Goździki to nieotwarte pąki pachnących różowych kwiatów wiecznie zielonego drzewa goździkowego, pochodzącego z Indonezji.
Jest to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Oprócz słodkiego smaku, jaki dodają do potraw, do których są dodawane, goździki znane są również ze swoich właściwości leczniczych.
W dzisiejszym artykule podzielimy się z Wami imponującymi korzyściami zdrowotnymi wynikającymi ze spożywania zaledwie dwóch goździków dziennie.
1. Wzmacniają układ odpornościowy
Goździki to jeden z najlepszych pokarmów, jakie możemy spożywać w celu wsparcia odporności, ponieważ zwiększają ilość białych krwinek w organizmie , co pomaga nam zwalczać infekcje.
A poza tym zawierają też całkiem sporo witaminy C.
2. Poprawiają trawienie
Goździki można stosować jako remedium na problemy trawienne, ponieważ poprawiają wydzielanie enzymów trawiennych. Zmniejszają także nudności z żołądka.
Nie wspominając, że są pełne błonnika, który wspomaga zdrowe trawienie i pomaga zapobiegać zaparciom.
Najlepszym sposobem leczenia problemów trawiennych goździkami jest spożywanie ich w postaci proszku lub prażonych z miodem.
3. Mogą złagodzić ból zęba
Przyprawa ta posiada również miejscowe właściwości przeciwbólowe.
Jeśli boli Cię ząb, przed wizytą u dentysty połóż goździk na problematycznym zębie, aby złagodzić ból.
4. Przyczyniają się do zdrowej wątroby
Wątroba odpowiada za detoksykację naszego organizmu i metabolizm przyjmowanych przez nas leków.
Eugenol obecny w goździkach poprawia pracę wątroby .
5. Pomagają zmniejszyć ból i stany zapalne w organizmie
Eugenol nadaje również goździkom właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne . Jednym ze sposobów na skorzystanie z niej jest użycie tej przyprawy jako środka na ból głowy.
Można to zrobić na dwa sposoby: skonsumować je lub użyć powierzchownie. Jeśli wolisz je spożywać, możesz zmieszać proszek goździkowy i sól kamienną w szklance mleka i wypić, aby złagodzić ból głowy.
Jeśli chcesz stosować je miejscowo, możesz namoczyć goździki w oleju kokosowym i masować nimi skronie, aby uzyskać ulgę.
6. Są dobre dla twoich kości i stawów
Goździki zawierają pewne pierwiastki, takie jak flawonoidy, mangan i eugenol, które przyczyniają się do zdrowia kości i stawów.
Substancje te zwiększają gęstość kości, biorą udział w tworzeniu tkanki kostnej i transportują do naszych kości zdrowe minerały.
7. Mają właściwości antybakteryjne
W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie w Buenos Aires przetestowano goździki przeciwko niektórym niebezpiecznym bakteriom, takim jak E. coli i gronkowiec. Badania wykazały skuteczność olejku goździkowego w niszczeniu tych bakterii .
Istnieje nawet przepis na ziołowy płyn do płukania jamy ustnej na bazie olejku z drzewa herbacianego, goździków i bazylii.
Według Wydziału Periodontologii belgijskiego KU Leuven ten naturalny płyn do płukania jamy ustnej może poprawić zdrowie dziąseł oraz zmniejszyć ilość bakterii i płytki nazębnej w jamie ustnej już po 21 dniach stosowania.
8. Obniżają cholesterol i ciśnienie krwi
Goździki są najlepszym i najskuteczniejszym źródłem polifenoli. Polifenole to mikroelementy, które wchłaniamy, jedząc rośliny.
Przynoszą ogromne korzyści dla naszego organizmu: obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, poprawiają pracę i elastyczność tętnic oraz przedłużają życie.
9. Mogą pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi
Goździki są idealne dla osób cierpiących na problemy z poziomem cukru we krwi, takie jak cukrzyca, ponieważ działają w organizmie jak insulina.
Pomagają wypłukać nadmiar cukru z krwi do komórek, przywrócić równowagę i utrzymać poziom cukru we krwi pod kontrolą.
10. Spowalniają tworzenie się skrzepów krwi
Wiadomo, że eugenol zawarty w goździkach spowalnia tworzenie się skrzepów krwi. Należy jednak pamiętać, że może źle wchodzić w interakcje z lekami rozrzedzającymi krew.
Jeśli zażywasz takie leki, koniecznie skonsultuj się z lekarzem przed dodaniem większej ilości goździków do swojej diety.