Czy Wam też kakao kojarzy się z rytuałami z dzieciństwa? Lubiłeś kakao granulowane, a może babcia zrobiła Ci filiżankę prawdziwego kakao z holenderskiej puszki?
Nie tylko wspomnienia z dzieciństwa sprawiają, że picie kakao jest przyjemne. Kakao, podobnie jak wiele innych produktów spożywczych i napojów, ma wiele korzystnych wpływów na umysł i ciało.
Jest antydepresantem
Kakao działa relaksująco, a nawet antydepresyjnie, dlatego może być świetnym rytuałem po długim dniu. Nie ma w tym absolutnie nic dziecinnego, a jeśli masz ochotę, zrób sobie naprawdę mocne kakao bez cukru.
Kubek pełen zdrowia
To napój pełen przeciwutleniaczy. Są to na przykład polifenole, które kojarzą się z obniżeniem ciśnienia krwi, poprawą poziomu cholesterolu i cukru we krwi, ale mają też działanie przeciwzapalne, co wpływa nie tylko na układ sercowo-naczyniowy, ale na cały organizm.
Przeciwutleniacze te wpływają także pozytywnie na przebieg cukrzycy typu 2. Inne substancje zmniejszają ryzyko ataku astmy i prawdopodobnie mogą również mieć działanie przeciwnowotworowe.
Studia naukowe
Polifenole i inne substancje zawarte w kakao są szczególnie ważne dla zdrowych naczyń krwionośnych i serca, ale jednocześnie wspomagają pracę mózgu.
W wielu badaniach analizowano związek między kakao, a funkcjami mózgu we wszystkich przypadkach uwagę zwróciło kakao i wyprodukowana z niego czekolada. Przynoszą wiele korzyści mózgowi.
Wiele badań wykazało, że kakao czy czekolada, które jednak w wyniku większego przetwarzania tracą część swoich składników aktywnych, mają bezpośredni wpływ na dopływ krwi do mózgu.
Wykazano nawet, że codzienne spożywanie kakao przynosi korzyści zarówno zdrowym, jak i niepełnosprawnym umysłowo uczestnikom badania.
Nie przesadzaj z cukrem
W związku z tym obecnie pojawiają się również spekulacje na temat możliwego pozytywnego wpływu kakao na pacjentów chorych na chorobę Alzheimera i Parkinsona, jednak badania nad związkiem pomiędzy przebiegiem lub zapobieganiem chorobie.
Pij kakao codziennie lub przynajmniej od czasu do czasu i wspieraj mózg, serce i cały organizm. Wybieraj dobrej jakości kakao i staraj się nie przesadzać z cukrem.