ZdrowieCo stanie się z twoim organizmem, jeśli codziennie będziesz pić kakao? To...

Co stanie się z twoim organizmem, jeśli codziennie będziesz pić kakao? To prawdziwy cud!

W przeszłości było uważane za napój bogów. Prawdziwe kakao to prawdziwe cudo, które oprócz poczucia satysfakcji może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

-placeholder-179" data-inserter-version="2" data-placement-location="under_page_title">

Zdaniem naukowców substancje zwane polifenolami są odpowiedzialne za cud, jakim jest kakao dla naszego organizmu.

Nie tylko kakao jest w nie bogate, ale te przeciwutleniacze można znaleźć również w różnego rodzaju owocach i warzywach, herbacie i winie. 

Zdrowie serca i skóry

Polifenole mają pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, poziom cukru we krwi i cholesterol.

Flawonoidy, rodzaj polifenoli, które zawiera również kakao, mogą działać jako środek zapobiegawczy przeciwko niektórym typom raka i chorobom układu krążenia.

Liczne badania wykazały nawet, że kilka kostek wysokiej jakości czekolady dziennie zmniejsza ryzyko rozwoju demencji i chorób neurodegeneracyjnych.

Dodatkowo flawonoidy zawarte w ziarnach kakaowca zapewniają skórze ochronę przed promieniowaniem UV.

Oprócz tego pokarm bogów jest również bogaty w minerały, warto wspomnieć o korzystnej zawartości wapnia, potasu, cynku, żelaza i miedzi.

Kakao na dobry nastrój

Regularne spożywanie dobrej jakości gorzkiej czekolady i kakao pomaga zredukować stres, co w dzisiejszych czasach jest więcej niż pożądane.

Jeśli zafundujesz sobie zdrową przekąskę, depresja, niepokój i zły nastrój nie będą miały szans.

Wynika to głównie z dużej zawartości potasu i magnezu. Oba minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz wspierają dobre samopoczucie psychiczne.

Schudnij podjadając

Odchudzanie z czekoladą może brzmieć jak sprzeczność, ale nie martw się, nie żartujemy.

Czekolada dobrej jakości, nienasycona olejem palmowym, z dużą zawartością kakao, naprawdę może pomóc w odchudzaniu.

Według niektórych badań, wysokoprocentowa czekolada zmniejsza apetyt i zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Ponadto zawarte w kakao flawonoidy pomagają spowolnić wchłanianie węglowodanów w jelitach, pozytywnie wpływają na wydzielanie insuliny, dzięki czemu kakao jest bardzo korzystnym pożywieniem dla osób z cukrzycą typu 2. 

Ochrona przed próchnicą zębów

Kakao zawiera bardzo dużo związków, które działają antybakteryjnie i antyoksydacyjnie, wzmacniają odporność i to pewnie Cię zaskoczy, ale mają też bardzo pozytywny wpływ na jakość zębów.

Kakao może zrównoważyć kwaśne środowisko w jamie ustnej spowodowane spożyciem cukru, chroniąc w ten sposób zęby przed próchnicą. 


Najnowsze

Popularne

Najnowsze