ZdrowieCo stanie się z organizmem jeśli pijesz filiżankę kakao dziennie

Co stanie się z organizmem jeśli pijesz filiżankę kakao dziennie

Dlaczego warto codziennie pić kakao? Naukowcy doszli do ciekawych wniosków. Kubek kakao nie tylko przypomni Ci dzieciństwo, ale także poprawi humor i nie tylko, to napój pełen zdrowia.

Czy Wam też kakao kojarzy się z rytuałami z dzieciństwa? Lubiłeś kakao granulowane, a może babcia zrobiła Ci filiżankę prawdziwego kakao z holenderskiej puszki?

Nie tylko wspomnienia z dzieciństwa sprawiają, że picie kakao jest przyjemne. Kakao, podobnie jak wiele innych produktów spożywczych i napojów, ma wiele korzystnych wpływów na umysł i ciało.

Jest antydepresantem

Kakao działa relaksująco, a nawet antydepresyjnie, dlatego może być świetnym rytuałem po długim dniu. Nie ma w tym absolutnie nic dziecinnego, a jeśli masz ochotę, zrób sobie naprawdę mocne kakao bez cukru.

Kubek pełen zdrowia

To napój pełen przeciwutleniaczy. Są to na przykład polifenole, które kojarzą się z obniżeniem ciśnienia krwi, poprawą poziomu cholesterolu i cukru we krwi, ale mają też działanie przeciwzapalne, co wpływa nie tylko na układ sercowo-naczyniowy, ale na cały organizm.

Przeciwutleniacze te wpływają także pozytywnie na przebieg cukrzycy typu 2. Inne substancje zmniejszają ryzyko ataku astmy i prawdopodobnie mogą również mieć działanie przeciwnowotworowe.

Studia naukowe

Polifenole i inne substancje zawarte w kakao są szczególnie ważne dla zdrowych naczyń krwionośnych i serca, ale jednocześnie wspomagają pracę mózgu.


 W wielu badaniach analizowano związek między kakao, a funkcjami mózgu we wszystkich przypadkach uwagę zwróciło kakao i wyprodukowana z niego czekolada. Przynoszą wiele korzyści mózgowi.

Wiele badań wykazało, że kakao czy czekolada, które jednak w wyniku większego przetwarzania tracą część swoich składników aktywnych, mają bezpośredni wpływ na dopływ krwi do mózgu.

Wykazano nawet, że codzienne spożywanie kakao przynosi korzyści zarówno zdrowym, jak i niepełnosprawnym umysłowo uczestnikom badania.

Nie przesadzaj z cukrem

W związku z tym obecnie pojawiają się również spekulacje na temat możliwego pozytywnego wpływu kakao na pacjentów chorych na chorobę Alzheimera i Parkinsona, jednak badania nad związkiem pomiędzy przebiegiem lub zapobieganiem chorobie.

Pij kakao codziennie lub przynajmniej od czasu do czasu i wspieraj mózg, serce i cały organizm. Wybieraj dobrej jakości kakao i staraj się nie przesadzać z cukrem.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze