżu żołądka. Zgaga jest wywołana przez niedomykalność kwasu żołądkowego.


NIE PRZEGAP!  Pomóż stawom być w dobrej formie! Sprawdź to rozwiązanie!

Palenie zaczyna się w twojej klatce piersiowej. W niektórych przypadkach może dotrzeć do szyi, szczęki lub języka.

Głównymi przyczynami nadmiaru kwasu żołądkowego są:


  • Stres, niepokój
  • Diety bogate w tłuszcze nasycone
  • Spożywanie zbyt dużej ilości przetworzonych lub rafinowanych węglowodanów
  • Szybkie jedzenie
  • Pomijanie posiłków (to zmienia twój rytm trawienny)
  • Picie zbyt dużej ilości alkoholu
  • Palenie
  • Tryb siedzącym
  • Za mało snu

Jak widać, wiele przyczyn kwasów jest opartych na naszym stylu życia.



NIE PRZEGAP!  Walcz z wypadaniem włosów dzięki tym domowym rozwiązaniom

Możemy zmienić ten problem, a nawet uniknąć poważniejszych chorób, takich jak wrzody i zapalenie żołądka. Wszystko, co musimy zrobić, to zmienić niektóre z naszych codziennych nawyków.

Pokarmy, które uspokajają zgagę

Oto niektóre produkty, które mogą uspokoić objawy zgagi.

Płatki owsiane

Dobrą wiadomością jest to, że możesz je jeść w każdej chwili, gdy jesteś głodny. Zalecamy spożywanie ich z rodzynkami.

Imbir

Powinieneś zawsze używać imbiru z umiarem ze względu na jego silny smak. To powiedziawszy, jest to jedna z najlepszych żywności do walki z kwasem. To działa jako środek przeciwzapalny do problemów żołądkowo-jelitowych.


NIE PRZEGAP!  Pij sok z selera, ponieważ ma właściwości przeciwnowotworowe.

Wystarczy zetrzeć kawałek i zrobić imbirową herbatę.

Aloes

Jest to jeden z najlepszych naturalnych środków na rany, które wymagają leczenia. Kiedy mamy zgagę, ściany naszego przełyku są uszkodzone. Tam potrzebny jest aloes.


NIE PRZEGAP!  Co powoduje suchość w gardle i jak się jej pozbyć?

Banan

Banany mają pH 5,6. Oznacza to, że jest to pokarm, który uspokaja kwas.

Arbuz

To prawda, że ​​arbuzy to prawie sama woda, ale regulują poziom kwasu w żołądku.

Po obiedzie lub kolacji można zjeść kawałek.

Koper włoski

Ta roślina lecznicza jest świetna. Jest nie tylko bogaty w składniki odżywcze, ale także pomaga w trawieniu. Możesz delektować się nim w sałatkach, zupach, warzywach lub sosach.