W przeszłości było uważane za napój bogów. Prawdziwe kakao to prawdziwe cudo, które oprócz poczucia satysfakcji może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
-placeholder-179" data-inserter-version="2" data-placement-location="under_page_title">Zdaniem naukowców substancje zwane polifenolami są odpowiedzialne za cud, jakim jest kakao dla naszego organizmu.
Nie tylko kakao jest w nie bogate, ale te przeciwutleniacze można znaleźć również w różnego rodzaju owocach i warzywach, herbacie i winie.
Zdrowie serca i skóry
Polifenole mają pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, poziom cukru we krwi i cholesterol.
Flawonoidy, rodzaj polifenoli, które zawiera również kakao, mogą działać jako środek zapobiegawczy przeciwko niektórym typom raka i chorobom układu krążenia.
Liczne badania wykazały nawet, że kilka kostek wysokiej jakości czekolady dziennie zmniejsza ryzyko rozwoju demencji i chorób neurodegeneracyjnych.
Dodatkowo flawonoidy zawarte w ziarnach kakaowca zapewniają skórze ochronę przed promieniowaniem UV.
Oprócz tego pokarm bogów jest również bogaty w minerały, warto wspomnieć o korzystnej zawartości wapnia, potasu, cynku, żelaza i miedzi.
Kakao na dobry nastrój

Regularne spożywanie dobrej jakości gorzkiej czekolady i kakao pomaga zredukować stres, co w dzisiejszych czasach jest więcej niż pożądane.
Jeśli zafundujesz sobie zdrową przekąskę, depresja, niepokój i zły nastrój nie będą miały szans.
Wynika to głównie z dużej zawartości potasu i magnezu. Oba minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz wspierają dobre samopoczucie psychiczne.
Schudnij podjadając

Odchudzanie z czekoladą może brzmieć jak sprzeczność, ale nie martw się, nie żartujemy.
Czekolada dobrej jakości, nienasycona olejem palmowym, z dużą zawartością kakao, naprawdę może pomóc w odchudzaniu.
Według niektórych badań, wysokoprocentowa czekolada zmniejsza apetyt i zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Ponadto zawarte w kakao flawonoidy pomagają spowolnić wchłanianie węglowodanów w jelitach, pozytywnie wpływają na wydzielanie insuliny, dzięki czemu kakao jest bardzo korzystnym pożywieniem dla osób z cukrzycą typu 2.
Ochrona przed próchnicą zębów
Kakao zawiera bardzo dużo związków, które działają antybakteryjnie i antyoksydacyjnie, wzmacniają odporność i to pewnie Cię zaskoczy, ale mają też bardzo pozytywny wpływ na jakość zębów.
Kakao może zrównoważyć kwaśne środowisko w jamie ustnej spowodowane spożyciem cukru, chroniąc w ten sposób zęby przed próchnicą.